Sapanca suyu ile bahçe sulamayın, halı yıkamayın çağrısı

Sakarya ve Kocaeli’nin içme suyu ihtiyacını karşılayan Sapanca Gölü kuraklık ve endüstriyel tüketim sebebiyle kuruma tehdidi altında.

Göl seviyesi 30.28 koduna gerileyerek kritik eşik olan 29.90 kotuna çok yaklaştı. Sakarya Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Genel Müdürlüğü, abonelerine çağrıda bulunarak Sapanca’dan temin edilen şebeke suyu ile bahçe sulanmamasını ve halı yıkanmamasını istedi. Bu arada belediyenin yeşil alanları da bundan böyle şebeke suyu ile sulanmayacak.

SASKİ Genel Müdürlüğü, Sapanca’da su seviyesinin sürekli düşmesi sebebiyle suyun tasarruflu kullanılması konusunda abonelerine uyarıda bulunuyor. Öncelikle şebeke suyunun sadece insani amaçla kullanılmasına yeteceği bilgisini veren SASKİ, içme suyunun halı yakama ve bahçe sulamada kullanılmaması çağrısında bulundu.

Yeşil alanlar artık şebeke suyu ile sulanmyacak

SASKİ, şehirde bulunan park ve bahçeler gibi yeşil alanları da artık şebeke suyu ile sulamayacak. Bu alanların sulanması Çark Deresi ve başka kaynaklardan yararlanılacak. Bu konuda hazırladığı projeyi hayata geçiren SASKİ ilk uygulamayı da Kent Park’ta yaptı. Geniş bir alana sahip olan Kent Park artık şebeke suyu ile değil, Çark Deresi’nden temin edilen su ile sulanmaya başlandı. SASKİ ilçe belediyeleri de uyararak, yeşil alanların şebeke suyu ile sulanmamasını istedi.

Bir aile yılda 140 ton su tasarruf edebilir

Yapılan araştırmalara göre basit tedbirlerle su tasarrufu mümkün. 4 kişilik bir aile, musluğun gereksiz yere akmasına izin vermeyerek, kısa duş alarak ve bulaşık ve çamaşırları makinede yıkayarak, gereksiz yere sifon kullanmayarak yılda 140 ton su tasarrufu yapabilir. Sebze ve meyveler elde yıkamak yerine su dolu bir kapta yıkandığı taktirde 4 kişilik bir aile bu yöntemle yılda ortalama 20 ton daha az su kullanmış olur. Diş fırçalarken, tıraş olurken gereksiz yere su akıtılmazsa 4 kişilik bir ailede yılda 50 suyu tasarruf eder. Çamaşırları elde yıkamak yerine makinede yıkayarak yine yılda 60 tona yakın su tasarruf edilebilir.
10 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]