Sapanca Gölü'nü Sızıntı Su Kurtaracak

Sakarya ve Kocaeli'nin içme suyunu karşılayan, kirlilik ve kuruma tehdidi altında olan Sapanca Gölü'nü Türkiye'de ilk kez uygulanacak 'sızıntı su' projesi kurtaracak. Proje ile erozyon ve kirliliğe sebep olan yer üstü suyunun doğrudan göle karışması engellenecek.

Göl havzasında yapılacak şekil düzenlemeleri ve yoğun bitki ve ağaçlandırma çalışmasıyla yer üstü suyu süzelerek gölü yer altından beslenmesi sağlanacak. Proje ile çevreden göle karışan kirlilik unsurları önleneceği gibi süzülerek yer altından beslenen su daha kaliteli hale gelecek.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Adapazarı Su ve Kanalizasyon İdaresi (ADASU) kirlilik ve kuruma tehlikesiyle karşı karşıya olan Sapanca Gölü'nü Türkiye'de ilk kez uygulanacak bir proje ile kurtaracak. ADASU, uzman 5 kişiden oluşan bir ekiple 'Sapanca Gölü Havzasındaki Doğal Kaynakların Kullanılması ve En İyi Suyun Üretilmesi Projesi' hazırlıyor. 4 yıl sürecek proje ile Sapanca Gölü havzasında toprak, su ve bitki üçlüsü arasındaki ekolojik denge sağlanacak. Bu şekilde erozyonla gölün çamurla dolması ve çevre kirliliğinin önüne geçileceği gibi suyun daha kaliteli olması sağlanacak.

Genel Müdürü Rüstem Keleş, projenin Türkiye'de ilk kez uygulanacağını belirterek, su kaynaklarının kirlilikten korunması ve su kalitesinin yükseltilmesi konusunda Türkiye'ye örnek olacağını söyledi. Keleş, proje ile havzanın korunarak gölün su üretim işlevini sürekli hale getirileceğini belirterek, "Yer altına süzülen su, içme suyu niteliği bakımından daha kaliteli ve sürekli oluyor. Sapanca Gölü havzası arazi kullanım planı ile sürekli su üreten bir yer haline gelecek. Havzada yapılacak şekil düzenlemeleri ve bitki örtüsü çalışmaları ile göl çevresi kirlilik unsurundan kurtarılacak. Ayrıca yağışla birlikte su doğrudan göle karışmayarak yeraltına süzülerek gölü besleyecek. Bu şekilde erozyonla gölün çamurla dolması engllenmiş olacak hem de sızıntı su içme suyu olarak daha kaliteli bir hale gelecek. Projemiz giderek zalan su kaynaklarının kurtarılması konusunda bir ışık olacak" diye konuştu.

15 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]