Sakaryalı İşletmeler Dün Sınıfta Kaldı

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Teknik Ekipleri ve Çevre Zabıtası, atık yağ denetimi yaptı.

Bitkisel Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği gereği yapılan denetimler; Karaağaç Bulvarı’ndaki, Ankara Caddesi’ndeki, Atatürk Bulvarı’ndaki, Sedat Kirtetepe Caddesi’ndeki ve Bosna Caddesi’ndeki işletmelerde gerçekleştirildi.

Toplam 45 adet işletmede denetimler gerçekleştiren Çevre Zabıtası ve Teknik ekipler, 9 işletmenin yönetmeliğe uygun şekilde hareket ettiğini, kalan 36 işletmenin ise yönetmeliği uygulamadığını tespit etti. 

36 işletmenin herhangi bir lisanslı toplayıcı firma ile sözleşmesinin bulunmadığı ve de yönetmelik ihlalini gerektiren bertaraf yöntemlerini tercih ettikleri tespit edilirken, Çevre Zabıtası tarafında ilgili firmalar ile sözleşme yapmaları için 5 gün süre verildi. 
Lisanslı Toplayıcı Firmalar ile Sözleşme Yapılmalı

Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, “25.791 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren ‘Bitkisel Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği’ gereği kullanımları sonucu atık özelliği kazanmış bitkisel atık yağ üreticilerine, fast food ürünler satan işletmelere, lokanta ve kafeteryalara denetimler gerçekleştirilmiştir. İlgili yönetmelik gereği kızartma işlemi uygulayan işletmeler, kullanım sonucu oluşan bitkisel atık yağlarını ayrı toplamak, lisanslı toplayıcı firmalar ile sözleşme yapmak, teslimatlarında ‘Ulusal Atık Taşıma Formlarını’ düzenlemek sureti ile bu firmalara teslim ederek yine lisanslı geri dönüşüm firmalarına ulaştırılmasını sağlamak ile yükümlendirilmiştir” denildi.
Atık Yağlar Önlem Alınmadığında Zarar Vericidir

Büyükşehir’den yapılan açıklamada şunlara yer verildi; “Bilindiği gibi 1 litre atık yağ 1 milyon litre içme suyunu kirletebilmektedir. Kullanılmış bitkisel atık yağlar evsel atık su kirliliğinin yüzde 25’ini oluşturmaktadır. Atık yağlar önlem alınmadığında zarar verici özelliğe sahip olup, bulunduğu ortamı kirletir, ortamda yaşayan canlılara zarar verir. Atık su kirliliğinin yüzde 25 oranında kaynağını, kullanılmış bitkisel ve hayvansal yağlar oluşturmaktadır. Arıtılmayan atık suların içindeki bitkisel ve hayvansal atık yağlar; denizlere, göllere ve akarsulara döküldüğü zaman o suyun kirlenmesi ve sudaki oksijenin azalması sonucu; ortamdaki, başta balıklar olmak üzere diğer canlılar üzerinde büyük tahribata yol açar. Kullanılmış yağlar lavaboya döküldüğü zaman dren sistemine sıvanır, kanalizasyon borusu içindeki atıkların yapışmasına ve zamanla borunun daralmasına neden olur. Kanalizasyona dökülen atık yağlar diğer atıkları tutar ve kanalizasyon sisteminin kullanılmaz hale gelmesine sebep olurlar. Böylece atık su arıtma tesislerine zarar verir ve işletme maliyetini artırır. Bu kapsamda, toplamda 45 işletmeye yapılan denetimde 9 işletmede ilgili yönetmelik maddelerinin uygulandığı tespit edilmiş geri kalan 36 işletmede ise herhangi bir lisanslı toplayıcı firma ile sözleşmesinin bulunmadığı ve de yönetmelik ihlalini gerektiren bertaraf yöntemlerini tercih ettikleri tespit edilmiştir. Yapılan incelemeler sonunda tespit edilen 36 işletmede yönetmelik gerekleri anlatılmış ve sözleşme yapmaları konusunda 5 gün süre verilmiştir. Konuyla ilgili olarak bilgi almak isten işletme yetkilileri Büyükşehir Belediyemiz Çevre Koruma Ve Geliştirme Şube Müdürlüğü 273 4152 (Dahili 155-156) (10 Hat) nolu telefondan bilgi alabilirler. Ayrıca 24 saat hizmet everen ‘Çevre Zabıtası’na da her türlü çevre ihbarı yapılabilmektedir.”
14 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]