SASKİ, Sapanca kıyılarında temizlik yaptı

Sakarya Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ), Sapanca gölünü besleyen dere yatakları ve çekilme sonrası oluşan kıyılarda temizlik çalışması yaptı.

Sapanca gölünün Arifiye Gölbaşı mevkisinde yapılan temizlik çalışmasında SASKİ personelinin yanı sıra Devlet Su İşleri (DSİ) personeli ile Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.Doç. Dr. Mahnaz Gümrükçüoğlu, Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Saim Özdemir ve gönüllüler katıldı. ‘Sapanca Gölü emin ellerde’ yazılı tişörtlerin giyildiği etkinlikte, 300 kişi çekilmenin yaşandığı bölgelerde katı atıkları temizledi. Yapılan çalışmanın Türkiye’ye örnek olduğunu vurgulayan SASKİ Genel Müdürü Rüstem Keleş, şöyle konuştu: “Bugün burada Türkiye’ye örnek bir çalışma yürütülüyor. Sapanca gölü bölgemizin en önemli içme suyu kaynaklarından, doğal güzelliklerinden bir değerimiz. Sapanca gölünün çevresinde temizlikle ilgili çok kapsamlı bir çalışma başlattık. Özellikle kuraklığa bağlı Sapanca gölünde ciddi bir çekilme yaşanıyordu, bulunduğumuz yerlerin su olması gerekiyordu. Kuraklık ciddi olarak etkiledi ve bu sene iki buçuk metrenin üzerinde dikey de düşme var Sapanca gölünde. Yatayda ise aşağı yukarı 50 -100 metreye varan çekilmeler var. Maalesef vatandaşımızın çevre kullanım bilincindeki sorunlardan dolayı gerçekten çok ciddi çevresel kirlilikler yaşıyoruz. Sapanca gölü çok ciddi olarak etkileniyor bundan. Bugün önceden planladığımız bir çalışmayı hayata geçiyoruz, Sapanca gölünün çekilen bölgelerinde ve çevresindeki bütün alanları katı atıklardan, çevresel pisliklerden temizlemek adına çalışma yapıyoruz. Hem DSİ Genel Müdürlüğü, Sapanca gölünü besleyen dere ağızlarını temizleyecek bizde yardımcı olacağız. İnşallah suyumuzu korumuş olacağız.”


Farkındalık etkinliği
Bu tip etkinliklerin farkındalık oluşturma açısından son derece önemli olduğunu belirten Yrd.Doç. Dr. Mahnaz Gümrükçüoğlu da, sözlerini şöyle sürdürdü: “Göl konusunda duyarlılık artmaya başladı, bu farkındalıklar sayesinde. Bunun için göl kendini birazcık şanslı hissedebilir. Ama çok daha hızlı hareket etmemiz gerekiyor. Bütün tedbirlerin şimdiden alınması gerekiyor. Son gelen genelge ile göl seviyesi bu kadar düşmüşken sanayinin su alması konusunda bir takım engellemelerinin getirilmiş olması çok önemli bir adım. Çünkü hep bunu söylüyoruz, sanayinin su almayı kesmesi gerekiyor. Göl bir ekosistem ve bu ekosistemin kendisini yenileyebilmesi gerekiyor. Yenileyebilmesi için de ona fırsat vermemiz gerekiyor, zaman tanımamız lazım. Bu yüzden de su alımlarının ihsani ihtiyaçlar dışında durdurulması gerekiyor. Kaçakların önlenmesi ve insanların tasarruf etmeyi öğrenmesi gerekiyor. Yani tasarrufu musluklardan su akmamaya başladığı zaman yapmayı düşünürsek bir anlamı kalmayacak. Şimdiden tasarruf edilmesi gerekiyor. Gölün kendini yenilemesine izin vererek tekrar gölümüze kavuşmamız gerekiyor.” 
9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]