Sakaryalı Ergün Atalay Türk-İş'e başkan oluyor

Türkiye’nin en büyük işçi sendikası Türk-İş’te Yönetim Kurulu üyeleri arasında uzun süredir devam eden görüş ayrılığı, Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu’nun istifasıyla sonuçlandı.

Görüş ayrılığı nedeniyle Kumlu, kendisini göreve getiren yönetim kurulunun desteğini kaybetmişti. Kumlu’nun istifasının ardından yönetim kurulunun toplanarak yeni başkanı seçmesi bekleniyor. Edinilen bilgiye göre Türk-İş Yönetim Kurulu, Sakaryalı Genel Mali Sekreter Ergün Atalay’ı başkan olarak seçerek yoluna devam edecek. Atalay, Aralık 2015’teki olağan genel kurula kadar Türk-İş’i yönetecek. Bu aşamada olağanüstü genel kurul beklenmiyor.

Sendikada görüş ayrılıkları


Uzun yıllardır Türk-İş’i birlikte yöneten Mustafa Kumlu ile diğer yönetim kurulu üyeleri arasında, geçen yıl Meclis’ten geçen sendikalar yasası nedeniyle görüş ayrılığı başladı. Sendikalar yasasında Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu’nun TOBB ile gizli mutabakata vardığı ileri sürüldü. Bu yasa ile işçiler aleyhine olduğu belirtilen kimi düzenlemelerin faturası Mustafa Kumlu’ya kesilmişti. Bu yasa ile sendikal nedenlerle işten atılan işçiye ödenen 12 aylık ücrete kadar olan sendikal tazminatın, 30 kişinin altında işçi çalıştıran işyerlerinde kaldırılması en önemli kayıp olarak görülüyordu. Bu düzenlemenin ardından işverenin sendikalı işçiyi işten çıkarması kolaylaşmıştı. Bu gelişmelerin ardından Türk-İş yönetiminde görüş ayrılığı iyice derinleşti. Yaşanan bu görüş ayrılığı nedeniyle son dönemde Türk-İş’te Yönetim Kurulu toplanamıyordu. Bu durum, Türk-İş’i fiilen işlemez hale getirmişti.

Mustafa Kumlu istifa etti


Türk-İş Yönetim Kurulu’nu oluşturan 5 üyeden üçünün birkaç kez Kumlu’nun istifasını istediği biliniyordu. Mustafa Kumlu ise Türk-İş’te yaklaşık bir yıldır devam eden yönetim krizini aşabilmek için destek arayışını sürdürüyordu. Pek çok önemli isimle temas kurarak başkanlığa devam etmenin yollarını aradı. Ancak girişimlerden sonuç alamayan Mustafa Kumlu, istifaya mecbur kaldı. Kumlu, istifasıyla ilgili olarak, “2011 yılında yapılan Türk-İş Genel Kurulu’nun hemen arkasından başlatılan huzursuzluk, zaman içerisinde giderilemeyecek noktaya getirilmiş ve Türk-İş’e zarar verir hale gelmiştir. Yönetim Kurulu içinde yaşanan problemlerin aşılmasındaki en önemli görevin bana ait olduğu inancını taşıyor, bu temenni ile Türk-İş genel başkanlığı görevinden istifa ediyorum.” açıklaması yaptı. Kumlu, istifasının ardından sendika başkanlarıyla bir araya gelerek veda etti.

Kaynak: Zaman

Türk-İş'ten istifa eden Mustafa Kumlu'nun yerine gelen isim belli oldu.

Türk-İş Genel Mali Sekreteri ve Demiryol-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Türk-İş Genel Başkanlığına seçildi.
Bir diğer Sakaryalı Eyüp Alemdar ise genel teşkilatlanma sekreteri oldu.
Atalay, Türk-İş Genel Başkanlığı'na seçilmesiyle igili, "Biz bundan sonra arkadaşlarımızla beraber Türk-İş'in birliğini ve bütünlüğünü korumak için ve ülkemizde hak ettiği en saygın yere ulaşması için elimizden geleni yapacağız" dedi.

Türk-İş'in 61 yıllık büyük ve köklü bir kuruluş olduğunu belirten Atalay, bu zaman zarfında çeşitli çalkantılı dönemler yaşandığını ancak her şeye rağmen birlik ve beraberlik içinde bu dönemleri atlatmayı başardığını dile getirdi.

Gerek üyelerinin, gerek işsizlerin gerek taşeron işçilerin, Türk-İş'ten beklentileri olduğunu dile getiren Atalay, "Bizim görevimiz de bu beklentiler neticesinde gayret ve emek sarf etmektir. Bunu yaparken de herkesi toparlayıp güçlü bir Türk-İş oluşması için gayret sarf edeceğiz" diye konuştu.

Yıllarca birlikte görev yaptıkları eski Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu ile yolları ayırmak zorunda kaldıklarını bildiren Atalay, sözlerini şöyle sürdürdü:


"Bunlar sendikal yaşamda olağan şeylerdir. Herkes için olabilir. Bunların hepsi bizim için geçicidir. Önemli olan kurumlar ve Türk-İş'tir, Türk-İş'in birliği ve bütünlüğüdür. Biz bundan sonra arkadaşlarımızla beraber Türk-İş'in birliğini ve bütünlüğünü korumak için ve ülkemizde hakettiği en saygın yere ulaşması için elimizden geleni yapacağız. İşçi hak ve özgürlüklerini korumak ve geliştirmek için bütün çabamızı ortaya koyacağız. Tarih boyunca bu sorunlu dönemler nasıl aşılmışsa bu dönemde de Türk-İş birlik ve beraberlik içinde açacaktır."

Atalay, Kumlu'ya, başkanlığı döneminde konfederasyona yaptığı katkılardan dolayı teşekkür etti.

Türk-İş yönetimindeki yeni görev dağılımı ise şöyle oldu:


Genel Başkan Ergün Atalay, Genel Sekreter Pevrul Kavlak, Genel Mali Sekreter Ramazan Ağar, Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Eyüp Alemdar.

ERGÜN ATALAY KİMDİR?

1954 yılında Adapazarı'nda doğdu. 1967 yılında Donatım İlkokulundan mezun oldu. 1968 yılında TCDD Çıraklık Okuluna girdi ve buradan 1972 yılında mezun oldu. Aynı yıl Adapazarı Vagon Fabrikası'nda işbaşı yaptı. 1978 yılında TÜVASAŞ işyeri sendika temsilciliğine getirildi. 1982 yılında yapılan seçimlerde Demiryol-İş Sendikası Adapazarı Şube Mali Sekreterliğine ve 1992 yılında Şube Başkanlığına seçildi.

Demiryol-İş Sendikası Denetim Kurulu üyeliği yaptı. 1999 yılında Demiryol-İş Sendikası 6. Olağan Genel Kurulunda yapılan seçimlerde Genel Başkanlığa seçildi. 2003 ve 2007'de bu göreve yeniden seçildi. Aralık 2002'de yedekten girdiği TÜRK-İŞ Yönetim Kurulu'nda Genel Eğitim Sekreterliği görevine getirildi.

19. Olağan Genel Kurulda ve 20. Olağan Genel Kurulda da Genel Mali Sekreterlik Görevine yeniden seçildi. Evli ve üç çocuk babasıdır.

Kaynak: Haber7

10 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]