SATSO Eylül Ayı olağan Meclis Toplantısı yapıldı

SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, toplantıda yaptığı konuşmada, cumhuriyetin 100. yıl hedefleriyle uyumlu olarak Türkiye\'nin önemli ihracatçı ili olmak ve ilk 5 içerisinde yer almak istediklerini söyledi.

Karasu demiryolu ve limanının tamamlanmasıyla Sakarya ekonomisinin canlanacağını dile getiren Kösemusul, şöyle konuştu:

"Bu durumda 40-50 bin yeni istihdam sağlanacağı düşüncesindeyiz. Geçtiğimiz günlerde TİM tarafından açıklanan 2013 yılı ağustos ayı ihracat rakamları dünyadaki olumsuz ekonomik gidişata rağmen ilimiz ve ülkemiz adına iyi bir tablo çiziyor. Sakarya ağustos ayında 218 milyon 57 bin 980 dolar ihracat ile ihracatçı iller sıralamasındaki 9\'unculuğunu koruyor. İlimiz ihracat rakamları geçen yılın aynı dönemine göre 95 milyon 946 bin dolardan 218 milyon dolara yükselerek yüzde 127\'lik rekor bir artış göstermiştir. Geçen yıl Türkiye ihracat sıralamasında 12. olan ilimiz bu yıl 3 basamak ilerleyerek 9. sıraya yükselmiştir.

Kösemusul, Sakarya ihracatında ipi göğüsleyen sektörler arasında taşıt araçları ve yan sanayi, kimyevi madde ve mamulleri, demir ve demirdışı metaller, iklimlendirme sanayi ve hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamullerinin yer aldığını ifade etti.

"Toyota Türkiye fabrikası Sakarya\'da ihracatın başını çekmektedir" diyen Kösemusul, "Çalışanlarını ve yönetimini kutluyorum. Özellikle daha önce de dile getirdiğim gibi Toyota\'nın bu yıl piyasaya sürdüğü yeni Corolla modeli gibi \'Toyota Sakarya\' adıyla bir araç üretmesini umut ediyorum. Bu rakamlar bizleri oldukça memnun ediyor" şeklinde konuştu.

Kösemusul, Sakarya\'nın ihracatı yükselişe geçmesine rağmen hala potansiyelinin altında olduğunu dile getirdi.

Dünyanın içinden geçtiği kriz ortamında Türkiye\'nin büyüyerek ilerlemesinin memnuniyet verici olduğuna dikkati çeken Kösemusul, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bunda emeği geçen ve ülkenin tüm ekonomik yükünü sırtlanmış özel sektörün daha da desteklenmesi gerekmektedir. Türkiye\'nin yeni metropollerinden biri olması öngörülen ilimizin gelişme sürecinde turizm, sanayi, tarım üçlemesindeki dengeyi bozmadan büyümek, kalkınmak zorundayız. Bereketli tarım arazilerini koruyarak, turizm beldelerine, sahil şeritlerine zarar vermeden sanayileşmek içinse ilk yapmamız gereken çarpık sanayileşmenin önüne geçmek, sanayi yapılanmalarını OSB\'lerde gerçekleştirmektir. İlimizin gelecek vizyonu için ihracatta ilk 5 il arasında olmak, liman işlevselliğiyle Karadeniz\'den dünyaya açılabilmek, otomotiv şehri Sakarya projesini gerçekleştirmek, kurumların işbirliği yapmasını sağlamak, tarım, turizm desteklerinin alınması ve bu alanda marka yaratmayı hedefliyoruz."
10 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]