SATSO Nisan Ayı Meclis Toplantısı Yapıldı

SATSO nisan ayı olağan meclis toplantısı yapıldı. Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Nisan Ayı Olağan Meclis Toplantısı Meclis Başkanı Engin Özkoç başkanlığında 29 Nisan Çarşamba günü Ali Coşkun Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.

Nisan ayı toplantısının konuğu olan Koç Holding Dayanıklı Tüketim Grup Başkanı Sayın A. Gündüz ÖZDEMİR global ekonomik krizin ülkemize etkileri ve beklentiler konusunda meclis üyelerine hitaben bir konuşma yaptı.

SATSO Yönetim Kurulu, her ay yapılan meclis toplantısına Sakarya’nın gelişimine ve tanıtımına katkıları olan, yapmış oldukları hizmetlerle veya yatırımlarla ilimizin istihdamına ve ekonomisine değerler katan, spor, sanat ve diğer alanlardaki başarılı çalışmaları ile ilimizin adının duyurulmasında katkıları bulunan  kişileri davet ederek ödüllendirme hususunda teamül kararı almış olup, bu karar doğrultusunda Nisan ayı meclis toplantımızda ilimizin yetiştirdiği önemli değerlerden biri olan fotoğraf sanatçısı Merhum Hüsnü Gürsel’e ödül verilmesi planlanmıştı.

Ancak; Sayın Gürsel’in sağlık durumunun meclis toplantısına katılımına elvermediğinden ötürü, vefatından kısa bir süre önce meclis başkanımız Engin Özkoç, yönetim kurulu başkanı A.Akgün Altuğ ve Muhasip Üye Vahap Gün tarafından ziyaret edilerek SATSO plaketi bizzat evinde kendisine takdim edildi. Nisan Ayı Meclis Toplantısında ise sayın Gürsel’in anısına bir slayt sunumu yapılarak hatırası yad edildi. 

Nisan ayı meclis toplantısında SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, yönetim kurulunun aylık icraatları hakkında meclis üyelerine bilgiler verdi.

Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ’un açıklamaları:

“Bildiğiniz üzere ekonomik krizin etkileri her geçen gün daha fazla hissedilmektedir. Yönetim kurulu olarak ilk göreve geldiğimiz günden buyana savunduğumuz alışverişlerin ilimizden yapılması konusunda kapsamlı bir çalışma başlatmış bulunuyoruz. Bu çerçevede kamuoyunda bilinç oluşması adına ödüllü bir slogan yarışması düzenledik ve basın kuruluşları ve şehrin belli noktalarındaki billboardlar aracılığıyla projenin sunumunu gerçekleştirdik.

Bu yarışma sebebiyle bize ulaşacak sloganlardan halkımızın bu konudaki eğilimini görme fırsatı bulacağız. Bunun yanında yarışma sonunda bulunacak slogan ile önümüzdeki dönemlerde yapacağımız diğer projelerde de halkın kampanyaya katılımını sağlamış olacağız. Yarışmayla ilgili başvurular odamıza gelmeye başlamış olup, yarışmanın değerlendirilmesi 05 Mayıs 2009 tarihinde yapılacaktır.

İnanıyoruz ki, bu ve benzeri projeler ilimizdeki esnaf ve tüccarlarında gayretleri ile olumlu neticeler doğuracak, adeta kangren haline gelmiş olan alışverişlerin il dışında yapılmasının önüne geçilmesi hususunda olumlu gelişmeler yaşanacaktır.

Değerli Arkadaşlar,

Ekonomik kriz ile bağlantılı olarak, yine SATSO üyelerinin sıkıntıda olduğu bir dönemde özelleştirilen SEDAŞ’ın elektrik borcu olanlara karşı bir takım yaptırımlar içinde olduğunu ve elektriklerinin kesildiğini duymaktayız.

Bu konuda odamıza çok sayıda şikayet başvuru gelmesi nedeniyle, meclis başkanımız Sayın Engin ÖZKOÇ ve aynı zamanda sektör temsilcisi olan SATSO Meclis Başkan Yardımcımız Sayın Adnan BORAZANCIOĞLU ile birlikte SEDAŞ İcra Başkanı Bekir Sami GÜVEN’i, ziyarete gittik ve üyelerimizin içinde bulunduğu zor durumu bir kez daha kendilerine ifade ettik.

Yaptığımız bu ziyarette abonelerin kuruma olan borçlarının uzun vadeli ve uygun ödeme koşulları ile yeniden yapılandırılması gerektiğini aksi halde ekonomik kriz nedeniyle zaten çok zor günler bazı firmalarımızın üretimi durdurmak zorunda kalacağını ve çalışanlarla birlikte düşünüldüğünde birçok kişinin mağdur olacağını ifade ettik.

Sayın GÜVEN’de, kendilerinin çok kısa bir zaman önce kurumu özelleştirmeden satın aldıklarını, devir işlemlerinin tam olarak bitmesinin ardından iş başına yeni gelmiş bir yönetim olarak borçların yeniden yapılandırılmasıyla ilgili bir çalışma yaparak bizlerle paylaşacaklarını ifade etmiştir. Önümüzdeki günlerde SEDAŞ’ın yaptığı çalışmayı öğrenme imkanımız olacaktır.

Yine SATSO Yönetimi olarak üyelerimizden gelen talepleri iletmek ve yeni seçilen belediye başkanlarımıza başarı dilemek amacıyla Nisan ayında Büyükşehir Belediyesi, Erenler, Serdivan, Ferizli ve Söğütlü Belediyelerini ziyaret ettik.

Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Zeki TOÇOĞLU’na yaptığımız ziyarette kendisine SATSO olarak Büyükşehir belediyesinden beklentilerimizi içeren ve (9) maddeden oluşan bir yazı sunduk.

Sayın Başkan’a ilettiğimiz konular;

KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJELERİ HAKKINDA SATSO’YA BİLGİ VERİLMESİ
ŞEHİR MERKEZİNDEKİ SATSO ARSASININ DURUMU
SATSO - OSB ARASINDAKİ YOLUN YAPIMI (ZEKERİYA GÖZYUMAN CAD.)
DÖRTYOL SANAYİ KAVŞAĞININ TEKRAR TRAFİĞE AÇILMASI
YENİ KÜÇÜK SANAYİ SİTELERİ İÇİN ARSA ÜRETİLMESİ
OTO VE TRAKTÖR GALERİCİLERİ İÇİN SİTE YAPILMASI
ÜNİVERSİTE İLE ŞEHİR MERKEZİNDEKİ ÖĞRENCİ ULAŞIMININ TEMİNİ
SANAYİ TÜKETİMİNDEKİ SU FİYATLARININ İNDİRİLMESİ
İLİMİZDE ÜRETİM YAPAN SÜS BİTKİCİLİĞİ FİRMALARININ DESTEKLENMESİ konularında sayın başkandan bilgi ve çözümü için destek istedik ve ortak akıl ile oluşturulacak her türlü projede kendilerine yardımcı olacağımızı belirttik.

Erenler Belediye Başkanı Sayın Cavit ÖZTÜRK’ü ziyaretimiz sırasında bir süredir kamuoyunun gündeminde olan ve özellikle Dörtyol Sanayi Çarşılarında bulunan işyerlerinin durumunu çok yakından ilgilendiren “Kentsel Dönüşüm Projesi” ile ilgili SATSO olarak projeden bilgi sahibi olmak istediğimizi ve görüşlerimizin mutlak suretle alınması gerektiğini ifade ettik.

Basından da takip ettiğiniz üzere 04 Mayıs Pazartesi günü Kentsel Dönüşüm Projesinin kamuoyuna tanıtımı yapılacaktır. Bu tanıtım sonrasında proje hakkında daha kapsamlı bir çalışma yaparak bizde oda olarak görüşlerimizi dile getireceğiz.

Serdivan Belediye Başkanı Sayın Yusuf ALEMDAR’ı ziyaretimiz esnasında ilimizdeki müteahhitlik sektörünün TOKİ tarafından yaptırılan projeler nedeniyle büyük sıkıntı içinde olduklarını ifade ettik. İlimizde uygulanan projelerin TOKİ Koordinatörlüğünde ilimizdeki müteahhit firmalara bölüştürülerek yapılmasının ilimiz ekonomisinin de kalkınmasına yardımcı olacağını ifade ettik.

Söğütlü Belediye Başkanı Sayın Ertuğrul ÖZCAN’ı ziyaretimizde ilçede bulunan 3.ncü Organize Sanayi Bölgesi'nin sorunlarını görüştük.

Ferizli Kaymakamı Sayın Selda DURAL ve Ferizli Belediye Başkanı Sayın Ahmet SOĞUK’u ziyaretimizde ise ilçede kurmayı planladığımız Organize Sanayi Bölgesi hakkında fikir alış-verişinde bulunma imkanımız oldu.

Değerli Meclis Üyeleri,

Biraz önce de bahsettiğimiz üzere odamız üyelerinin yaşadıkları sıkıntıları yetkili olan kişi ve kurumlara her zaman taşımaktayız, bu sıkıntıların çözülmesi için de her zaman takipçisi olacağız. Sorunların ve çözüm önerilerinin sağlıklı ve doğru olarak tespit edilmesi için meslek komitelerimize büyük görev ve sorumluluk düşmektedir.

Biliyorsunuz seçimlerde komite üyeliği için çetin bir seçim mücadelesi verilmiş ve bugün görev yapan komitelerimiz oluşmuştur. Komiteler kendi meslek gruplarında kayıtlı bulunan ve aynı sektörde faaliyet gösteren üyelerinin sorunlarını çok daha iyi ve doğru bilmektedirler.

Dolayısıyla SATSO olarak yapılacak her çalışmada ve üretilecek her projede Meslek Komitelerimizin görüşlerine son derece büyük önem ve değer veriyoruz.

SATSO Yönetimi olarak ilimiz ekonomisinin gelişmesi için bir çok konuda çalışmalar yürütmekteyiz. Bunlardan bir tanesi de “SAKARYA ORGANİZE HAYVANCILIK BÖLGESİ”dir. Yine bu konuya paralel olarak Süt Üreticiliği hakkında da “AB UYUM SÜRECİNDE TÜRKİYE SÜT SEKTÖRÜ” konulu bir çalışma yapmaktayız. Gündemin ilerleyen maddelerinde projenin yöneticiliğini yürütmekte olan SATSOYönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sayın Muzaffer GÜNEŞ ve SATSO Yönetim Kurulu Üyesi Sayın Bülent YAZAR sizlere bu projeler hakkında detaylı bilgiler sunacaktır.

SATSO 1.nci ve 4.ncü meslek komitelerinin ortak katılımıyla ortaya çıkan ve SATSO Yönetim Kurulu olarak da benimseyip desteklediğimiz bu projenin hayata geçirilmesi için çalışacağız. Biraz önce de belirttiğim gibi proje üretmek için meslek komitelerimize büyük sorumluluk düşmektedir. Komitelerimiz proje ürettikçe ilimizin kalkınma hamlesi içerisinde SATSO olarak üzerimize düşen görevi layıkıyla yerine getirmiş olacağız.

Kaldı ki sadece tarım, hayvancılık, sanayi, ticaret değil, turizm konusunda da etkili bir çalışma içerisine gireceğiz. Nisan ayı içerinde Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterimiz ve Sakaryalı bir hemşehrimiz olan Sayın Mustafa İSEN’i Ankara’da makamında ziyaret ettik.

Bu ziyaret sırasında ilimizde yürütülmekte olan “SAKARYA PARK” projesi hakkında fikir alışverişinde bulunma imkanımız oldu. Sayın İSEN’in projeyi gerçekten benimsemiş olması ve her türlü katkıya açık olması ilimiz için çok büyük bir avantajdır diye düşünüyoruz.

Mayıs ayının ilk günleri ile birlikte proje katılımcısı olan tüm kurumlar olarak bizler yeniden bir araya gelerek yapacağımız toplantıda önümüzdeki çalışma döneminde yapacağımız işleri görüşeceğiz. Proje %100 olarak hayata geçtiğinde ilimiz turizm açısından daha hareketli hale gelecektir. Projeye desteklerinden dolayı buradan sizlerin huzurunda Sayın İSEN’e teşekkür ediyoruz.

Tanıtım;  günümüzde çok önemli bir olgu haline gelmiştir. Gelişen ve değişen dünyamızda rekabet edebilmek için şehirlerin tanıtımı da önemli hale gelmiştir. Bu çerçevede dünyanın en büyük ve en eski odalarından olan İstanbul Ticaret Odası’nın Meclis toplantısına iştirak ettik.

Meclis başkanımız ile birlikte SATSO Yönetim Kurulu Başkanı olarak bende orada bir konuşma yapma imkanı bulduk. İçlerinde büyük holdinglerin yöneticisi konumunda olan ve  257 Meclis Üyesi bulunan İstanbul Ticaret Odası Meclis toplantısında ilimizin yatırım avantajlarını anlatan bir sunum gerçekleştirdik. Kendilerine ilimizde yapmayı düşündükleri yatırımlar konusunda her zaman destek olacağımızı ifade ettik.

Tanıtımdan ve reklamdan konu açılmışken sizlere de bir konuda teşekkür etmek istiyoruz. İlimizin tanıtımında çok büyük katkısı olan Sakaryaspor biliyorsunuz zor günler geçirmektedir. Sakaryasporumuzun zor durumdan kurtulması için bir yemek tertiplenmiş ve SATSO’dan da katkı talep edilmiştir. Oda olarak spor kulüplerine kanunen bir yardım yapmamızın söz konusu olmadığını ancak, meclis üyelerimiz tarafından bu organizasyona kişisel katkı sağlayabileceğimizi ifade ettik.

Kulüp tarafından odamıza gönderilen yemek davetiyeleri siz değerli meclis üyelerimizin özverili katkıları ile kısa sürede tüketilerek elde edilen maddi gelir kulüp yetkililerine gününden önce teslim edilmiştir. Göstermiş olduğunuz duyarlılık nedeniyle hepinize teşekkür ediyorum.

Biliyorsunuz her yıl mayıs ayında üst kuruluşumuz olan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin Genel Kurul Toplantısı yapılmaktadır. Bu yıl yapılacak olan Genel Kurul’da yeni TOBB Yönetimi ve Komisyonların da seçimi yapılacaktır.

01-02 Mayıs 2009 tarihlerinde TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinde yapılacak olan Genel Kurula bizlerde SATSO Delegeleri ve SATSO Yönetimi olarak birlikte iştirak edeceğiz. Genel kurulun iş dünyamıza şimdiden hayırlı olmasını diliyoruz.”
 

SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ’un Yönetim Kurulu’nun aylık icraatları hakkında bilgi vermesinin ardından meclis üyeleri aylık faaliyetler hakkında düşüncelerini dile getirdiler.

BİROL ÖNER (MECLİS ÜYESİ)

Kentsel Dönüşüm Projesi ile Dörtyol Sanayi Çarşısı'nın yeniden yapılandırılması hususunda ve ticari hayatı tamamen ilgilendiren bir projenin kamuoyunun bilgisi olmadan uygulanmaya konmasının doğru olmadığını, SATSO’nun da projenin hazırlanma aşamasında söz sahibi olmasının üyelerinin kazancına bir hareket olacağını belirtti.

Öner ayrıca, bu konuda belediyenin tek başına proje hazırlamasının, binlerce tüccar ve sanayicinin faaliyet gösterdiği bölgede kimseye danışılmadan proje yönetilmesinin çok yanlış olduğunu, SATSO’nun bu projenin hazırlanmasında da söz sahibi olması gerektiğini ifade etti.

MELİH KAYKAYOĞLU (MECLİS ÜYESİ)

Dörtyol Sanayi Çarşılarını birbirine bağlayan kavşağının açılmasının seçimlerden önce vaat edilmesine rağmen hala trafiğe açılmamış olmasından duyduğu rahatsızlığı dile getirerek şu anda kavşağın açılmasının zora girdiğini, yerel basından haberleri takip ettiklerini ve bu konunun acilen açıklığa kavuşturulması gerektiğini ifade etti.

Kaykayoğlu ayrıca, kentsel dönüşüm projesi ile ilgili olarak, projenin uygulanacağı alanlarda yaşayan ve faaliyet gösteren insanlara gerekli bilgiler verilmesi gerektiğini ve SATSO da bu konuda gerekli girişimlerde bulunması gerektiğini belirtti. Burada faaliyet gösteren üyelerin haklarının gözetilmesini istediklerini ve alınan kararlarda kendilerine de danışılması gerektiğini dile getirdi. Sakarya’da resmi kurumlarda tüccar ve sanayiciyi ilgilendiren konularda kararlar alınırken SATSO’ya danışılması ve SATSO’nun üyelerinin aleyhine olan gelişmelere  müdahale etmesi gerektiğini ifade etti. 

AKGÜN ALTUĞ (YÖNETİM KURULU BAŞKANI)

Kentsel Dönüşüm Uygulanması ile ilgili Sakarya Büyükşehir Belediyesi'nin aldığı kararı okuyarak bu kararın önceki belediye yönetimi tarafından alındığını ve şu anda SATSO olarak üyelerini mağdur etmeden ne yapılması gerektiği konusunda çalıştıklarını ve gerekeni yapacaklarını ifade etti. Sivil Toplum örgütlerinin Sakarya’nın yönetimi konusunda söz sahibi olmaları için SATSO olarak her türlü çalışmayı yaptıklarını ve yapmaya devam edeceklerini ifade etti.

Yönetim Kurulu’nun aylık faaliyetleri ve bu faaliyetler hakkında yapılan müzakerelerden sonra SATSO’nun 1.ve 4. Meslek Komiteleri tarafından hazırlamış bulunan projelerin sunumu yapıldı. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcı Muzaffer Güneş ve Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Yazar Organize Süt ve Besi Bölgeleri ile Süt ve Süt ürünleri hakkında detaylı bilgiler içeren sunumlar yaptılar.

Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Yazar, Yönetim Kurulu olarak proje geliştirme çalışmalarına devam ettiklerini ve bu çalışmalar çerçevesinde Organize Besi ve Süt Bölgeleri ile ilgili bir sunum hazırladıklarını, gelecek vaat eden bu konuda çok fazla devlet desteğinin olduğu belirterek ülkemizin geleceği için bu sektörün çok önemli olduğunu, bu konuda ilimizde mutlak surette yatırım yapılması gerektiğini ifade etti.

Sakarya’nın verimli arazilere sahip olduğunu belirten Yazar, bölgeye sütün Niğde, Burdur, Balıkesir gibi uzak yerlerden geldiğini belirtti. İlimizin süt üretimi konusunda gelişime oldukça açık olduğunu, önceki yıllarda süt üretiminin çok ileri düzeylerde olmasına rağmen bugün ilimizin bu özelliğini kaybettiğini belirtti. Bu konuda gelişmiş olan Ege Bölgesi'nde araştırmalar yaptıklarını ve bunun sonucunda bölgemizin bu konuda gelişmeye açık olduğuna ve çalışma yapmaya değer olduğuna karar verdiklerini ayrıca akademisyenlerden de teyit alındığını dile getirdi.

İklim şartlarının elverişliliği ve verimli arazilerin olmasından dolayı ilimizin büyükbaş hayvan (sığır) yetiştiriciliğine çok uygun bir bölge olduğunu, bunun yanında manda, koyun, keçi gibi hayvanların yetiştirilebileceği, et ve süt mamullerinden ihracat yapmanın  mümkün olabilecek bir sektör olduğunu belirterek yönetim kurulu olarak konu ile ilgili bir proje çalışmasına hız verdiklerini dile getirdi. Söz konusu proje ile süt hayvancılığını organize olmuş belli bir bölgede yapılandırıp bu bölgede aynı zamanda besicilik, damızlık hayvan çiftliklerinin kurulacağı, organize besi hayvancılığının yapılacağı çiftliklerin oluşturulmasının planlandığını ifade etti. Hayvancılık alanında yatırım yapmayı düşünen  müteşebbislerin ortak çiftlikler kurarak bir maliyet avantajına sahip olabileceklerini bunun yanında söz konusu bölgede ortak bir yem fabrikasının kurulmasının önemli bir gelir  getirebileceğini ifade etti. Aynı zamanda bölgede üretilen sütü işlemek amacıyla ortak bir süt fabrikası kurulabileceğini ve pastörize süt üretimine yönelik bir tesisle önemli üretimler yapılacağını söz konusu projenin aynı zamanda ilimizde önemli bir istihdam sahası olacağını belirtti.

Organize süt ve besi çiftlikleri ile ilgili hazırlanan maket çizimler üzerinde bilgi veren Yazar, hayvan barınaklarının da üstün niteliklerde hazırlanmasının süt üretimi ve verimi için önemli olduğunu ifade etti.

SATSO Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve 4. Meslek Komitesi üyesi Muzaffer Güneş, AB Uyum Süreci içersinde Türkiye’deki süt sektörü hakkında bilgi vererek, Türkiye’de süt sektörünün gıda sanayinin %15 gibi çok büyük bir bölümünü kapsadığını belirtti. Hayvancılığın içinde ise %30 ve 50 arasında bir yere sahip olduğunu ifade etti. Ülkemizde gelişmiş ülkelerdeki kadar hayvansal ürünlere önem verilmediğini belirterek bunun geliştirilmesi gerektiğini dile getirdi. Ülkemizde 90’lı yıllardaki hayvan sayısının 2000’li yıllarda düşmeye başladığını buna paralel olarak süt üretiminin de düştüğünü ancak 2005 yılından itibaren üretimin yükselmeye başladığını ancak, Avrupa ülkelerindeki seviyelere ulaşılamadığını ifade etti. Irk ıslahını tam ve verimli yapmak için iyileştirmelere ihtiyaç olduğunu da belirten Güneş, AB ülkeleri ile karşılaştırıldığında hayvan ıslahının doğru yapılmasının süt üretimini ikiye katlanacağını ifade etti. Bu konularda yapılacak çalışmalarda devlet desteklerine de ihtiyaç olduğunu hedefleri tutturabilmek için devlet desteğinin çok önemli olduğunu ifade etti. Üretimin çok iyi olabilmesi için çiftliklerin de yüksek kalitede ve modern olması gerektiğini, hayvan barınaklarının sağlıklı bir şekilde organize edilmesi gerektiğini belirtti.

Güneş ayrıca, süt üretiminde mevsimsel olarak üretimin fazlalaştığını, ülkemizde üretim planlamasının sağlıklı yapılamadığını ifade ederek kaliteli hayvan yemleri üretilmesinin de önemli olduğunu belirtti. Polonya’nın iklim ve coğrafik olarak Türkiye ile büyük benzerlik gösterdiğini ve ülkenin 3 yıl içersinde sütteki yağ oranları, somatik hücre sayısı ve bakteri sayısı konusunda iyileştirmeler yaptığını ve yılda 9 milyon ton süt üretimine ulaştığını ifade etti.

Gıda güvenliğinin çok önemli olduğunu ve kalite yönetim sistemine uygun bir şekilde süt üretimi yapmanın, uzun vadeli üretim ve rekabet edebilirlik hususunda önemli avantajlar sağladığını belirti. Türkiye’de günde 500 ton süt fazlalığı oluştuğunu bu rakamın çok fazla olmadığını bunu tüketmek için süt ürünleri tüketiminin artırılmasına yönelik kampanyaların yapılmasının da önem teşkil ettiğini belirtti. UHT ve pastörize süt arasındaki farklara da değinen Güneş pastörize süt tüketilmesinin UHT sütlerden değer açısından daha değerli olduğunu belirtti.

Muzaffer Güneş aile şirketlerinin de kendilerini modernize etmesi ve rantabl üretim merkezlerinin çoğalması gerektiğini belirtti.  Hayvansal üretime yönelik işletmelere çok ciddi boyutlarda AB destekleri bulunduğunu, bu destekleri alabilmek için belli standartları yakalamanın da önemli olduğunu, ayrıca Tarım Bakanlığı'nın da bu konuda önemli destekleri olduğunu bunlardan faydalanmak gerektiğini dile getirdi.

“Dünyada geleceğin sektörü halinde gelen süt sektörü ülkemizde ve Sakarya’da da geliştirilmeli ve önemsenmelidir. Sektörün gelişmesi için üst birliklere güven sağlamalıdır. Organize süt ve besi bölgelerinin kurulması ile bu sektörü geliştirmeliyiz” diye konuşarak sözlerine son verdi.

Birinci ve dördüncü meslek komitelerinin sunumunun ardından Meslek Komitelerinin sorunlarının görüşülmesi, dilek ve temenniler bölümüne geçildi.

BÜLENT YILMAZ (Meclis Üyesi)

2003 yılında maden yasası çıktığını, kum çakıl ve mermer ocaklarının tamamının maden yasasına bağlandığını ve özel idareden tamamen koptuklarını dile getirdi. 2004’te Devlet hakkı ve özel idare payı olarak üretilen madenlerden alınacak devlet haklarının her türlü yapı hammaddelerinden ocak başı satış fiyatının % 4’ü kadar olmasına karar verildiğini ve devletin hüküm ve tasarrufunda yapılacak madencilik işlemleri için devlet hakkı % 30 fazla olarak alınacağını dile getirerek kazançlarından kesilecek olan bu payın oldukça fazla olduğunu ve KDV ile birlikte devlete % 60’a varan rakamlar ödediklerini ve kriz ortamında zor durumda olduklarını dile getirdi. Bu konunun odamız tarafından Ankara’daki yetkili mercilere taşınarak çözümünü talep ettiklerini dile getirdi.

ORHAN ÜNVER  (Meclis Üyesi)

16 Nisan'da yaptıkları komite toplantısında aldıkları karalar hakkında konuşan Ünver bu kararlar hakkında bilgi verdi. 3. OSB’de deşarj ünitesi ile ilgili ihalenin üyelere ve diğer herkese açık yapılmasını istediklerini ve bu konudaki sıkıntının yönetim kurulu tarafından çözüldüğünü belirtti. Alışverişlerin Sakarya’dan yapılması konusunda geliştirilen çalışmayı desteklediklerini belirterek belediyelerin yaptığı ihalelerin de Sakaryalı firmalarla yapılmasının da çok memnun edici olacağını bunun da dikkate alınması gerektiğini ifade etti. Kamu ihale kanunu ile ilgili yönetmeliklerin sürekli değiştiğini, bu konuda yönetimden bulundukları rica sonucunda odamızda bir bilgilendirme toplantısı yapılacağını ifade ederek yönetim kuruluna kendilerine bu imkanı sağladıklarından dolayı teşekkür etti.

Son zamanlarda gündemde olan Adapazarı Kaymakamlığı'nın inşaa edilmesi düşünülen yer konusunda SATSO’nun bir görüşü olması gerektiğini, Sakarya Valiliği’nin yeni yerleşim bölgesinde bulunduğunu, buranın Adapazarı ilçesi sınırlarında olduğu için Adapazarı Kaymakamlığı'nın da aynı yerde olması gerektiğini ifade etti. Şehir merkezinin deprem bölgesi olmasından dolayı hiçbir şekilde yeni bir inşaat yapılmaması gerektiğini Sakarya’nın geleceğinin de düşünülmesini ve ilin gelişiminin kuzeye doğru kaydığını bu konuyu da bu şekilde değerlendirmek gerektiğini de sözlerine ekledi.

1-2 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirilecek olan TOBB Genel Kurulu'nda Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası olarak önceki dönemlerde elde edilen kazanımların korunması ve bu kazanımların devam ettirilmesini istediklerini belirterek Sakarya olarak bu konuda geriye gidilmemesi gerektiğini belirtti.

Artvin Sanayi, Eskişehir Sanayi ve Modern Sanayi Çarşılarının geçmişte ülkenin sanayi alanında göz bebeği olan çarşılar olduğunu ve bu yapının bozulmaması gerektiğini, sadece bölgedeki esnafın ekonomik sıkıntılarının çözülmesi yönünde iyileştirmelerin yapılması gerektiğini, mevcut yapının korunması için uğraşmak gerekli olduğunu belirterek bölgenin tamamen yıkılarak yeni binalar yapılmasının bölge ticareti için olumsuz sonuçları olacağını, Kentsel Dönüşüm Projesi'ne karşı olduklarını ifade etti.

KENAN TAÇYILDIZ (Meclis Üyesi)

İlimizde açılan rehabilitasyon merkezi konusunda SATSO’nun göstermiş olduğu duyarlılıktan dolayı teşekkürlerini ileten Taçyıldız, alışverişleri Sakarya’dan yapın kampanyasını desteklediğini ancak TÜİK rakamlarına göre ilimizin en pahalı iller arasında yer alıyor olmasının bu konuya bir engel teşkil ettiğini belirtti. “Bu pahalılığın önüne geçilmelidir” diye konuştu.

Taçyıldız, bir ülkenin kültür, sanat ve eğitime verdiği önemle kalkınmasının paralel olduğunu belirterek ilimizdeki mağazaların isimlerin çoğunun yabancı olduğunu, Türkçe isimler kullanılması ve Türkçe müzikler çalınmasının önemli olduğunu ve bu konuda özen gösterilmesi gerektiğini ifade etti.

Taçyıldız ayrıca yaşanan kriz ortamında bir işveren olarak çalışanların SSK vergilerinin düşürülmesinin işten çıkarılmaları azaltacağını ve işverenlerin rahatlamaları açısından önemli olduğunu belirtti.

İlimizdeki dolmuş ve otobüs hatlarında görev yapan şoförlerin eğitilmesi ve trafik kurallarına uymaları hususunda bilgilendirilmeleri gerektiğini belirtti.

ADNAN BORAZANCIOĞLU(Meclis Üyesi)

Elektrik İşleri Etüd İdaresi tarafından Verimliliği Artırma Projesi ile 5 milyonluk destek verdiklerini ancak ülkemizde 66 kişinin bu destekten yararlandığını belirterek bu projeden daha fazla kişinin yaralanması gerektiğini ifade etti.

BİROL ÖNER (Meclis Üyesi)

SATSO’nun ilin en büyük sivil toplum örgütü olduğunu ve bir yaptırım gücü bulunduğunu belirterek Kentsel Dönüşüm Projesi konusunda bu gücünü kullanması gerektiğini belirtti.

İlimizin pahalı iller arasında olmadığını, bu konuda konuşulurken daha dikkatli olmak gerektiğini belirterek, hangi sektörde ilimizin pahalı olarak nitelendirildiğinin belirlenmesi gerektiğini, ilimizi bu şekilde tanınmasının il ekonomisine zarar vereceğini ifade etti.

BEHLÜL BAYRAK (Meclis Üyesi)

Şehrimizin pahalı olup olmadığının semtlere göre değişebileceğini dile getirerek ilimizde büyük mağazaların açılmasından ve senetle satış yapılmasından dolayı tüketicilerin onları tercih ettiğini dolayısıyla küçük işletmelerin zor durumda kaldığını ifade etti. Büyük alışveriş merkezlerinin şehir merkezi dışında kurulması gerektiği yönünde ticaret hukukunda yapılası gereken yasal düzenlemenin beklendiğini ancak ticaret hukukunun henüz çıkarılamamış olmasının ilimizdeki küçük esnafı zor duruma soktuğunu belirtti. 

NECMİ İBİL (Meclis Üyesi)

Belediyelerin müteahhitlik yapmaması gerektiğini bu konuda beraberlik içinde SİAD’larla hareket ederek belediyelerin konut inşaatlarını şehrin müteahhitlerine bırakmasını sağlamak gerektiğin ifade etti.

Slogan yarışmasının çok güzel bir çalışma olduğunu alışverişimizi Sakarya’dan yaparken SATSO Meclis üyelerinin de birbirlerinden alışveriş yapmalarını tavsiye etti.
 
NİYAZİ BÖLÜKBAŞI (Meclis Üyesi)

İlimizin trafik sinyalizasyonu ve trafik akış sisteminin düzeltilmesi gerektiğini belirterek uzun ve kısa vadeli olarak çözümlere ihtiyaç olduğunu ve bu sorunların çözümünün aciliyet arz ettiğini ifade etti.

Meslek Komitelerinin sorunlarının görüşülmesi, dilek ve temennilerin ardından Yönetim Kurulu Başkanı A.AKGÜN ALTUĞ’un yapmış olduğu kapanış konuşması ile Nisan 2009 ayı Olağan Meclis Toplantısı sona erdi. 

14 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]