Sapanca Gölü'nün korunması için eylem yaptılar

Çeşitli sivil toplum örgütleri, son yılların en düşük su seviyesinin ölçüldüğü Sapanca Gölü\'nun korunması amacıyla basın açıklaması yaptı.

Arifiye ilçesinde göl kıyısında düzenlenen eyleme, çeşitli sivil toplum kuruluşlarından yaklaşık 250 kişi katıldı. Etkinlikte, gölden su çeken sanayi kuruluşları protesto edildi.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mahnaz Gümrükçüoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, göldeki sorunların ciddi boyutlara ulaşması üzerine TEMA, SASTOP ve Batı Karadeniz Çevre Platformu olarak bir araya geldiklerini söyledi.

"Sapanca Gölü\'ne sahip çıkmak istiyoruz ama istediğimiz sayı yok burada" diyen Gümrükçüoğlu, "Ne yazık ki bu şehir, gölüne sahip çıkmıyor. Yazın sular kesilmeye başlayınca yani iş işten geçtikten sonra bu durumun farkına varacaklar" ifadesini kullandı.

Gümrükçüoğlu, çok sayıda firmanın gölden su çektiğine işaret ederek, şöyle konuştu:

"Mesele artık tahsis edilen suyun miktarı değil. Artık bu firmalar, çok daha az su çekmeli gölden. Sapanca Gölü\'nün sürdürülebilirliği yok olmuş durumda, gölün geri dönüşümsüz şekilde yok olma noktasına geldik artık. Bunun farkına varmalı herkes. Bu gölü kurtarmak amacıyla yapılacak şeyler için çok geç olabilir. Bütün bunları düşündüğünüzde, kurtarabileceğimiz noktada gölü kurtarmalıyız. Su tahsisi yapan bütün kurumlar, bir araya gelerek gölün kurtarılmasını görüşmeli. Bunun için de sesimizi tüm yetkililere duyurmalıyız."

Balık Tutkunları, Sportif Olta Balıkçıları ve Koruma Kulübü Derneği Başkanı Şenol Beriş ise gölde geniş kapsamlı inceleme yaptıklarını ve durumun daha vahim boyutlara ulaştığını dile getirdi.

Sapanca Gölü\'nün korunması amacıyla imza kampanyası başlattıklarını anımsatan Beriş, "Dalgıçlarımız, gölün derinliklerinde inceleme yaptı ve durumun içler acısı olduğunu gördük. Göldeki balıkların öldüğünü görüyoruz. Bunun önlemini almazsak durum daha da kötüleşecek" diye konuştu.
10 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]