Sapanca Gölü'nde Yapılacak Proje Hayat Kaynağı

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından desteklenen ''Sapanca Gölünün öncelikli kirlilik kaynaklarına özgü kontrol teknolojilerinin araştırılıp geliştirilerek göl havzası için uyarlanması projesi'' Sakarya Büyükşehir Belediyesi'nde düzenlenen toplantıda tanıtıldı.

Sapanca Gölü'nün su kalitesinin korunarak su bütçesinin verimli ve etkin bir şekilde kullanılmasını sağlayacak koşulları belirlemek için yürütülecek olan projenin sahipliğini Çevre ve Orman Bakanlığı, Sakarya ve Kocaeli Büyükşehir Belediyeleri yapacak. Projenin yürütücülüğünü ise TÜBİTAK Başkanlığı'nda İstanbul ve Sakarya Üniversiteleri yapacak. 2 yıl sürecek projeyle Sapanca Gölü'nün kirletici kaynaklarının tespiti ve bu kirleticilere karşı alınması gereken önlemler belirlenecek.

Olumsuz Koşullar Ortadan Kaldırılacak

Çevre ve Orman Bakanlığı Su ve Toprak Yönetimi Daire Başkanı Veysel Arslan, global iklim değişikliği ve küresel ısınmanın su kaynakları üzerindeki olumsuz etkisini giderek arttırmaya başladığını bildirdi. Yörenin en önemli içme suyu kaynağı olan Sapanca Gölü'nün özenle korunması ve kullanılması gerektiğini anlatan Arslan, bakanlık olarak su kaynaklarının daha etkin ve verimli olarak kullanılması için yeni statejik politikalar geliştirmeyi planladıklarını dile getirdi. Projeyi yapmalarındaki en büyük hedefin mevcut su kalitesinin dikkate alınarak verimli ve etkin bir şekilde kukllanılmasını sağlayacak koşulları belirlemek olduğunu söyleyen Arslan, bu koşulların dışında başka kullanımlara artık izin verilmesini engellemek olduğunu belirtti.

Kirlilik Nedenleri Araştırılacak ve Çözümlenecek

Gölü tehdit eden kirlilik kaynaklarının saptanarak bunların bir an önce çözümlenmesi gerektiğini anlatan Güneş, şunları söyledi: " Gölün kirlenmesine neden olan etkenlerden biri evsel atık ve yüzey akış sularıdır. Göl etrafında tamamlanmak üzere olan kollektörler sayesinde özellikle evsel atık suların çözümü yoluna gidilmiş ve nerdeyse çözülme noktasına gelinmiştir. Gölü kirleten en önemli unsurlardan biri de TEM Otoyolu, demiryolu ve gölün kuzeyinden geçen D-100 karayolu gölün hemen civarından geçmesidir. Gölün çevresinde yapılan birtakım tarımsal faaliyetlerde tarım ilaçlarının göle karışmasıda kirliliğe yol açıyor. Kirlenmenin yanında en önemli konulardan biride gölün ekolojik kullanımın belirlenmesi gerekiyor. Gölden en fazla su çeken sanayi kuruluşları Tüpraş, Enteks ve Enerjisa. Su bütçesinin mutlaka bilimsel zemine oturtulması gerekiyor. Projede göl havzası için oluşturulacak coğraya bilgi sistemi ile birlikte gölle ilgili bir veri bankası oluşturulacak. Gölle ilgili yapılan çalışmalar bundan sonra kayıtlı olarak yer alacak. Bundan sonra atılacak her adım rahatlıkla takip edilecek. Göl su bütçesi belirlenecek. Gölden ekolojik olarak çekilmesi gereken rakamlar ortaya konacaktır. Böylelikle kurumlar arası su kullanımı için yetkili ve karar verici kurumlara bilimsel bir veri sunulmuş olacak."



Yapılan Çalışmalar Kayıt Altına Alınacak

TÜBİTAK Araştırmacısı Dr. Kemal Güneş, proje ekibinde 22 araştırmacının yer alacağını söyledi. Projede 1 İtalyan danışmanında bulunacağını kaydeden Güneş, gölün korunması için çok büyük bir emek sarfedilmesi gerektiğini belirtti.



İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç Dr. Meriç Albay, ise kendilerinin göl içi ile ilgili çalışmalar yapacaklarını ifade etti. Projenin göl dışında alınacak önlemlerin suda nasıl bir etki yaratacağını görmek açısından inanılmaz bir fırsat oluşturacağını dile getirdi. Albay, gölde artış gösteren algların büyük tehdit oluşturduğuna dikkat çekti.

Gölden Ne kadar Su Çekiliyor?

Sakarya Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Recep İleri, kendilerinin proje kapsamında gölün su miktarını ve su kalitesini etkileyen faktörleri incelediklerini ifade etti. Proje kapsamında 2 aydır gölde çalışma yaptıklarını vurgulayan İleri, "Gölde 12 derede çalışma yaptık. 2 derenin kuruduğunu tespit ettik. Dereler göl için önemli besleyici kaynak. Bunun yanında gölü besleyen yeraltı sularını çeken 13 su firması var. Biz bu su firmaları üzerinde de çalışıyoruz. Gölden ne kadar su çekildiğini belirlemek için su çeken bütün kuruluşlara bilimsel veri ölçeri takılması gerekiyor. Kimin ne kadar su aldığını bilimsel ve şeffaf olarak oluşturulması gerekiyor." diye konuştu.

Sapanca Gölü Hayat Kaynağı

Projenin tanıtım toplantısında konuşan Sakarya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Duran, Sapanca Gölü'nün en yüksek seviyede korunması ve değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Gölü 2003 yılında içme suyu havzası ilan ettiklerini kaydeden Duran, gölün korunmasının kollektörlerin tamamlanmasıyla bitmiş olmayacağını ifade etti. Sapanca Gölü'nün kendileri için bir hayat kaynağı olduğuna vurgu yapan Duran, "Global dünyada su kaynakları öne çıkmış durumdadır. Suyun yönetimi her şeyden önde gelmektedir. Gelecekte en önemli projelerimiz su ve çevre projeleri olacaktır. Bundan böyle Sakarya'da konuşulan, üzerinde durulan ve çalışılan projeler çevre ile su projesi olacaktır. Yapacağımız çalışmalarla gelecek nesillere bundan daha bir Sapanca Gölü bırakacağız." dedi.

15 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]