Sami Selçuk, Türkiye'deki Demokrasiyi Anlattı

Yargıtay Onursal Başkanı Prof. Dr. Sami Selçuk, Türkiye'de katılımcı demokrasi olmadığını ve 1982 Anayasası'nın antidemokratik olduğunu belirterek, "Türkiye, Anayasa'nın kimin tarafından yapılması gerektiğini tartışmaya başlamalı. Ayrıca Siyasi Partiler Kanunu değiştirilmeli ya da Venedik Kriterleri kabul edilmeli. Siyasi Partiler Kanunu'ndaki odak olma kavramı çok muğlak (Anlaşılması güç)." dedi.

Adapazarı Belediyesi tarafından Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Konferans Salonu'nda "Türkiye'de Demokrasi" konulu bir konferans düzenlendi. Konferansa konuşmacı olarak katılan Yargıtay Onursal Başkanı Prof. Dr. Sami Selçuk, Türkiye'de demokrasi olmadığından dolayı çok fazla demokrasiden bahsedildiğini belirterek, Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından birçok kez mahkum edildiğini söyledi. Türkiye'de çoğunluğun sadece sözde kaldığını ifade eden Selçuk, "Demokrasi için iyi bir ekonomik düzey gerekir şartı tam olarak doğru değil. Ekonomisi gelişmemiş ama farklılıkları barış içinde barındıran Hindistan örneği var. Orada birçok dil ve din var. Ama oradaki yönetim anlayışı bunları dışlamıyor. Bundan dolayı Türkiye'nin kendine özgü şartları lafına katılmıyorum. Türkiye'nin demokrasiden başka seçeneği yok. Türkiye'de katılımcı demokrasi yok. Seçimlerde yüzde 10 barajı hemen kaldırılmalı" dedi.
1982 Anayasası'nın antidemokratik olduğunu vurgulayan Selçuk, "Türkiye, Anayasa'nın kimin tarafından yapılması gerektiğini tartışmaya başlamalı. Ayrıca Siyasi Partiler Kanunu değiştirilmeli ya da Venedik Kriterleri kabul edilmeli. Siyasi Partiler Kanunu'ndaki odak olma kavramı çok muğlak. Herkes farklı yorumlayabilir" diye konuştu.

TCK'nın 301. maddesindeki değişiklilere de değinen Selçuk, dava açılması için soruşturma yetkisinin Adalet Bakanı'na değil Adalet Bakanlığı'na verileceğini söyledi. Selçuk, siyasi nedenlerden dolayı soruşturma yetkisinin Adalet Bakanı'na verilmesi gerektiğini de kaydetti.
15 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]