Sapancalı yazarın romanı, okuyucularla buluştu

Sapancalı yazar Serdar Yıldız’ın ilk romanı ‘İllet’ okuyucularıyla buluştu. 432 sayfalık romanda, On dokuzuncu yüzyılda İstanbul’u art arda vuran salgın hastalıklar günümüze taşınarak anlatılıyor.

Serdar Yıldız’ın ilk romanı İllet, tarihsel birtakım gerçeklerin üzerine yerleştirilmiş bazı fantastik öğelerle, İstanbul’a başka bir yönden bakıyor. İnsanların daha çok kimi romantik duygularla anlamlandırdıkları Kızkulesi de bu tarihsel sürece dâhil.

İllet, bir tarihi dönem romanı olmamasına, 2010’lu yılları anlatmasına rağmen, geçtiğimiz yüzyılda, özellikle kolera salgınlarının İstanbul’u nasıl etkilediğini kurgusal olarak ortaya koyuyor. Bu kurgu içinde, roman karakterleri geçmişin karanlık izleriyle mücadele etmek zorunda kalırlarken, yaşadıkları şehrin bilinmeyen yönleriyle de yüzleşirler. Aynı zamanda, Anadolu topraklarının en görkemli antik kenti Troya, Homeros’un İlyada eserinde söz ettiği mitolojik tanrılar, kurgu içinde yer alan diğer dikkat çekici özellikler. Boğazın ortasında önemli bir figür olan Kızkulesi’ne atfedilmiş bazı efsanelerin gerçek öyküsünü, Kızkulesi’nin geçtiğimiz yüzyıllarda başına gelenleri, adacıkta yapılan bazı uygulamaları da romanın gerilim ve aksiyon vadeden satırlarında görebilmek mümkün.

Türk edebiyatında son yıllarda atılım yapan “hayalgücü” kurgusunun izlerini İllet de taşıyor. Zengin bir tarihi olan İstanbul’un sahip olduğu bu özelliğin, fantastik kurguyla buluşması, İllet’te de görüldüğü üzere, şüphesiz ki ilgi çekici bir gelişme olacak.

Yazar hakkında

Serdar Yıldız, 1983’te Adapazarı’nda doğdu. İlk ve orta öğrenimini Sapanca’da tamamlayıp Kocaeli Üniversitesi Elektrik Eğitimi bölümünden mezun oldu. Yazın hayatı boyunca edebi fikirleri ve kendine yakın hissettiği kurgu türlerinde, özellikle fantastik-bilimkurgu türlerinde onlarca öykü yazdı. Öyküleri çeşitli ortamlarda yayınladı. Şu an ise, kurucuları arasında yer aldığı Ölümsüz Öyküler başta olmak üzere farklı edebi sitelerde öyküleriyle birlikte kitap incelemelerini de yayınlıyor. İllet, yazarın ilk romanıdır. Troya üzerine kurguladığı ikinci romanı için çalışmalarını sürdürüyor. İstanbul’da yaşayan yazar, burada aynı zamanda öğretmenlik mesleğine devam ediyor.
10 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]