Sakarya'da minibüslerde 3 yıldır kamera var

Mersin’de üniversite öğrencisi Özgecan Aslan\'ın minibüste öldürülmesinin ardından minibüs ve toplu taşım araçlarında kamera sistemi gündeme gelirken, Sakarya\'da bu sistemin 3 yıldır uygulandığı belirtildi. Ayrıca sabıkası olanların da kesinlikle toplu taşım araçlarında şoförlük yapamadığı bildirildi.

Sakarya’daki toplu ulaşım araçlarının camlarına araç sürücülerinin \'Yolcular bizim namusumuzdur\' yazdığı görüldü.

Sakarya Üniversitesi\'nde öğrenim gören 80 bin öğrenciyi taşıyan Adapazarı Minibüsçüler Esnaf Odası\'na bağlı yolcu minibüslerinde çalışan şoförler, yaşanan olayın kendilerini çok üzdüğünü ifade ederken, bu tip olaylar için Türkiye\'deki tüm minibüslere güvenlik kamerasının takılması gerektiğine vurgu yaptı.

Kamerası olmayan marşa basamıyor
Sakarya Üniversitesi\'nde günde binlerce kişinin yolculuk yaptığı minibüslere 3 yıl önce güvenlik kamerası zorunluluğu getiren Adapazarı Minibüsçüler Esnaf Odası yetkilileri, bu zorunluluğu uygulamayan minibüslere cezai işlem uyguluyarak, yolcu taşımasını yasaklıyor.
Minibüsün içerisine yerleştirilen 5 ayrı kamera tarafından aracın her yeri gözlenebiliyor. Ayrıca, minibüslerdeki bu kameralar ile araçlar mesai saatleri içinde esnaf odası merkezinden an be an izlenebiliyor. Minibüs hatlarında çalışan şoförler, oda tarafından yolculara nasıl davranılacağı konusunda eğitim aldıklarını belirtti.
 
Sakarya Üniversitesi minibüs hattında şoförlük yapan Fahrettin Karaca, Özgecan cinayetiyle ilgili olayla ilgili sadece minibis şoförlerinin suçlanmasının yanlış olduğunu belirtirken,"Üzücü bir olay, Özgecan kardeşimizin ailesine Allah sabırlar versin. Derin bir olay minibüsçüler için. Gerçi bu olayın tamamen minibüsçülere maledilmesi de bizi çok üzüyor. Bu olaya da bir değinmek istiyorum. Çalışma sistemimizi görüyorsunuz. Kameralarımızla, şoförlerimizle gerek sertifikalarımızla görüyorsunuz. Şoförlerimize halkla ilişkiler konusunda eğitim verdiriyoruz. Bir tedbirsizlik var bu olayda. Bir boşverilmişlik var. Biz bu işe ekmek kapısı olarak bakıyoruz" dedi.

Sabıkası olan, şoför olamıyor

Sakarya\'nın Serdivan İlçesi Minibüs Durağı Başkanı olan Adem Tan, minibüs şoförlerinin işe alınırken sabıka kayıtlarının incelendiğini ve kontroller sonrası alım yapıldığına belirterek şunları söyledi:

"Şoförlerimizi her yıl periyodik olarak eğitimlerini alıyor. Biz şoförlerimizi işe alırken bunların, sabıka kaydını ve nereden geldiğini kesinlikle alıyoruz. Bunun mukabilinde de eğitime sokuyoruz."

Sakarya’da bin 100 minibüs, dolmuş taksi gibi toplu ulaşım araçlarında kamera sistemi bulunuyor. Bu arada bazı minibüslerin ön camlarına, Özgecen olayının ardından \'Yolcu bizim namusumuzdur\' yazdıkları görüldü.

9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]