Sapanca Gölü için meclis araştırma önergesi verildi

Sakarya ve Kocaeli illerinin içme suyu kaynağı olan Sapanca Gölü ile alakalı olarak MHP Sakarya Milletvekili Prof. Dr. Münir Kutluata tarafından, 20 MHP milletvekilinin imzasını taşıyan meclis araştırma önergesi Türkiye Büyük Millet Meclisine (TBMM) sunuldu.

Önergede Sapanca Gölü\'nün Türkiye’nin sahip olduğu tabiat harikalarından biri olduğuna dikkat çekilerek, “Marmara Bölgesi’nin doğal denge unsuru ve Sakarya şehrinin başlıca içme suyu kaynağı olan Sapanca Gölü’ne yönelik istismarın büyük bir çevre tahribatına dönüştüğü görülmektedir. Su seviyesindeki aşırı düşüşe bağlı gölde önemli bir çekilme meydana gelmiş ve çoraklaşma endişe verici boyutlara ulaşmıştır. Sapanca Gölü havzasında gelişen çevre tahribatının göl üzerindeki olumsuz etkilerine ek olarak, sanayi kuruluşlarının kontrolsüz miktarlarda su çekmesi gölü besleyen sulara göle ulaşmadan özel kuruluşlar tarafında el konulması ve benzer gelişmeler Sapanca Gölü’nün bir yağma etkisi altında olduğunu göstermektedir” denildi.

Meclis Başkanlığı\'na sunulan önergede ayrıca, “Gölden kontrolsüz su çeken sanayi kuruluşlarının buna haklarının olup olmadığı, varsa yeni şartlara göre neden düzenlenmediğinin bilinmesi gerekiyor. Bu kuruluşlardan özelleştirme ile satılanların gölü istismarına özelleştirme sırasında mı izin verildiğinin, önceden gelen bir hak varsa bunun özelleştirme sırasında neden düzeltilmediğinin araştırılması gerekiyor. Gölü besleyen derelerin özel kuruluşlar tarafından yasal hakları dışında aşırı şekilde kullanıldığı iddialarının cevap bulunması gerekiyor. Belirli inşaat şirketlerinin inşaat atıklarını göle doldurdukları yolunda mahalli basındaki tespitlerin ciddiye alınarak bu tür uygulamalarının engel olunması icap ediyor” ifadelerine yer verildi.

Meclise sunulan araştırma önergesiyle birlikte Sapanca Gölü\'nün meclis genel kurul gündemine gelmesi bekleniyor. Sapanca Gölü ve gölü besleyen kaynaklar üzerindeki tahribatın sebeplerinin tespit edilerek, gölün kurtarılması için gerekli önlemlerin ivedilikle alınması için sunulan önergenin önümüzdeki günlerde meclis genel kurulunda gelmesinin ardından oylamaya sunulacak.
10 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]