Sakarya'daki Küçük Arabistan...

Sakarya'nın Sapanca ve Akyazı ilçeleri ile Maşukiye, zengin Arapların akınına uğruyor. Tek seferde 50-60 daire, 10 plazma TV alan Araplar, pazarlık bile etmiyorlar.

Sakarya ve Kocaeli’nin Maşukiye bölgesi, özellikle zengin Arap turistlerin ikinci vatanı olma yolunda ilerliyor. Son 3-4 yıldır turla geldikleri bölgeye hayran kalan Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Kuveyt vatandaşı Araplar, villa, otel, toplu konut satın alarak Akyazı, Sapanca ve Maşukiye ilçelerinde kurdukları küçük Arabistan'la, her geçen gün biraz daha Sakarya'nın yerlisi oluyor.

Yaz aylarında Arap nüfusu 5 bine çıkıyor

Bölgede yaz aylarında Arap nüfus 5 bine kadar çıkıyor. Araplar, kış aylarında ise kaplıcalar için Sakarya'ya akıyor. Sapanca'da göl manzaralı orman içine konumlanmış ev ve araziler, Türk ortaklı Arap yatırımcılar tarafından satın alınarak, 650-700 bin dolarlık lüks villaların inşa edildiği villa köylere dönüştürülüyor.

Arapların bir diğer gözdesi: Kuzuluk

Çevresinde devre mülk ve termal tesisler bulunan 85 bin nüfuslu Akyazı'nın Kuzuluk Beldesi, Arapların bir diğer gözdesi. Öyle ki Kuzuluk'ta fındık bahçelerini satın alan Araplar bile var. Kuzuluk Orta Mahalledeki 2 katlı lüks villalar ile arsaların çoğunun sahibi Araplar. 10 odadan oluşan villaların her odasında plazma TV ve klima, yatak odalarının hepsinde ise ebeveyn banyosu bulunuyor.

Dağın yamacında lüks siteler

Arapların mülk edindiği ve sıklıkla geldiği yerlerden biri de Sapanca'nın Dibektaşı Mahallesi. 600 nüfuslu mahallenin nüfusu yazın bin 500'e çıkıyor. Bin 200 metre rakımlı dağın 300'üncü metresinde inşa edilen villa ve siteler, Sapanca Gölü'ne bakıyor. Bölgede hali hazırda inşaatı süren 30 site var. Villaların fiyatları 500 bin TL'den başlıyor, 2 milyon TL'ye kadar çıkıyor. Sapanca, Kuzuluk ve Maşukiye'de neredeyse her 5 metrede bir emlakçı var. Hepsinin camında, Arap müşterilerine yönelik devre mülk, villa, site ve arsa ilanları asılı... Bölgede arsa fiyatları Arapların gelmesiyle 4 kat artmış durumda.

Pazarlık yok, Hayat nakit

Kuzuluk'ta et konusunda Arap turistlerin favorisi olan bir restoranın sahibi, Arapların bahşişte de çok cömert olduğunu söylüyor. Beyaz eşyacılar da Araplar sayesinde bayram edenlerden... Satışlar patladığı gibi, Araplar ödemeleri pazarlıksız ve nakit yapıyor.

Tek seferde 50-60 daire, 10 plazma tv alıyorlar

Kuzuluk'ta emlak dükkânı işleten Ali Göksu, tek seferde 50-60 daire ya da villa alan Arap müşteriler olduğunu anlatıyor. Göksu, Arapların, villaların dekorasyonu için de masraftan kaçınmadıklarını söylüyor: "Tek seferde 10 adet klima ya da plazma TV satın alıyorlar. Ceplerinde 30 bin dolardan aşağı para taşımıyorlar. Pazarlık etmiyor, sıklıkla 'Para no problem' diyorlar. Memnun kaldıkları esnaftan sürekli alışveriş yapıyorlar. Yardım konusunda da duyarlılar. Kuzuluk'ta sağır bir gencin tedavi masrafını üstlendiler."

Sobayla ısınan milyonluk villalar

Dibektaş Mahallesi Muhtarı Kadir Önçırak, Arap akınının ve inşaat projelerinin hız kesmeden devam etmesine rağmen, lüks villalara çıkılan yolların çamur içinde olmasından, altyapı çalışmalarının tamamlanmamasından şikâyetçi. Önçırak, "Araplar da bu durumdan rahatsız. Kimi villalarda merkezi ısıtma sistemi var ama kimi villalar kömür sobasıyla ısınıyor" diyor.

Az para isteyen pişman

Akyazı Kuzuluk'ta yaşayan emekli Nuri Koç, Orta Mahalle'deki 4 Arap ailenin villasının bakım işlerini yapıyor. Villa başına aylık 300 TL alıyor. Ama daha fazla ücret istemediğine bin pişman. Aradaki açığı, Arap ev sahiplerinin dolgun bahşişleriyle kapatıyor.

Kaynak: Habertürk

8 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]