Sapanca'da erik ağacı meyve verdi

Sakarya\'nın Sapanca ilçesinde sıcak havaya aldanan erik ağacı meyve verdi.

Bora Diker\'e ait bahçedeki erik ağacı, sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle meyve verdi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Fehmi Binici, gazetecilere yaptığı açıklamada, aralıkta erik ağaçlarında meyve görülmesinin şaşırtıcı olduğunu söyledi.

Ağaçların mevsimi dışında meyve vermesine "yanılma" denildiğini aktaran Binici, “Havaların ılık gitmesi ya da soğuk-sıcak yapması, ağaçları yanıltarak önce çiçek açtırıyor, daha sonra da meyve oluşabiliyor” diye konuştu.

Çiçek açan ve meyve veren ağaçlardan sonraki sezonda ürün alınmasının teknik açıdan mümkün olmadığına dikkati çeken Binici, şöyle konuştu:

“Bu yanılmalar genelde erik, şeftali, kayısı, elma ve armutlarda da olabiliyor. Bu ağaçlar bir dahaki sezonda meyve vermeyecektir. Ağacın çiçek açmayan bölümlerinde ise meyve oluşumu olabilir. Ilık hava ve iklim değişiklikleri nedeniyle oluşan bu yanılma, ağaçlarda hormonal dengenin bozulması ve bununla birlikte strese girmesinden kaynaklanan bir olaydır. Sapanca’da bunun oluşumunu gördük.”

Bahçe sahibinin komşusu Fatih Öztürk de erikleri görünce çok şaşırdıklarını kaydederek, "Kış aylarından Aralık ayındayız. Normalde erik ağaçları en fazla çiçek açardı ancak şimdi mevsimi olmadığı halde çok büyük erik verdi. Biz de çok şaşırdık. Açıkçası çok da güzel bir görüntü oldu” ifadesini kullandı.
9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]