Sapanca Gölü bu kez afet oldu!

Sapanca Gölü’nün taşması sonucu sahil kenarındaki evlerin bodrum katları ve bahçeleri su altında kaldı.

Sakarya ve Kocaeli\'nin içme suyu ihtiyacını karşılayan göldeki su seviyesi artmaya devam ediyor. Geçen yıl kuraklık ve aşırı tüketim nedeniyle seviyesi riskli sınıra kadar düşen göl, bölgede kar yağışının etkili olmasının ardından adeta suya doldu.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) tarafından Çark Deresi’ne yaklaşık iki aydan beri su tahliyesi yapılan göl, son yılların en üst seviyesi 32,20 kotuna ulaştı.

Gölün taşması sonucu, sahil yolu ve bazı evlerin bodrum katları ve bahçeleri su altında kaldı.

- Sapanca Gölü\'nü Koruma Derneği Başkanı Çaktı

Sapanca Gölü\'nü Koruma Derneği Başkanı Bahadır Çaktı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gölün suyu seviyesinin geçen yılın aynı dönemine göre 2 metre daha fazla olduğunu söyledi.

Yılbaşından bu yana etkisini sürdüren yağışların geçen yıla oranla çok daha fazla olduğuna dikkati çeken Çaktı, "Gölün su seviyesi hakkındaki arşivlerimize baktığımızda geçen yıl nisanda bu seviyenin 30,17 metre olduğunu görüyoruz. Bugün ise 32,20 metre. Yani geçen yılın bu dönemine oranla ortalama 2 metrelik artış söz konusu” diye konuştu.

Bölgedeki yağışların sürdüğünü, yüksek kesimlerdeki karın hala erimediğine işaret eden Çaktı, şunları kaydetti:

“Dün gece saatlerinde Kartepe ve Sapanca’nın yüksek kesimlerinde kar yağdı. Geçtiğimiz aylarda da bölgemizde yoğun yağış olduğunu hepimiz biliyoruz. Gölün güneyinde yer alan Samanlı Dağları\'nda bulunan karı çıplak gözle buradan bile görebiliyoruz. Yani bu, şu demek oluyor, \'Havalar ısındıkça eriyen kar, gölün su seviyesini yükseltmeye devam edecek.\' SASKİ, geçtiğimiz ay açıklama yaparak, gölün kapaklarının açıldığını ve Çark Deresi\'ne su tahliyesinin başladığını belirtmişti. Bildiğimiz kadarıyla bu kapak hala açık ancak yağışların hala devam etmesi, gölün suyunun artmasına neden oluyor.

Bizlere düşen ise geçen yılı unutmamak. Suyun bolluğuna aldanmayıp, bilinçli tüketim gerçekleştirmemiz gerekiyor."

8 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]