Sakaryalı Vekil: Fazıl Say cezayı haketti

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün, piyanist Fazıl Say\'a hapis cezası verilmesine ilişkin, "Fazıl Say, verilen cezayla bu hakaretinin karşılığını almıştır" dedi.

Üstün, ifade özgürlüğüne çok fazla önem verdiklerini ancak ifadenin "hakaret" boyuna ulaşmaması gerektiğini söyledi. İfade özgürlüğünün toplumun huzuruna zarar vermemesi gerektiğini belirten Üstün, "Daha önce yapılan mitinglerde hakaret içeren pankartlar açılmıştı. Burada nefret söylemi olduğu için suç duyurusunda bulunmuştuk. Bunun ardından da davalar açıldı ve yargılamaların ardından sanıklara ceza tayin edildi" diye konuştu.

SAY\'IN İFADELERİ DAHA AĞIR

Üstün, Say\'ın kullandığı cümlelerle hakaret suçu işlediğini savunarak, şöyle devam etti:

"Say\'ın söyledikleri o pankartlarda yer alan ifadelerden daha ağır. Belli bir inanca direkt hakaret eden cümleler var. Bu kelimeleri tekrar etmekten utanıyorum. Gerçekten çok ağır şeyler. O cümlelerinde Allah inancına sahip kişilere karşı hakaret var. Değişik şeylere inanan insanlarımız var. Aynı kelimeleri bunlara söylediğimizde toplumdaki huzurun ne hale geleceğini düşünmek bile istemem. Toplumun barış içinde yaşamasını istiyorsak her görüşe saygı göstermemiz lazım."

HAKRETİNİN KARŞILIĞINI ALMIŞTIR

Üstün, demokratik ülkelerde eleştirmenin normal olduğunu ifade ederek, "Bu eleştiriler inançlara yönelik hakaret içermemelidir. Say, maalesef bu hassasiyeti göstermedi. Bunu göstermediği için açık şekilde hakarette bulunmuştur. Ceza almasına sevinecek değiliz ama yaptığı hakaretlerin karşılığında bu cezayı almıştır" şeklinde konuştu.  

Üstün, Say\'a verilen cezayı eleştirenlerin hakaretten haberdar olmadığını düşündüğünü söyledi. "Bu cümleleri okumadan bu eleştirileri yapmış olabilirler" diyen Üstün, "Empati kurmamız lazım, herkesin sevdiği, saygı duyduğu görüşler vardır. Bu cezayı eleştirenlerin saygı duyduğu şeylere hakaret yapsak, asla bunu sindiremezler. Say, son derece ağır şeyler söyledi. Toplumumuzun bir kısmı bunların farkında değil herhalde. Bu cümlelerde kesin bir hakaret var, toplumu bölen nefret suçu var" ifadesini kullandı.

Üstün, sözlerini şöyle tamamladı: "Objektif değerlendirmeler yapıldığı taktirde bunun hakaret suçu olduğuna herkes karar verir. Toplumun barış temellerine dinamit koyduğu görülmektedir. Say, doğru bir şey yapmadı ve bir an önce toplumdan özür dilemelidir. Bu cezayı pek arzu etmeyiz ama barış ve huzuru sağlayacaksak bu hakaretlerin yapılmaması lazım. Fazıl Say, verilen cezayla bu hakaretinin karşılığını almıştır."
10 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]