SATSO Ocak Ayı Olağan Meclis Toplantısı gerçekleştirildi

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) Ocak Ayı Olağan Meclis Toplantısı Meclis Başkanı A. Akgün Altuğ’un başkanlığında gerçekleştirildi.

Yoklama ve gündem maddelerinin oylanmasının ardından 1109 nolu Meclis oturumuna ait tutanak görüşülerek oy birliği ile kabul edildi. Aralık ayı Kat\'i Nizam ve ekleri ile Bütçe İzleme Raporu Hesap İnceleme Komisyonu Başkanı Melih Kaykayoğlu tarafından okunmasının ardından oylanarak, meclis tarafından tasdik edildi.

SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul aylık faaliyetleri ile ilgili yaptığı açıklamada, “Yeni ufuklara doğru yol almak isteyen, yükselişini her şart ve koşulda devam ettirmek isteyen bir Türkiye’nin önünde tabii ki engeller olacaktır. İslam dininin mensupları olarak üzüntü verici bir dönemden geçiyoruz. Dünya’nın birçok yerinde yaşanan vahim olaylar bizim dinimizle birlikte anılıyor, inancımıza fatura ediliyor. Altını çizerek ifade etmek istiyorum. İslam, teröre asla müsaade etmez. İslam, kutsala dil uzatmaz ve kutsal değerlere her zaman sahip çıkar. Hassasiyetin sınırı, ırkı, dini olmaz. Hassasiyet tüm dünyada olmalıdır. Söz sahibi olan tüm lider ve yöneticilerin dünyanın herhangi bir noktasındaki mazlumlar katledildiğinde de aynı sertlikte tepki göstermelerini bekliyorum. Türkiye ölçeğine tekrar dönersek, Çözüm sürecine biz iş adamları destek verdik, vermeye de devam edeceğiz. Türkiye birçok kaotik meselede olduğu gibi çözüm sürecinde de başarıya ulaştığında, demokrasisi daha da güçlenecek ve ekonomik anlamda büyük bir sıçrama gerçekleştirecektir. Ülkemizi ve geleceğimizi, inançlarımızı hedef alan terör saldırıları da asla amacına ulaşamayacaktır” dedi.

Kösemusul açıklamalarının devamında, “Aralık meclisinde de ifade etmiştim. Başbakanımız Sn. Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan sektörel dönüşüm ve eylem çalışmalarını dikkatle takip ediyoruz. Bu ay ticaret hayatımız için de önemli açıklamalar geldi. Açıklamalara göre, kaybolmaya yüz tutmuş meslek sahipleri ile yeni işyeri açmış 3 yıllık usta belgesi bulunan esnaf faizsiz kredi almaya başladı. Ticaret erbabımız, üreticilerimiz ekonominin kılcal damarlarıdır, hayati önem taşır. Atılan her güzel adım bizleri memnun etmektedir. Diğer bir konu; şeffaflık. Eylem planları, 100. yıl hedeflerimiz yolunda ülkemize ivme kazandıracaktır. Şeffaflık, verimlilik için esastır. Özel sektörde ve kamuda şeffaflık daha da yaygınlaştırılmalıdır. Şeffaflık anlayışı asla zarar getirmez. Şeffaflık, güveni yükseltir, toplumu ve devleti maksimum faydaya ulaştırır. Şeffaflık kültürü ile yapılan tüm çalışmalar hızla tamamlanır. Eylem planlarının ekonomik ve sosyal yaşamımızı, hedeflerimiz doğrultusunda yönlendirmesini diliyorum. Faiz konusuna geçtiğimiz ay da değinmiştim. Tekrar kısaca ifade etmek isterim. Biz daha ucuz ve nitelikli üretimden yanayız. Şeffaflık meselesinde de olduğu gibi güvenin olmadığı yerde devamlılıktan söz edemeyiz. Devamlılık olmazsa ekonomi güçlenemez. Bizler önümüzü göremezsek hedeflerimize ulaşamayız. Merkez Bankası’nın faiz kararı güzel ancak yeterli değildir. Yüksek faiz ekonomiye duvardır. Güçlü üretim ve yatırım, yeni Türkiye, yeni ticaret diyoruz. Üreten ve yatırım yapan, geleceği daha güçlü görmelidir. İşte bu yüzden Merkez Bankası ve finans sektörü, faizi daha da düşürmek zorundadır” diye konuştu.

SATSO olarak Sakarya’nın ekonomik ve sosyal anlamda daha da gelişmesini istediklerini belirten Kösemusul, “SATSO olarak Sakarya’mızın ekonomik ve sosyal anlamda daha da gelişmesini istiyor, bu doğrultuda yapılan tüm çalışmaları destekliyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanımız Zeki Toçoğlu ile birlikte çatısında çökme meydana gelen Uzunçarşı’da inceleme yaptık. Tarihi Ada dönüşüm çalışması ile Çarşımız inşallah güzel bir görünme kavuşacaktır. Takip ediyor ve destekliyoruz. Doğu Marmara Kalkınma Ajansı MARKA 2015 yılı Mali Destek Programları, Sn. Valimizin teşrifleriyle Odamızda açıklandı. Ajans, 2015 yılında projeler için toplamda 13,5 milyon TL karşılıksız destek verecek. Sakarya\'mıza hayırlı olsun. 2014 yılında. Mali Destek Programı kapsamında Sakarya’mız MARKA’dan yaklaşık 11,5 milyon TL destek aldı. Özelikle Makine İmalat Sektörünün Geliştirilmesi Mali Destek Programı kapsamında Sakarya’mız en çok destek alan il oldu. Ancak bu destek yetmez daha çok destek almamız lazım. Sakarya\'mız ve ülkemiz için 2015 yılında daha çok çalışmalı, daha çok proje üretmeli ve başarımızı artırmalıyız” ifadelerini kullandı.

Başkan Kösemusul konuşmasının son bölümünde şu ifadeleri kullandı; “Genel seçimler yaklaşıyor. Bu seçimlerin ardından 4 yıl boyunca bir seçim olmayacak. İçeride ve dışarıda kendi istikametini çizen ve bu istikamet doğrultusunda planlarını şekillendiren bir siyasi iradenin var olduğunu görüyoruz. Yeni Türkiye iradesinde 100. Yıl hedeflerine gidilen yolda, milletin temsilcilerinin, yerel yönetimlerin ve STKların çok büyük önemi var. Bu istikametin baş aktörü olan TBMM’ye milletin temsilcileri seçilirken işte bu hedefi ve anlayışı tam anlamı ile kavrayacak, şehrinin ve ülkesinin her anlamda gelişmesi için büyük bir gayretle mücadele edecek adaylara ihtiyacımız var. Şehrinin her sıkıntısını çözmek için mücadele edeceğine, sosyal ve ekonomik yaşam standartlarının yükselmesine en çok katkıyı vereceğine inanan ve yola çıkacak olan tüm dostlarımıza şimdiden başarılar diliyorum. Siyasi Partilerin aday listelerinde iş dünyamızdan temsilcileri de görmek istediğimizi tekrardan belirtiyor; 2015 yılının başarılarla dolu bir yıl olmasını temenni ederek saygılar sunuyorum" dedi.

Aylık faaliyetlerin sunumunun ardından NACE Rehberine Yeni Eklenen ve Sınıflara Bölünen NACE Kodlarının, Mesleklerin Gruplandırılması Yönetmeliğinin 7. Maddesine İstinaden, Yeni Meslek Gruplarına Tanımlanması hususunun görüşülmesi hususundaki gündem maddesi oylanarak kabul edildi. 5174 sayılı TOBB kanunun 10. Maddesi gereği 2012 yılında durumları askı olan üyelerin oda sicil kayıtlarının silinmesi ile ilgili hüküm konusunda meclis üyeleri bilgilendirildi. Konu ile ilgili meslek komitelerinin bilgilendirilmesi sebebiyle bir sonraki aya ertelendi. Meclis Toplantılarının gün ve saatlerinin değiştirilmesine istinaden meclis teklifi ile ilgili Meclis üyesi Zafer Yıldırım bilgi verdi. Konu ile ilgili Meclis Üyeleri Hüsnü Elbek, Ahmet Çubuk, Adnan Borazancıoğlu, İzzet Dönmez görüş bildirerek mevcutta uygulanan gün saatten memnun olduklarını ifade ettiler. Meclis üyeleri tarafından oylanan gündem maddesi oy çokluğu ile reddedildi.

Dilek ve temenniler Bölümünde konuşan Meclis Üyesi Adnan Borazancıoğlu SEDAŞ’ın elektrik dağıtım hizmeti ile ilgili eleştirilerini dile getirdi. Meclis Üyesi Behlül Bayrak SEDAŞ’ın elektrik kesintisi ile ilgili mevsimsel olumsuzlardan değil yazın da yaşandığını ifade ederek şehrin trafik sorunu ve sıkışıklığına değindi. Meclis Üyesi Vahap Gün SATSO Yönetimi tarafından hazırlanan “Ada’dan Pazara Sakarya konulu tarih kitabına ilişkin beğenisini dile getirerek bu tür Adapazarı tarihini anlatan yayınların artırılması gerektiğini ifade etti.

9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]