Sapanca Gölü, Avrupa gündeminde

Viyana’da 57 ülkenin parlamenterlerine Türkiye adına su kaynakları-yönetimi konusunda konuşma yapan MHP Sakarya Milletvekili Münir Kutluata, Sapanca gölünü anlatarak, “Türk kamuoyu hükümetimizden bu konuda acil tedbir ve önlem almasını beklemektedir” dedi.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Parlamenterler Asamblesi (AGİT-PA) Kış Dönemi Genel Kurulu toplantısı Avusturya’nın Başkenti Viyana’da yapıldı. Toplantıya Türkiye’yi temsilen belirlenen heyetin içinde yer alan MHP Sakarya Milletvekili Prof.Dr. Münir Kutluata’da yer aldı. 12-15 Şubat tarihleri arasında yapılan toplantılara AGİT üyesi olan 57 ülkeden çok sayıda parlamenter katıldı. İnsan hakları ve hukuki uygulamalar, su yönetimi, çevre ve diğer konuların ele alındığı toplantıda Sakarya Milletvekili Münir Kutluata, 57 ülkenin parlamenterlerine seslendi. Gürcistan-Azerbaycan, Ukrayna-Moldava gibi ülkeleri ilgilendiren sınır aşan sular ve su kaynakları konulu konuşma yapan Kutluata, ülkemizin uluslar arası tecrübelerini parlamenterlere aktardı.

Sapanca Gölü örneklemesi

Kutluata, bu alanda görüşlerini ve Türkiye’nin hassasiyetlerini anlatmasının ardından ülkemizden bir örnek verdi. Kutluata, “Değerli üyeler, son olarak dikkatinizi çekmek istediğim bir konu var. Son zamanlarda ülkemizde su ve çevre sorunları önemli bir şekilde tartışılmakta ve sorun oluşturmaktadır. Bundan bir tanesi dünyaca bilinen bir gölün su kaynaklarının aşırı kullanımı sonucunda kuruma tehlikesi geçiriyor olmasıdır. Bu göl İstanbul’a 100 km. mesafede olup, Sakarya şehrinin içme suyunu kaynağı olan Sapanca gölüdür. Sanayi kuruluşlarının gölden aşırı su çekmesi, ticari kuruluşların gölü besleyen akarsulara el koyması sonucu göl kuruma tehlikesiyle karşı karşıyadır. Şuan da Türk kamuoyu hükümetimizden bu konuda acil tedbir ve önlem almasını beklemektedir” dedi.

Meclis gündeminden düşürmüyor

Bilindiği üzere Kutluata, daha önceden gölün kaderini etkileyecek olan ve tedbir alınmasını içeren araştırma önergesini TBMM’ye sunmuş ve kabul edilmemişti. Bunun üzerine meclis kürsüsünden göle yapılan dolguyu dikkate sunarak, genel kurula göl çağrısı yapan Kutluata, son olarak TBMM’ye Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından cevaplanması istemiyle soru önergesi sundu. 
10 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]