Sakarya'da 100 Bin Yabani Alabalık Projesi

Sakarya'da bilinçsiz avlanma ve çevre kirliliği sebebiyle nesli tükenmekte olan kırmızı benekli yabani alabalığın neslinin devamını sağlamak için geliştirilen proje kapsamında gölet ve derelere 100 bin yabani alabalık yavrusu bırakıldı.

Sakarya Çevre ve Orman İl Müdürlüğü, Adapazarı Orman Bölge Müdürlüğü ve İl Özel İdaresi tarafından hayata geçirilen proje kapsamında Akyazı ilçesinde bin 250 rakımlı Acelle Yaylası göletine 50 bin kırmızı benekli (Dere alası) alabalık yavrusu bırakıldı.

Yayla Sakinleri de Katıldı

2009 yılında İl Özel İdaresi ve Adapazarı Orman Bölge Müdürlüğü tarafından hayvan ve mera sulama, balıkçılık, turizm ve orman yangınlarıyla mücadelede kullanılan yangın söndürme helikopter ve arozözlerin su alabilmesi için yaptırılan 350 bin metrekare yüzey alanı ve 2 milyon metreküp su tutma kapasitesine sahip gölete balık yavruları Çevre İl Müdürü Nurettin Taş, Sakarya Orman Bölge Müdür Yardımcısı Ahmet Özaçar, özel idare yetkilileri ve yayla sakinlerinin katılımıyla bırakıldı.  

50 Bin Yavru Bırakıldı

Çevre ve Orman İl Müdürü Nurettin Taş, gölet ve derelere yabani alabalık yavrusu bırakarak bu türdeki balık popülasyonunu fazlalaştırmaya çalıştıklarını belirterek, "Acelle Yaylası göletine 50 bin yavru bıraktık. Sakarya'nın diğer dereleri ile birlikte bırakılan yabani alabalık yavrusu sayısı 100 bini geçti.  Burada yaşayan vatandaşlarımızdan özellikle bir konuda istirhamda bulunuyoruz. Gelişip çoğalmaları için 1,5-2 yıl içinde bu balıkların yaşam alanlarının tahrip edilmemesi ve bilinçsiz avlanılmaması gerekir" dedi.  
Doğal Hayatı Canlandırma Çabası

Adapazarı Orman Bölge Müdür Yardımcısı Ahmet Özaçar ise nesli tükenmekte olan kırmızı benekli alabalığın neslinin devamını sağlamak için bu projeyi hayata geçirdiklerini ifade ederek, "Doğal hayatı tekrar canlandırma çabası içerisindeyiz. Burada mevcut olan ve zaman içerisinde bir şekilde kaybolan kırmızı benekli alabalıkların tekrar bu bölgede yaşamaları ve çoğalmalarını sağlamaya çalışıyoruz. Hem sağlık turizmine hem de sportif  balıkçılığa katkı sağlama gayreti içerisindeyiz" diye konuştu. 
14 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]