SASKİ tedbir ve tavsiye yazıları göndermişti

Sakarya’da aşırı yağışların etkisiyle tarım arazileri sular altında kalırken, Aşağıdereköy’de sel sularına kapılan bir kişi hayatını kaybetti. Yaşananların ardından bu kez açık kanalların, su yollarının ve dere yataklarının kapatılması ve daraltılması konusu gündeme geldi. SASKİ’nin Başbakanlık Genelgesine bağlı olarak dere yatakları ve drenaj kanallarının korunmasıyla ilgili olarak birçok kez uyarılarda bulunduğu ortaya çıktı.

Ülke genelinde etkili olan yağışlar Sakarya’da da taşkınlara sebep oldu. Bazı mahallelerde tarım arazileri sular altında kalırken, Serdivan Aşağıdereköy’de sel sularına kapılan bir kişi hayatını kaybetti.

Sakarya Ziraat Odası Başkanı Hamdi Şenoğlu tarım arazilerinin sular altında kalmasının ardından oluşan zararın 45 milyon lira olduğunu belirtirken, 150 bin dekar ekili tarım arazisinin sular altında kaldığını ifade etti. Erenler Belediye Başkanı Cavit Öztürk ise, aşırı yağışların ardından Erenler Belediyesi sınırları içerisinde sular altında kalan tarım arazileriyle ilgili olarak çok önemli bir konuyu gündeme getirdi. Öztürk yaptığı açıklamada aşırı yağışların etkisinin bu kadar büyük olmasının sebebinin, arazilerde daha önce açılmış, arkların, suyollarının kapatılmış olmasını gösterdi.

Konuyla ilgili olarak Sakarya Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ)’nin açık yağmursuyu kanallarının korunması ile ilçe belediyelerine gerekli tedbir ve tavsiye yazılarını gönderdiği öğrenildi.

İmar planları ile ilgili ilçe belediyelerinden istenen görüş yazılarında SASKİ’nin, dere yatağı ve drenaj kanallarının korunmasına özellikle dikkat çektiği görülüyor. Ayrıca SASKİ tarafından kurumlara yazılan yazılarda drenaj kanallarının kapatılmasının bazı olumsuz sonuçlar doğurmasına engel olacağı da açık bir şekilde belirtilmiş. Başbakanlığın yayınladığı genelgede de akarsu ve dere ıslahıyla ilgili olarak; planlama safhasında DSİ’nin uygun görüşünün alınacağı, her türlü etüt, proje ve inşaat çalışmaları ve bakım faaliyetlerinin, DSİ görüşüne uygun olarak yürütüleceği açıkça belirtiliyor.

8 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]