Sakarya'da sağlık sorunları çözülüyor

Sağlıkta yeniden yapılanma kapsamında kurulan Kamu Hastaneleri Birliği Sakarya Genel Sekreterliğine atanan Dr. Ünal Küçükyılmaz, eski sistemin hizmetlere cevap veremez bir hale geldiğini anlatarak yeni sistemle birlikte artık vatandaşa daha hızlı ve konforlu hizmet verildiğini söyledi.

Kamu Hastaneleri Sakarya Genel Sekreteri Dr. Ünal Küçükyılmaz, toplum tarafından hala tam olarak anlaşılamayan Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliğinin görevlerini anlattı. Küçükyılmaz, "Eskiden hastanelerimiz sağlık müdürlüğüne bağlı olarak çalışıyordu. Her hastane müstakil bir planlama çerçevesinde planlanıyordu. Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliği Kurumu kurulduktan sonra bakanlığımızda taşra teşkilatında Kamu Hastaneleri Birliği adı altında yeni bir yapılanma oldu. Bu yapılanma ile bütün hastanelerimizi sanki tek bir hastaneymiş gibi bir yönetimde toplandı. Eskiden yapılan hizmetlerin üstüne artık çok çeşitli hizmetler verilmeye başlanınca eski sistem cevap veremez hale gelmişti. Bunun için sistem yenilendi ve artık Kamu Hastaneleri Birliği aracılığı ile hastanelerimiz eskisine nazaran daha hızlı bir şekilde gelişme imkanı bulacak" dedi.

"Hastanelerimizle ilgili bütün ilçelerimizde tespitlerde bulunduk" diyen Küçükyılmaz, yapılan çalışmalar hakkında şunları söyledi:

"Tespit ettiğimiz aksaklıkları daha hızlı bir şekilde gidermeye çalışıyoruz. Sakarya’nın en büyük hastanesi Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi olduğu için önceliğimizi bu hastaneye verdik. Yığılmalar bu hastanemizde daha çok oluyordu. Diğer hastanelerimize vatandaşlarımız daha az gidiyordu. Onun için poliklinik sayımızı artırmakla işe başladık. Vatandaşlarımızı artık daha fazla muayene ediyoruz gün içerisinde. Eskiden daha az sayıda vatandaş muayene oluyordu, şimdi bu sayı daha da arttı. Yine ameliyat sayılarımızı artırdık. Bunu yaparken hem hekimlerimiz hem çalışanlarımız çok büyük fedakarlıklarda bulundular; sağ olsunlar cansiperane çalışıyorlar. Diğer taraftan bizim çalışanlarımıza da hizmet etmemiz lazım ki çalışanlarımız da vatandaşımıza hizmet etsin. Çalışanlarımıza o amaçla yenilikler getirdik. Ameliyathanemizdeki birçok malzemeyi yeniledik. Eksik olan malzemelerimizin sayılarını artırdık. Malzemelerin çeşitliliğini artırdık. Bu cihazlar ve malzemeler sayesinde artık ameliyatlarımız daha hızlı bir şekilde olabilmekte. Kullanamadığımız bazı alanları da kullanmaya başladık.”

Kamu Hastaneleri Birliğinin kurulmadan önce Sakarya’daki en büyük eksikliğin yoğun bakım üniteleri olduğunu ve bu yüzden birçok hastanın şehir dışına gitmek zorunda kaldığını belirten Küçükyılmaz, yaptıkları çalışmalarla yoğun bakım ünitelerinin sayılarının arttığını söyledi. Küçükyılmaz, “Sakarya ilimizdeki sağlık alanındaki en büyük eksikliğimiz esasında yoğun bakımlardı. Bunun için gelir gelmez yenidoğan yoğun bakım ünitesini kurduk. Biz gelmeden önce Sakarya Kadın Doğum Hastanesinde 16 tane yenidoğan yoğun bakım ünitesi vardı. Elimizde ne var malzemelerimize bir baktık ne var ne yok diye. Malzemelerimiz toparladık. Eğitim Araştırma Hastanesi'ndeki mevcut alana 18 yatak daha ekleyerek, toplamda yenidoğan yoğun bakım ünitesini 34’e çıkardık. Oradaki eksikliğimiz büyük ölçüde tamamlamış olduk. Buna ilaveten erişkin yoğun bakım ünitelerimizde eksiklikler vardı. Onların sayıları ile ilgili ciddi çalışmalarımız var. Yakın zamanda da erişkin yoğun bakım sayımızı artıracağız. Yenikent Devlet Hastanemizdeki Yoğun bakım ünitesinin bir kısmını daha ağır hastalara bakabilecek şekilde yeniden düzenledik. Bizim yoğun bakımlarımız 1,2 ve 3’üncü seviye diye seviyelendiriyoruz. Yenikent Devlet Hastanemizin yoğun bakımı 2’inci seviye yoğun bakımı iken onların yarısını 3’üncü seviyeye çıkardık. Hep beraber bu eksiklikleri tamamlayacağız arkadaşlarımızla birlikte" dedi.

Sakarya’nın ameliyat yükünü Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin çektiğini anlatan Küçükyılmaz, "Sakarya’daki ameliyat yükünü Eğitim Araştırma Hastanesi çekiyor. Hastanede 14 ameliyat masamız bulunmakta. Daha öncesinde parçalı bir şekilde hizmet veriyordu. Ameliyathanenin bir kısmı Korucuk Kampüsünde bir kısmı da merkezdeydi. O ameliyathaneleri birleştirerek hem personel sayısından tasarruf ettik hem de hepsini bir yere toplayarak daha hızlı ve konforlu bir şekilde hizmet etme imkanı bulduk. Böylece ameliyat sayımızı da artırmış olduk. Bu esnada cihazlarımızı da yeniledik" şeklinde konuştu.

Polikliniklerdeki yoğunluk sayısının tam anlamıyla azalmadığına dikkat çeken Küçükyılmaz, "Eskisine göre daha çok hasta bakıyoruz. Bu da şu anlama geliyor insanlarımız daha az bekliyorlar ve daha çok insanımıza hizmet edebiliyoruz. Hem poliklinik sayımızı artırdık hem de hekimlerimiz daha fazla hasta bakmak için daha fazla mesai harcıyorlar. Onlara da burada şükranlarımız arz ediyorum" dedi.
11 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]