Sapanca Gölü'nde endişe veren çekilme

Sakarya’nın yanı sıra Kocaeli’nin de içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılayan Sapanca Gölü\'nde son yıllardaki yağışın da yetersiz olması nedeniyle su seviyesi düştü. Sahil şeridinde yer yer 50- 60 metrelik çekilmeler görüldü.

Sapanca Gölü yıllardır sadece Adapazarı’nın su ihtiyacını karşılıyordu. Sakarya, Büyükşehir olduktan sonra buradan Kaynarca, Ferizli, Sögütlü gibi ilçelere de su pompalanmaya başlandı. Bu yıl yağışların yetersiz olması nedeniyle İzmit’teki Yuvacık Barajı\'nın su seviyesi de aşırı derecede düşmesi nedeniyle Sapanca Gölü\'nden İzmit’e ishale hatlarıyla su çekildi. Bu yıl ilkbahar mevsimi de dahil bölgeye yeterli yağış düşmediğinden sürekli çekilen su nedeniyle sahil şeridindeki iskeleler, sazlıklar açığa çıktı.

Metoroloji yetkililerinden alınan bilgiye göre bölgede 2012 yılı Eylül ayında metrekareye 64.7, 2013 Eylül ayında ise 18.7 kiloğram yağmur düştü. 2012 Ekim ayında 67. 2 kilogram yağış düşerken, 2013 yılı Ekim ayında düşen yağmur miktarı 46.2 kiloğramda kaldı. Yine meteroloji verilerine göre yine Kasım ayında bu bölgede metrekareye 87.4 kiloğram yağmur düşmesine karşılık bu yıl Kasım ayında ise neredeyse hiç yağış gerçekleşmedi.

Su tesisleri, besleyen kaynakları çekiyor

Sapanca Gölü’ndeki bu çekilme çevrede yaşayan vatandaşları endişelendirirken, Sakarya Su ve Kanalizasyon İdaresi yetkilileri tüm umutlarını bu yıl geciken yağmurların gelmesine bağladı. Bölgede yaşayan vatandaşlar ise Sapanca Gölü\'nde hiçbir dönem bu kadar fazla su çekilmesi görmediklerini belirterek, buna hem Sakarya, hem İzmit’in aşırı derecede su çekmesinin neden olduğunu söyledi. Ayrıca Sapanca İlçesi sınırları içerisinde faliyet gösteren su firmalarının büyük bölümünün, gölü besleyen su kaynakları üzerine kurulduğunu ve kontrolsüz bir şekilde su çektiklerini öne sürdü.
10 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]