Sakarya'da "Engelsiz Kafe" açıldı

Sakarya Büyükşehir Belediyesi tarafından engellilerin topluma kazandırılması amacıyla yaptırılan Engelsiz Kafe, hizmete girdi.

Adapazarı ilçesi Cumhuriyet Mahallesi'ndeki kafenin açılışında konuşan Beyazay Derneği Genel Başkanı Lokman Ayva, Sakarya'nın kafelerin en güzelini, engelsizini yaptığını söyledi.

Sakarya'nın Türkiye'ye çok önemli bir model sunduğunu belirten Ayva, emeği geçenlere teşekkür etti.

Engelsiz kafede kimseye engel çıkartılmadığını dile getiren Ayva, "Batılılar, 'müşteri kraldır' diyor, kimileri 'müşteri prenstir' diyor, Japonlar 'müşteri imparatordur' diyor. Yani buraya gelen herkes imparator. O yüzden herkesi imparator olmaya davet ediyoruz inşallah" dedi.

Ayva, kafeye gelmek için kılık kıyafete, siyasi düşünceye, dini inanca bakılmayacağını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Buraya gelmeniz için zengin olmanız şart değil ama buraya çay parası ödeyecek kadar paranız olsun. Eve yürüyerek gitseniz de olur. İnşallah burada çalışan arkadaşlarımız güzel hizmetler verecekler. Biz bunun teminatını engeliler olarak veriyoruz. Belediye başkanımızı, değerli misafirlerimizi mahcup etmeyeceğiz. Sakarya'nın medarı iftiharı olacak. Tabii ki buraya bol bol misafir imparator lazım. Bunları da hanımefendiler şimdiden randevularını almışlar, yerlerini ayırtmışlar fakat beyler biraz daha asılması gerekiyor hanımları geçmek için. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum."

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu da Engelsiz Kafe'yi "Muhtevasında samimi anlamlar barındıran tüm şehirlere örnek bir hizmet" olarak tanımladığını anlattı.

Bu projenin toplumun engellilerle ortak bir mekanda buluşmasını sağlayacağını belirten Toçoğlu, "Engellilerin daha iyi tanınıp anlaşılmalarına, sosyalleşmelerine ve böylece toplumsal bütünlüğün oluşmasına vesile olacaktır. Engelsiz Kafe ile birlikte istihdam bulamayan engellilerimiz için yeni bir istihdam kapısı da açılmış oldu. Hayatını kazanmak isteyen tüm engellilerimizin kendi ayakları üstünde durabileceği bir Sakarya hedefiyle yola çıktık" diye konuştu.

Toçoğlu, engelli vatandaşların ne yapamadıklarını değil, neler yaptıklarını, başardıklarını görmek için bir araya geldiklerini vurgulayarak, Sakarya'yı herkes için erişilebilir, konforlu ve engelli standartlarına uygun bir şehir haline getirmeyi hedeflediklerini dile getirdi.

Sakarya'nın sosyal, kültürel, ekonomik ve diğer tüm alanlarda engelsiz bir şehir olarak anılmasını sağlayacaklarına değinen Toçoğlu, "Hayatı paylaşmaya hiçbir engelimiz olmadığını görmeleri bizi ayrıca mutlu ediyor. Büyükşehir Belediyesi olarak her bireyin bir engelli adayı olduğunu asla aklımızdan çıkarmıyoruz" ifadesini kullandı. 

Konuşmalarının ardından Engelsiz Kafe'nin açılışı gerçekleştirildi.

Programın sonunda Dünya Şampiyonu Milli Motosikletçi Kenan Sofuoğlu, Beyazay Derneği Genel Başkanı Ayva ve engelli vatandaşları motosikletle gezdirdi.

Bu arada, 150 metrekare alana sahip kafede 8 engelli istihdam edilecek. Engelliler, sabah ve öğleden sonra olmak üzere 4 kişilik iki vardiya şeklinde çalışacak.

8 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]