SAÜ doktorlarından başarılı ameliyatlar

Sakarya\'da \'güvercin göğsü\' ve \'kunduracı göğsü\' hastası beş kişi, çelik bir barın göğse yerleştirilmesiyle sağlıklarına kavuştu.

Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi\'nde Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Abidin Şehitoğulları başkanlığında, Op. Dr. Muzaffer Yılmaz ve Op. Dr. Ahmet Nasır tarafından gerçekleştirilen ameliyat sonrasında 12, 15, 16, 17 ve 22 yaşlarındaki hastalar normal görünümlerine kavuşturuldu.

Doç. Dr. Şehitoğluları, kunduracı göğsü tedavisinde göğüs kemiği üstüne çelik bir aparat yerleştirilerek uygulanan yöntemle Güvercin Göğsü (Göğüste Çıkıklık-Pectus Carinatum) hastası ve göğüs kemiği altına çelik bir aparat yerleştirilerek uygulanan yöntemle Kunduracı Göğsü (Göğüste Çöküklük-Pectus Ekskavatum) olan gençleri tedavi ettiklerini söyledi. Şehitoğulları, “Kaburgaların göğüs kemiğine bağlandığı kıkırdak bölgelerin gelişim dengesizliği ve aşırı büyümesi ile göğüs duvarı deformiteleri oluşur. En sık olarak kunduracı göğsü (pektus ekskavatum) ve güvercin göğsü denilen tiplerde şekil bozuklukları ortaya çıkmaktadır. Her iki durumunda tedavisi cerrahi olarak yapılır" dedi.
Düşük komplikasyon oranları bulunan bu ameliyatların özellikle okulların tatil olduğu yaz aylarında sıklık gösterdiğini de sözlerine ekleyen Dr. Şehitoğulları, “Bu ameliyatlar Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi\'nde öğretim üyelerimiz tarafından güvenle uygulanmaktadır. Hastalarımız böylelikle eğitimlerine ara vermeden devam edebilmektedirler. Ancak hastalar, operasyon sonrası 1 yıl boyunca göğüsüne darbe almamaları gerektiğinden, bu süre içinde beden eğitimi dersleri için raporlu sayılmaktadırlar" diye konuştu.

Doç. Dr. Abidin şehitoğulları, son zamanlarda nuss ve abramson adında yeni ameliyat yöntemleri geliştiğini belirterek, “Bu yöntem Türkiye’de birçok merkezde uygulanıyor. ‘Nuss yöntemi’, kunduracı göğsü hastalarına, ‘abramson yöntemi’ ise güvercin göğsü hastalarına uygulanıyor. Kapalı ameliyat dediğimiz bu yöntemlerle bir saat gibi kısa sürede göğüs duvarındaki o deformiteyi ortadan kaldırıyoruz. Hastalar sorunsuz bir ameliyat sonrası dönemle sağlıklarına kavuşarak her türlü aktiviteyi yapabiliyorlar" şeklinde konuştu.
9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]