Sakarya'da Domuz Gribi Tehlikesi!

Amerika'dan Türkiye'ye gelen 2 yolcuda domuz gribi virüsü tespit edilmesinin ardından bu yolculardan biriyle aynı uçakta seyahat eden 5 kişi, Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne başvurdu.

Sakarya İl Sağlık Müdürü Hasan Bektaş, kontrolden geçirilen kişilerin sağlık durumlarının iyi olduğunu söyledi.

29 Mayıs 2009'da New York ABD'den İstanbul aktarmalı İzmir'e gelen bir vatandaş ile Houston ABD'den Amsterdam aktarmalı İstanbul'a gelen bir vatandaşta 'domuz gribi' (Influenza A/H1Nl) tespit edilmesi üzerine, Sağlık Bakanlığı'nın, virüs taşıyan yolcularla aynı uçakta seyahat eden kişilere uyarıda bulunmasının ardından yolculardan biriyle aynı uçakta bulunan 5 kişi, Sakarya'da 112 hızır acil servisine başvurdu.

Houston ABD'den Amsterdam aktarmalı İstanbul'a gelen uçakta virüs tespit edilen yolcuyla birlikte seyahat ettikleri belirtilen ve isimleri açıklanmayan 5 kişi, ambulansla Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Korucuk Kampüsü'ne götürüldü. Hastanede özel bir bölüme alınan 5 kişi genel durumları kontrol edilip ateşleri ölçüldü. Kontrolden geçirilen kişilerden alınan kan numunleri laboratuvara gönderildi. Sağlık kontrolünden geçirilen 5 kişi, durumlarının iyi olması üzerine taburcu edildi.

Sakarya İl Sağlık Müdürü Hasan Bektaş, CİHAN muhabirine yaptığı açıklamada, korkulacak bir durum olmadığını, şimdiye kadar bu yolcularda virüs belirtilerine rastlanmadığını söyledi. Sağlık durumları iyi olan kişilerin evlerine gönderildiğini anlatan Bektaş; "Hastaneye başvuran 5 kişinin muayene işlemi tamamlandı. Kan örneklerinin sonuçları 1-2 gün içinde elimize ulaşır. Bu beş kişi domuz gribi virüsüne rastlanan kişiyle aynı uçakta seyahat etmişler. Herhangi bir belirti var mı, yok mu diye bakıyoruz. Onların gözetimini ve kontrollerini yapıyoruz. Rutin inceleme yapıyoruz. Her ihtimale karşı bir şey var mı, yok mu diye bakılıyor. Gözetim altına alınma yok. Kişiler muayeneden geçiriliyor. İlimizde bugüne kadar böyle bir virüs tespit edilmedi.'' dedi.

Sağlık Bakanlığı, dün yaptığı yazılı açıklamada, New York/ABD'den yola çıkıp İstanbul üzerinden 29 Mayıs'ta İzmir'e gelen bir vatandaş ile Houston/ABD'den yola çıkıp Amsterdam üzerinden aynı tarihte İstanbul'a gelen bir vatandaşın yüksek ateş, kas ve eklem ağrıları şikayetleriyle sağlık kurumlarına başvurduklarını bildirmişti. Alınan numunelerin Ulusal Grip Referans Laboratuvarı'nda yapılan tetkikleri sonucunda iki vatandaşta ''domuz gribi'' (Influenza A/H1Nl) belirlendiği kaydedilmişti.

Bakanlık, 28 Mayıs tarihinde New York'tan 16.30'da hareket edip 29 Mayıs'ta İstanbul'a inen THY'nin TK 002 sefer sayılı New York-İstanbul uçak yolcuları, 29 Mayıs saat 13.00'de hareket eden THY'nin TK 324 sefer sayılı İstanbul-İzmir uçak yolcuları ile 29 Mayıs saat 09.50'de hareket eden KLM Havayolları KL 1613 sefer sayılı Amsterdam-İstanbul uçağında seyahat eden yolculara uyarıda bulunmuştu.

14 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]