Sapanca Gölü'nde kuraklık kritik seviyede

Sakarya ve Kocaeli\'nin içme suyu ihtiyacını karşılayan Sapanca Gölü\'ndeki su seviyesi 30.44 kotuna düştü.

Kritik su seviyesi 29.90 olan Sapanca Gölü\'ndeki su seviyesi son 10 yılın en düşük seviyesine ulaştı. Kocaeli\'nin içme suyunu karşılayan Yuvacık Barajı\'nda da 15 günlük içme suyu kaldı.

Kritik düzeye düşen Sapanca Gölü\'ndeki su seviyenin son 10 yılın en düşük seviyesi olduğunu belirten yetkililer, yeterli yağış olmaması, geçen yıl kar yağışının az olması, Kocaeli\'ndeki Yuvacık Barajı\'na su takviyesi yapılması ve sanayi kuruluşlarının gölden aşırı su çekmesi nedeniyle göldeki su seviyesinin ciddi ölçüde azaldığını belirtiyor.

Gölün seviyesinde düşmenin yağışlara ve iklime bağlı olsa da asıl sorunun gölün su potansiyelinin, su bütçesinin yönetilmesi ve kullanılması olduğunu dile getiren Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Genel Müdürü Rüstem Keleş, şunları söyledi; "Gölden istifade eden komşumuz Kocaeli ve o bölgedeki endüstriyel kurumlar da bu sene özellikle fazla su çektiler. Komşumuz özellikle Yuvacık Barajı\'na yağışlar az olduğu için içme suyu anlamında Sapanca Gölü\'nden ciddi yararlandı. Yararlanmaları da gerekiyor. Özellikle Kocaeli\'nde bulunan birden fazla endüstriyel kurum gölden direk su çekiyor. Endüstriyel amaçlı gölden ne kadar su çekiliyor. Bunu bilmiyoruz. Sapanca Gölü\'nden endüstriyel kullanımın önlenmesi gerekiyor. DSİ suyun kullanım öncelikleriyle ilgili sıralama yapmıştır. Endüstriyel kullanım dördüncü sıradadır. İnsani kullanım birinci önceliklidir."

"Yuvacık Barajı\'nda 15 günlük su kaldı"

Kocaeli Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSU) Genel Müdürü İlhan Bayram ise Kocaeli\'nin içme suyunu karşılayan Yuvacık Barajı\'nda 15 günlük içme suyu kaldığını söyledi. Devlet Su İşleri’nin kayıtlarına göre son 50 yılın en kurak dönemini yaşadıklarını belirten Bayram; "Sapanca hattı olmasaydı Kurban Bayramından önce Yuvacık Barajı\'nda su kalmayacaktı. Kocaeli’yi, Sapanca hattı kurtardı. Vatandaşlarımız rahat olsunlar, B planımız olan Sapanca gölü ve C planımız Namazgah Barajı devrede olduğu için su sıkıntısı yaşamayacağız" diye konuştu.

Bölgenin su ihtiyacını karşılamak için C planı olarak Namazgah Barajı\'nı inşa ettiklerini ifade eden İlhan Bayram, Namazgah Barajı\'ndan Kandıra ve sahil bölgeleri yanı sıra dağıtım hatları ile Derince ve Körfez üst köylerinden Kalburcu köyüne kadar 290’nın üzerinde yerleşim alanına su vereceklerini kaydetti.

Geçmiş verilere bakıldığında bölgede ortalama 8 - 10 senede bir kuraklık yaşandığını da anlatan Bayram, şöyle konuştu; "DSİ’nin 1965 yılındaki akım verilere göre bu sene en şiddetli kuraklık dönemi yaşıyoruz. Tarihte yağış bakımından da böyle bir aralık ayı, ocak ayı da geçmemiştir. Yaşanan bu kuraklık sadece Kocaeli de değil, bölge olarak yaşıyoruz."

"Tehlikeyi gördük, Sapanca\'dan su aldık"

Geçtiğimiz yıl baraj havzasında yeterli yağış olmamasından dolayı çeşitli önlemler aldıklarını dile getiren Bayram; "2013 yılında havzada yeterli kar yağışı olmadığı için baraj dolmadan, 45,5 milyon metreküpten inişe geçti. Tehlikeyi gördük ve Temmuz ayından itibaren Barajdaki suyu idareli harcamaya başladık. Aralık ayının ortalarına kadar elimizde yeterli su kalması için de Temmuz ayının başında itibaren periyodik olarak Sapanca gölünden su alıyoruz. Geçtiğimiz sene Kocaeli’yi Sapanca hattı kurtarmıştır. Yuvacık barajı en önemli su kaynağımız ve önemli bir su yapısıdır. Ancak, yaşanan kuraklıklar gösteriyor ki baraj her derde deva değildir. Eğer Sapanca hattı olmasaydı ve bu hattan takviye olmasaydı kurban bayramının bir hafta öncesinden barajda su kalmayacaktı. Şu anda baraja giren günlük 150 bin metreküp, şehre de günlük 350 bin metreküp su veriyoruz. Aradaki farkı da Sapanca Gölü\'nden karşılıyoruz" dedi.

Tasarruf uyarısı

Yuvacık Barajı\'nda 5 milyon metreküp su bulunduğunu vurgulayan Bayram, sözlerini şöyle sürdürdü; "Bu da hiçbir yerde su almamış ve yağıştan dolayı su gelmezse 15 günlük suyumuz var, demektir. Daha önce 2006 yılının son aylarında böyle bir sıkıntı yaşadık. Barajda 15 günlük su kalması su sıkıntısı olması anlamına gelmiyor. Bu yıl Karamürsel bölgesinde İhsaniye ve Avcıdere barajlarının inşaatlarına başlanılacak. Ayrıca, DSİ tarafından bölgenin ihtiyaçlarının karşılanması için de Sakarya’da 190 milyon metreküp kapasiteli baraj inşaa ederek bölgenin su ihtiyacı karşılanacak. Vatandaşlarımız rahat olsunlar, su sıkıntımız olmayacak. Ama her zaman dediğimiz gibi tasarruflu kullansınlar, israf etmesinler."

10 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]