Sakarya'daki noel kutlaması bakım nedeniyle iptal edildi

İstanbul Protestan Kilisesi Vakfı\'nın Adapazarı’nda ilk kez 20 Aralık günü yapmak için izin aldığı Noel kutlaması, etkinliğin yapılacağı Kültür Merkezi\'nin o tarihte bakıma alınacağı gerekçesiyle iptal edildi. İstanbul Protestan Kilisesi Vakfı İzmit Temsilcisi Emre Karaali, "Bir Türk olarak ülkemde böyle bir etkinliğin düzenlenmesi için uygun bir salon bulamamak ve bu denli basit bir gerekçeyle reddedilmek beni üzdü" dedi.

İstanbul Proteston Kilisesi Vakfı İzmit Temsilcisi Emre Karaali, 14 Kasım tarihinde Sakarya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü\'ne verdiği dilekçede Sakarya’da bulunan protestonların isteği üzerine ilk kez Noel ayini düzenlemek istediklerini belirterek AFA Kültür Merkezi\'nin kendilerine tahsis edilmesini istedi. Kilise Pastörü Karaali dilekçesinde şunları yazdı:

"Sakarya’da yaşayan Hıristiyan inancına mensup vatandaşların Vakfımıza yapmış olduğu müracaat değerlendirilerek Vakfımız İzmit Temsilciliği ile Sakarya’da bir Noel kutlaması tertip edilmesine karar verilmiş olup, kutlama kapsamında Arjantin ve Meksika’dan getirilecek gruplarla günün anlamına uygun bir organizasyon yapılacaktır. Kutlamanın gerçekleştirilebilmesi için AFA Kültür Merkezi’nin Büyük Salonu’nun 20 Aralık 2014 tarihinde saat 16.00 ile 21.00 saatleri arasında tarafımıza tahsisini arz ederiz."

Sakarya Kültür Müdürlüğü bu başvuruyu kabul edince kilise temsilciliği 18 Kasım’da salon tahsisi için 550 lirayı Ziraat Bankası şubesine yatırıp ayin için hazırlıklara başladı.

Bakım gerekçesiyle iptal

Ancak geçen hafta, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Noel ayininin yapılacağı 20 Aralık tarihinin de içerisinde olduğu 15-31 Aralık tarihleri arasında AFA Kültür Merkezi\'nin bakıma alınacağını belirterek Noel ayinini iptal ettiğini kiliseye bildirdi.

Özel program yapacaktık

İstanbul Protestan Kilisesi Vakfı İzmit Temsilcisi ve Kilise Pastörü Emre Karaali, önce izin verilen Noel ayinin iptal edilmesi ile ilgili şunları söyledi:

"İzmit’te her yıl kutlama yapıyoruz. Sakarya’da kilise olmaması ve ilde bulunan protestonların isteği üzerine bu yıl Noel ayinini Sakarya’da yapmak istedik. Sakarya’da bir ilk olacaktı. Ancak olmadı. Noel ayini için ilk izin verildiğinde Meksikalı dünyaca ünlü vaiz Arberto Mottesi ile Meksikalı dans grupları gelecekti. Sakarya’da yapmayı planladığımız Noel Kutlaması etkinliği, ertelenmesi mümkün olmayan tadilat nedeniyle ayrıca Sakarya ve Adapazarı Belediyeleri\'ne ait AKM ve Orhan Gazi Kültür Merkezleri’nin de müsait olmama durumundan iptal edilmiş. Bu bağlamda gelmeleri için büyük çaba ve para harcanan 40 kişilik gurup karşısında çok zor durumda kaldık. Bir Türk olarak ülkemde böyle bir etkinliğin düzenlenmesi için uygun bir salon bulamamak ve bu denli basit bir gerekçeyle reddedilmek beni üzdü."

Sakarya Valisi Hüseyin Avni Coş, Sakarya’da iptal edilen Noel kutlamaları hakkında sosyal medya üzerinden yorum yaptı. Coş, “Her dinden vatandaşımıza ve ibadetine saygılıyız. Kimse ibadete engel olamaz. Gerekirse güvenlik tedbiri alırız” dedi.

Vali Coş, bir gazetecinin sosyal medya üzerinden kendisine yönelttiği bir soruyu cevaplandırırken, Sakarya’da Noel kutlamalarının yapılabileceğine dair  de yeşil ışık yaktı.

Sözkonusu gazeteci gece yarısı “Sayın Valim. İster Müslüman, ister Hristiyan, ister Musevi olsun ibadetlerinin engellenmesi hakkında ne düşünüyorsunuz?” diye sorunca Vali Coş, “Yapabilirler. Kimse ibadete engel olamaz. Gerekirse güvenlik tedbiri alırız” yanıtını verdi. Aynı gazeteci bir diğer sorusunda, “AFA için izin anlamı çıkar mı buradan Sayın Valim?” diye sorunca Hüseyin Avni Coş,"Her dinden vatandaşımıza ve ibadetine saygılıyız. Bu bize Ecdadımızın mirası" ifadelerini kullandı.

Hatırlanacağı gibi İstanbul Protestan Kilisesi’nin, Sakarya’da 20 Aralık Günü yapmak istediği Noel Kutlaması, AFA Kültür Merkezi’nin bakıma alınacağı gerekçe gösterilerek iptal edilmişti.

Vali Coş ile gazeteci arasında gece yarısı geçen bu diyalog sonrasında Sakarya’da Noel kutlamalarının yapılıp yapılmayacağı ve kutlamaların AFA’da,  ya da başka bir mekanda gerçekleştirilmesine izin verilip verilmeyeceği merak ediliyor.
Sakarya’da İzmit Protestan Kilisesi'ne tahsis edilen salonun tadilat gerekçesiyle geri alınması üzerine İstanbul Proteston Kilisesi Vakfı İzmit Protestan Kilisesi Pastörü Emre Karaali, İzmit Kaymakamlığı'ndan Halk Eğitim Merkezi'nin tahsisi için yeniden başvurduklarını söyledi. Karaali, Sakarya Valisi Hüseyin Avni Coş’un, 'her dinden vatandaşımıza ve ibadetine saygılıyız.' açıklamasını da samimi bulmadığını ve hedef gösterildiklerini savunarak, "Şöyle bir açıklama yapsaydı, gerçekten samimiyetini ortaya koyduğuna inanırdık. ‘Ben bu şehrin en büyük mülki amiri olarak, gerekli kişilerle görüşüyorum, emir verildi, bu yer size tahsis edilmiştir. Dilediğiniz gibi burada ibadetinizi yapın.’ Bunu demesi beklenirdi." dedi.

“İllegal kurum değiliz ama Vali bizi hedef gösterdi”

Karaali, illegal bir kurum olmadıklarını, Vakıflar Müdürlüğü’ne bağlı olarak faaliyet gösterdiklerini vurguladı. Coş’un ayin için ‘Gerekirse güvenlik tedbirleri alırız’ açıklamasıyla kendilerini hedef gösterdiğini iddia eden Karaali, şunları kaydetti: “Bizim güvenlik tedbirleri alınmasına ihtiyacımız yok. Bu açıklama bizi rahatsız etti. Biz illegal bir yapı değiliz. Biz vakıfız. İstanbul Protestan Kilisesi Vakfı bir Türk vakfıdır. Yabancı kaynaklı bir vakıf değil. Biz gayet legal bir şekilde çalışan bir vakıfız. Vakıflar Müdürlüğü’ne bağlıyız. Şimdi illegal bir şey yapmıyoruz. Böylesi bir organizasyonu devletin gözü önünde yapabilme imkanını biz talep ediyoruz aslında. Bu nefret nedir, bunun kaynağı nedir anlaşılır gibi değil. Hedef göstermeler nedir, bunun anlaşılır bir tarafı yok. Sanki illegal bir şey yapıyormuşuz gibi gösterilmek doğru değil. Bir de şehrin en büyük mülkü amiri tarafından böyle gösterilmek de acıdır.”

“Bizi kimse aramadı, yer göstermelerini beklerdik”

Vali Coş ile irtibata geçmeye çalıştıklarını, korumasına kadar ulaştıklarını, ancak geriye bir dönüş olmadığı bilgisini veren Karaali, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Bu büyük bir organizasyondur, yurt dışından misafirler çağırıyoruz, sadece yardımcı olun. Sadece bu iki gün tadilatı erteleyin’ ricasında bulunduk. Kendi korumasına kadar ulaştık, fakat bize geri dönüş olmadı. Sayın vali açıklama yapmış, ‘Biz kimsenin ibadetine karışmayız’ diye. Vali bey bir taraftan ‘Biz kimseye karışmıyoruz.' diyor, bir taraftan da kendi yetkisindeki bir salonunun tadilatını iki gün ertelemiyor. Bu konu bu kadar gündem oldu. Biz ricada bulunduk görüşmek için aslında. Bir telefon açıp ‘Durum nedir ya arkadaşlar, bu kadar büyütülecek durum yok çözeriz bunu, nasıl yardımcı olabiliriz’ böyle bir geri dönüşte söz konusu değil. Biz ulaşmaya çalışıyoruz, bize de dönüş söz konusu değil. Vali beyin açıklamalarını samimi bulmuyorum. Şöyle bir açıklama yapsaydı, gerçekten samimiyetini ortaya koyduğuna inanırdık. ‘Ben bu şehrin en büyük mülki amiri olarak, gerekli kişilerle görüşüyorum, emir verildi, bu yer size tahsis edilmiştir, dilediğiniz gibi burada ibadetini yapın’ Bunu demesi beklenirdi. Bu samimi bir yaklaşım olurdu. Yoksa bir taraftan ‘Biz kimseye karşı değiliz bir taraftan da yer bulabiliyorlarsa yapsınlar’ bu samimi bir açıklama değil.”

Maltepe Belediyesi'ni örnek gösterdi

Karaali, Maltepe Belediyesi ile 21 Aralık akşamı Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde bir organizasyon yapacaklarını belirterek “Bir taraftan sayın başkan Ali Kılıç, büyük bir kucaklama ve sevgiyle bize sahip çıkarken, diğer tarafta böylesi açıklamalar gerçekten korkunç. İki taraf arasında inanılmaz bir fark var.” dedi.

Sakarya Valisi Hüseyin Avni Coş, noel ayini için salon tahsisi ile ilgili Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “Her dinden vatandaşımıza ve ibadetine saygılıyız. Kimse ibadete engel olamaz. Gerekirse güvenlik tedbiri alırız. Her dinden vatandaşımıza ve ibadetine saygılıyız. Bu bize ecdadımızın mirası." ifadelerini kullanmıştı.
9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]