Sapanca Gölü'nü bu kuş türü kurtaracak

Kuraklık ve aşırı su çekimi nedeniyle su seviyesi kritik düzeye ulaşan Sapanca Gölü\'nün korunmasını artıracak sevindirici bir gelişme yaşandı.

Göldeki kuş türleri üzerine araştırma yapan bilim adamları, nesli tehlike altında olan dik kuyruk ördeğinin sayısının arttığını tespit etti. Dünyada sayıları 15 bin adet kadar kalan dik kuyruk ördeğinin yaklaşık yüzde 75’i Türkiye’de bulunuyor. Nesli tehlike altında olan bu ördeğin, gölü üreme alanı olarak kullanması ve popülasyonunu artırması durumunda göl, \'Uluslararası Öneme Sahip Sulak Alanlar Listesi\'\'ne (RAMSAR) alınarak, sanayiye su verilmesi durdurulabilecek.

Dünyanın suyu içilebilir ender göllerinden biri olan Sapanca Gölü, çok sayıda kuş türüne ev sahipliği yapıyor. Kuşların balık bolluğu, güvenlikli oluşu ve üreme için sazlık alanları bulunması nedeniyle seçtiği Sapanca Gölü, Türkiye\'nin önemli bir sulak alanı konumunda. Ancak kirlilik, kontrolsüz avcılık ve aşırı su çekimi göldeki ekosistemi tehdit ediyor. Bilim adamları, sit alanı olarak koruma altında olan gölün statüsünün yükseltilmesi gerektiğini belirtiyor.

Dik kuyruk


Dikkuyruk (Oxyuraleucocephala), ördekgiller (Anatidae) familyasından küçük bir ördek türüdür. Akbaş ve kalkıkkuyruk olarak da bilinir. Uzun, arkaya ya da yukarıya doğru dikilmiş kuyruğu, büyük, beyaz başı ve geniş, mavi gagasıyla hemen tanınan, nadir bulunan küçük bir ördektir. Erişkin erkekler, beyaz bir baş, siyah bir baş tepesi ve boyun, gri ve kırmızımsı vücut, mavi bir gagaya sahiptirler. Erişkin dişiler, beyaz bir yüz ve daha koyu bir gaga, baş tepesi ve bir yanak çizgisi, gri-kahverengi bir vücuda sahiptirler. Dalar ve suyun altında yüzerler. Hepçildirler. Koruma altına alınmış türlerdendir ve avlanması (avlanma sezonu dahil) yasaklanmıştır.
10 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]