Sakarya'daki derneklerden merkezi ezan sistemine tepki

Anadolu Gençlik Derneği, İDDEF, Yedirenk, Gönüleli, Cihan, Sakarya İnsan Hak ve Hürriyetleri ile İnsani Yardım Dernekleri yazılı bir basın açıklaması yayınlayarak bir çok şehirde iptal edilen merkezi sistemden ezan okunmasının Sakarya\'da da kaldırılmasını talep etti.

Ezanın tek bir merkezden okunarak diğer bölgelere telsiz sinyalleriyle duyurulmasının fıkhen tartışmalı bir konu olduğu ve bu konuda dikkat edilmesi gerekenin, merkezi ezan sistemi ile ezanın okunmadığı sadece ezanın yankısının duyurulduğu ifade edilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Ecdadımızın İslam semalarından kalkmaması için canını verdiği, Türkçe\'den Arapça\'ya çevrilmesi için nice mücadeleler verilen Ezan-ı Muhammediyemizin merkezi sistemden okunmaya başladığından bu yana, ezanımız gerçek mahiyetinden uzaklaşmıştır. Hepimizin de bildiği gibi ezan, Efendimiz (s.a.v.)\' e Allah-u Teâlâ\'nın bildirmesiyle ve Sahabe Efendilerimizin (r.a.) rüyasından sonra sabit olmuştur. Rasûlüllah (s.a.s.) efendimiz de, \'Namaz vakti geldiğinde içinizden biri ezan okusun\' buyurmuştur. Namaz, Mekke döneminde farz kılınmakla birlikte, ezan hicretten sonra uygulamaya konulmuştur. Medine’ye hicretten sonra Mescid-i Nebevî’nin inşası tamamlanıp düzenli olarak cemaatle namaz kılınmaya başlanınca, Hz. Peygamber (s.a.v.) vakitlerin girdiğini duyurmak için ne yapılabileceğini arkadaşlarıyla görüşmüş, o esnada Hz. Peygamber’e (s.a.v.) vahiyle ve içlerinde Hz. Ömer ve Abdullah b. Zeyd’in de bulunduğu bazı sahâbilere rüyalarında bugünkü ezanın şekli öğretilmiştir. Bu mukaddes çağrının, kendi öz halinden başka formatlara çevrilmesi büyük yanılgılar doğurmaktadır. Ezanın tek bir merkezden okunarak diğer bölgelere telsiz sinyalleriyle duyurulması fıkhen tartışmalı bir konudur. Burada dikkat edilmesi gereken, iletilen bölgelerde ezanın okunmadığı sadece ezanın yankısının duyurulduğudur. Bir diğer husus da, Ezan-ı şerifin her namazgâhta okunması gerekmesidir. Dolayısıyla her camimizde bir yerden okunan ezan duyurulmamalı bilakis o mübarek mekanda da Ezan-ı Muhammediyye okunmalıdır. Ayrıca bu sistemden kaynaklanan arızalar da vuku bulmaktadır. Bazı beldelerde ezan yarıda başlamakta, yarıda kesilmekte veya bir gidip bir gelmektedir. Bunlara mukabil, Diyanet İşleri Başkanlığı da bu uygulamadan vazgeçmiş ve ekseri İl Müftülükleri bu uygulamaya son veren kararlar almışlardır. Lakin Sakarya\'mızda anlaşılması güç bir şekilde, ezanın kutsallığına uygun olmayan bu uygulama devam ettirilmektedir. Bizlerde İslam beldelerinin şiârı olan Ezan-ı Muhammediyemizin sünnet üzerine okunmasına dikkat çekmek için \'Merkezi Ezan Sistemi İstemiyoruz\' adında bir imza kampanyasını Allah-û Teâlâ\'nın izniyle başlattık ve sonuçlandırdık. Bunları da halkımızın isteği doğrultusunda dilekçenin Sakarya İl Müftülüğüne verilmiş olup gereğinin yapılmasını istemekteyiz.”
10 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]