Sapanca Gölü'nde tehlike giderek büyüyor

Su sporlarının merkezi Sapanca Gölü\'nde aylardır konuşulan çekilme son raddeye geldi. Su kayağı için burayı tercih edenler de büyük bir hayal kırıklığı yaşıyor.

Sakarya ve Kocaeli\'nin en önemli içme su kaynağı olan ve dünyanın suyu içilebilir ender göllerinden biri olduğu da bilinen Sapanca Gölü’nde tehlike giderek büyüyor.

Bir ay öncesine kadar dikey olarak su seyivesi normalden 2 metre 10 santim aşağıda olan gölde, şimdi bu 2 metre 20 santime ulaştı. Su çekilmesi sahil şeridinde de 75 metrenin üzerine çıkarken, daha önce su olan bu bölgeler
sazlık ve bataklığa dönüştü.

İki belediye su çekiyor

Bölgeye son bir yıllık süreç içinde düşen yağış miktarı yaklaşık yüzde 50 azaldı. Daha önce sadece Sakarya\'nın içme suyu ihtiyacının karşılandığı gölden, geçtiğimiz yıl Temmuz ayından itibaren Kocaeli Büyükşehir Belediyesi de su çekmeye başladı. Bazı sanayi kuruluşlarının da su çektiği gölde su seviyesi belirgin bir şekilde düşmeye başladı.

Gölü besleyen dereler kurudu

Bu arada gölü besleyen 14 derenin 10\'u kurudu. Diğer 4 dereceki su miktarı ise çok azaldı. Ayrrıca Sadece Sapanca ilçesi sınırları içinde 30 su fabrikası bulunuyor ve bunların tesisleri de gölü besleyen kaynaklar üzerinde bulunuyor. Yağış olmaması nedeniyle göle yeterli su girmemesi, besleyen kaynakların kuruması ve sürekli su çekilmesi nedeniyle bir ay önce 30.00 koduna kadar çıkan su dodu 29.00\'a kadar düştü. Bu seviye de tehlike sınırı olarak kabul ediliyor.

Sukay Park tesisleri, tarla oldu

Bir yıldır sık sık gündeme getirilen göldeki çekilme gözle de görülür şekilde devam ederken, sahil şeridindeki iskeleler tamamen açıkta kaldı. Gölün, Kocaeli\'ne bağlı Kartepe İlçesi sınırları içinde kalan ve belediyenin işlettiği, kablolu su kayağı yapılan Sukay Park alanı da şimdi tarlaya dönüştü. Bundan iki yıl önce kablolu su kayağı şenliği düzenlenen tesisin bulunduğu alanda şimdi hiç su olmadığı gibi, tesisin önü de kısmet bataklık ve sazlık oldu. Bugünlerde Sukay Park tesislerine gelenler, tesislerin önünün bataklık ve sazlığa dönüştüğünü görünce büyük hayal kırıklığına uğruyor.
9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]