Sapanca Gölü için tek kişilik eylem!

Son aylarda sürekli su çekilmesi ve göldeki canlı sayısının azalmasıyla gündeme gelen Sakarya ve Kocaeli’nin içme suyu kaynağı Sapanca Gölü’ndeki tahribata dikkat çekmek isteyen bir iş adamı, üzerinde, “Dikkat! Sapanca yok ediliyor, durdurun” yazılı bir afişle göl etrafından geçen E-5 karayolunda yürüyerek tek kişilik eylem yaptı.

Yaşanan kuraklık, çevresindeki su fabrikaları ve sanayi kuruluşlarının su çekmesi nedeniyle su seviyesi giderek düşen ve tehlike çanları çalan Sapanca Gölü etrafında ormanlık alanların da tahrip edildiğini belirten iş adamı Tuncer Açan, Sapanca’nın doğa harikası olduğunu ve gölün dört bir koldan tahrip edilmesinin önüne geçilmesi gerektiğini söyledi.

6 ay önce kalça ameliyatı geçirmesine rağmen “Dikkat! Sapanca yok ediliyor, durdurun” yazılı bir afişle 42 kilometrelik Sapanca Gölü etrafında tek kişilik yürüyüş yapıp Sapanca’daki tahribata dikkat çekmek isteyen Açan’ı, E-5 karayolundaki araç sürücüleri de selam vererek destekledi.

"
Ben kendi adıma ilk adımı atıyorum"

“Artık bu gölün sürekli harap edilmesine ve dört bir taraftan saldırılmasına kendimce bir tepki koymak istedim” diyen Açan;
“Ormanları yok ediliyor, hızla yapılaşma var ve suyu çekiliyor. Bu doğa çok hızlı bir şekilde yok ediliyor. Bir şekilde bunun durdurulması lazım. Dünyanın değerleri Greenpeace, TEMA vakfı niye bu işe bir yerden başlamadılar, onu merak ediyorum. Ben bireysel olarak bir yerden başlamak istedim. Umarım bundan sonra da onlar bu işi devam ettirirler, daha kurumsal bir şekilde bu korunma gerçekleşir çünkü bir süre sonra elimizde bir bataklık kalacak. Sapanca Gölü dünyanın en önemli su kaynaklarından biri. Umarım koruyabiliriz. Hep birlikte el ele bunu başarabiliriz diye umuyorum. Ben kendi adıma ilk adımı atıyorum” dedi.

"
Hızla yok edilen bir doğamız var"

Sapanca Gölü etrafında elinden geldiğince yürüyeceğini ve insanların dikkatini çekmeye çalışacağını kaydeden Açan, “Hızla yok edilen bir doğamız var. Bizim gölümüz, içme suyu kaynağımız sanayi tesislerinin veya ikametgah adreslerinin olduğu bir yer olmamalı. Büyük bir doğa zenginliği bu. Bu doğa zenginliğini hep birlikte korumak için bölgesel yürüyüşler yapacağım. Biz hepimiz evlerimizde artık sularımızı paketlenmiş sulardan kullanıyoruz. Doğru olan bu değil. Doğru olan bizim evlerimizde temiz içme sularının akıtılması. Bunun sürdürülebilir olması mümkün değil. Sapanca’nın dereleri, doğası yok ediliyor. Suyu sanayi tesisleri tarafından çekiliyor. Bunun sürdürülebilir olması şu an mümkün değil. Önemli olan çeşmelerimizden sağlıklı suların verilmesi. Bütün ülkeye bu hazır suların verilmesi bu sonu hızlandırıyor” şeklinde konuştu.

6 ay önce kalça ameliyatı olan Sakaryalı iş adamı Tuncer Açan sadece Sakaryalıların değil, tüm Türkiye’nin bu doğa harikasına sahip çıkması gerektiğini sözlerine ekledi.

42 kilometrelik bir çevreye sahip olan Sapanca Gölü\'nün etrafını çevreleyen E-5 karayolunun Serdivan kısmından yürüyüşe başlayan Açan’a yoldan geçen araç sürücüleri de el sallayarak destek oldu.
10 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]