Sakarya sele teslim!

Sakarya\'da etkili olan sağanak yağış ardından Akyazı, Hendek ve Karapürçek İlçesi\'nde derelerin taşması sonrasında çok sayıda köydeki evler su altında kaldı.

Sakarya\'da bugün saat 09.00 itibariyle metrekareye 34.7 kilogram yağış düştü. Yağış özellikle Akyazı, Karapürçek ve Hendek ilçelerinde etkili oldu. Bu ilçelerde bulunan Mudurnu, Kargalıhanbaba, Uludere ve Mesudiye çaylarının sağanak yağış sonrasında taşmasıyla geçtiği yerlerdeki evler ve ekili alanlar su altında kaldı. Bölgede 10\'un üzerinde köyde evlerin sel sularından etkilendiği, Karapürçek İlçesi\'ne sabahtan beri elektrik verilemedi. Yağışlar nedeniyle bir çok köye ulaşım da kesilirken su baskınları nedeniyle evlerinde mahsur kalanlar iş makinaları ile kurtarıldı.

Karapürçek\'te evleri su bastı!

Karapürçek ilçesinde şiddetli yağış sonucu Uludere taştı. İlçede bazı evleri su bastı, heyelan nedeniyle yollar kapandı.

Öğleden sonra şiddetini arttıran kuvvetli sağanak yağış Karapürçek\'te Uludere\'yi taşırdı. Sel suları nedeniyle İnönü Mahallesi\'nde bazı evleri su bastı. İlçeyle Mecidiye köyü birbirine bağlayan köprü, yıkılma tehlikesine karşı ulaşıma kapatıldı. Sel suları elektrik direklerini yıktı. Heyelan nedeniyle bazı yollar kapandı.

Taraklı\'da dere taştı, hayvanlar iş makinesiyle kurtarıldı

Taraklı ilçesinde şiddetli sağanak yağış sonucu Aksu Deresi taştı. Bir ahırda mahsur kalan 9 büyükbaş hayvan iş makinesiyle kurtarıldı.

İlçede öğleden sonra etkisini arttıran şiddetli sağanak yağış, Aksu Deresi\'ni taşırdı. Sel suları nedeniyle eski Taraklı-Geyve karayolu ulaşıma kapandı. Çilek, enginar, fasülye ekili tarım arazileri sular altında kaldı. Hacımurat Mahallesi\'nde Erol Kolsuzoğlu\'na ait ahırı su bastı. İçeride mahsur kalan 9 büyükbaş hayvan, belediyenin iş makinesiyle kurtarıldı
 
Hendek\'te 30 İşçi kurtarıldı
 
Sakarya’nın Hendek ilçesindeki 2. Organize Sanayi Bölgesi sular altında kaldı.

Sağanak yağış sonrası yer yer 25 santimi bulan su birikintileri sebebiyle fabrikada çalışan işçileri taşıyan servis mahsur kaldı. Olay yerine gelen itfaiye ekipleri ile arama kurtarma ve sivil savunma ekipleri servis aracına ulaşarak araç içerisinde mahsur kalan 30 kişiyi kurtardı. Kurtulan işçiler başka servis aracıyla gönderildi.
 
Geyve İlçesinde etkili olan sağanak yağış sonrasında Karaçay Deresi'nin taşmasıyla Burhaniye Köyü'nde bulunan ve Milletvekili Şaban Dişli'nin oğlu Taha Dişli'nin de ortağı olduğu tavuk çiftliğini sel suyu bastı. Sel suyuna kapılan 22 yaşındaki Taner Y., kaybolurken, baskın çiftlikte bulunan bir çalışan tarafından görüntülendi.

Geyve'ye bağlı Burhaniye Köyü'ndeki bir tavuk çiftliği, sağanak yağışın ardından Karaçay Deresi'nin taşmasıyla sular altında kaldı. Çiftlikte bulunan 18 kişi çiftlik sahibi Taha Dişli ve Nihat Vartaoğlu tarafından iş makinasıyla kurtarıldı. İşçilerden 22 yaşındaki Taner Y. ise sel sularına kapılarak kayboldu. Tavuk çiftliğindeki binlerce tavuk 1,5  metreyi bulan sel sularında telef olurken, çiftliğe giden yolun 50 metrelik bölümü de yıkıldı.

Sel sularının çiftliği kapladığı an bir çiftlik çalışanı tarafından görüntülendi. 6 saniyelik görüntülerde sel sularının siddetle akması binaların yarısına kadar yükselmesi yer alıyor. Bu arada selde kaybolan işçiyi bulabilmek için Sakarya Büyükşehir Belediyesi, Jandarma ve AFAD ekipleri bölgede çalışmalarını sürdürüyorlar.
Geyve ilçesindeki tavuk çiftliğinde dün sele kapılarak kaybolan 22 yaşındaki Taner Yaman'ın bulunması için çalışmalara devam ediliyor.

Doğantepe köyünde dün öğleden sonra sele kapılarak kaybolan Yaman'ın bulunması amacıyla İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ekipleri, suyun çekilmesinin ardından çalışmalara hız verdi.

Sel nedeniyle çiftliğe giden yolun çöktüğü bölüme kadar araçlarıyla gelen ekipler, hazırlıklarını tamamlayarak köy sakinleri ve Yaman'ın yakınlarıyla arama çalışmalarına başladı.

Geyve Kaymakamı İdris Akbıyık ve Belediye Başkanı Murat Kaya, yüzlerce pilicin telef olduğu çiftlikte incelemelerde bulundu.

Kayıp gencin babası Şaban Yaman, arama çalışmalarını göz yaşlarıyla izledi.

Çiftlik sahiplerinin hasar tespit çalışmalarına başladığı öğrenildi.
Sakarya'da meydana gelen selde kaybolan Taner Yaman’ı arama çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. Çalışmaları çaresizlik içerisinde takip eden baba Şaban Yaman, oğlunun sel anında annesini arayarak, “Anne bizi sel götürecek” dediğini söyledi.

Geyve ilçesinde sağanak yağış sonucu Doğantepe köyü Koruboğazı mevkiinde bulunan tavuk çiftliğini su basmış, çiftlikte çalışan 3 kişi çatıya çıkıp kurtulurken, Taner Yaman (22) isimli genç ise sel sularında kaybolmuştu. Dün Yaman'ı aramaya başlayan AFAD ormanlık alanda, AKUT ise akıntının bulunduğu bölgede çalışmalarını sürdürüyor.

"
Canlı değildir de cesedinin bulunmasını istiyoruz"

Oğlunun kayıp haberini aldıktan sonra nehir kenarında yapılan arama çalışmalarına katılan baba Şaban Yaman, “İlk olarak annesini aramış. 'Anne bizi sel götürecek' demiş. Ondan sonra bir daha cevap yok. 4 gün oldu daha başlayalı. Askerden yeni gelmişti. Ben, 'Aslı yoktur' dedim. 'Onlar kaçmışlardır' dedim annesini avutmak için. En son meydana çıktı. Arama çalışmaları hakkında hiçbir şey diyen olmadı daha. Akşam, 'Buralardan bir sinyal sesi geldi' demişler. Telefon sinyal sesi. İki tane telefon vardı üzerinde, ikisi de çekmiyor. Aradım çekmiyor. Şuralarda bir verici var. Oradan sinyal almışlar. Yalnız 30 kilometre civarını çekiyormuş. Sabit bir yer yok. Oğlanın bulunmasını istiyoruz. Canlı değildir de cesedinin bulunmasını istiyoruz. Burada kaldı” dedi.

AFAD ve AKUT’un yanı sıra ailenin yakınları ve komşuları da gencin bulunması için bölgede arama çalışması yapıyor.
Geyve ilçesinde Kuruçay Deresi'nin taşması sebebiyle meydana gelen sel sonrası 750’den fazla evin hasar gördüğü ilçe merkezinde selin yaraları sarılmaya çalışılıyor. Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu da bölgeye gelerek incelemelerde bulundu.

Sakarya'nın Geyve ilçesinde yoğun yağış sebebiyle şehir merkezinden geçen Kuruçay Deresi'nin taşması sonucu ilçe merkezinde sel meydana gelmişti. İlçe genelinde büyük maddi hasara neden olan sel sonrasında Sakarya Büyükşehir Belediyesi ve Sakarya Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) ekipleri temizlik çalışmalarını sürdürürken, selden etkilenen kamu binalarında ve dükkanlarda zarar gören mallar temizleniyor.

Selin vurduğu Geyve ilçesine gelerek incelemelerde bulunan Sakarya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Zeki Toçoğlu ve Sakarya Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Genel Müdürü Rüstem Keleş, selden hasar gören dükkan sahiplerini de ziyaret ederek geçmiş olsun dileklerinde bulundu.

Son 3 günde yağan kuvvetli yağmurlar neticesinde Karaçay Deresi’nin taşması sonucu ilçe merkezinde sel meydana geldiğini belirten Geyve Belediyesi Başkanı Murat Kaya, “Daha önceki yıllarda metrekareye 36 kilogram olarak düşen yağış, bu son 3 günlük yağmurlarla birlikte metrekareye 96 kilogram olarak düştüğü için bir sel felaketi yaşadık. İlçe merkezimizde 750 hanenin üstündeki evimizde maddi hasarlar oluştu ama en büyük üzüntümüz bir tane vatandaşımızın kaybolması. Geyve Belediyesi ve Büyükşehir Belediyesi’nin tüm imkanlarıyla beraber ilçemizin merkezinde meydana gelen hasarı en az seviyeye indirmeye çalışıyoruz. Kontrol altına alındı. Ekiplerimiz hızlı bir şekilde ilçe merkezini temizliyorlar. Şu anda genel durum bu” dedi.
Geyve ilçesinde 3 gün önce selde kaybolan kaybolan 22 yaşındaki Taner Yaman'ın cansız bedeni bulundu.

Geyve Kaymakamı İdris Akbıyık, yaptığı açıklamada, 6 Haziran Cuma günü meydana gelen selde kaybolan Taner Yaman'ın bulunması için çalışmalarını aralıksız sürdürdüklerini söyledi.

Bugün sabah saatlerinden itibaren devam eden ve AFAD ekipleri ile Yaman'ın kardeşinin de hazır bulunduğu aramalar sonucunda kaybolan işçinin cansız bedeninin, Karaçay Deresi'nde dalların arasında bulunduğunu ifade etti.

Geyve ilçesinde Cuma günü etkili olan sağanak nedeniyle meydana gelen selde, Doğantepe köyündeki tavuk çiftliğinde çalışan Taner Yaman, sel sularına kapılarak kaybolmuştu. Yaman'ın bulunması için askeri helikopter eşliğinde çok sayıda ekiple arama çalışması başlatılmıştı.
Geyve ilçesinde geçen cuma günü yaşanan sel felaketinde suya kapılarak kaybolan ve 4 gün sonra bulunan Tamer Yaman’ın (22) cenazesi toprağa verildi.

Geyve Merkez Camii'nde ikindi namazında müteakip kılınan cenaze namazına Sakarya'nın yeni valisi Hüseyin Avni Coş, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, AFAD ekibi ve kalabalık bir vatandaş topluluğu katıldı. Coş, Yaman ailesine başsağlığı diledi. 4 gündür Yaman'ı gece gündüz arayan AFAD ekibi de acılı gününde aileyi yalnız bırakmadı. Yaman, kılınan namazdan sonra Geyve Mezarlığı'nda toprağa verildi.

Bu arada cenaze namazı kılınırken cami avlusunun bahçesindeki bir direğe yuva yapan leyleğin kalabalığa rağmen kaçmaması dikkat çekti.

Doğantepe köyündeki tavuk çiftliğinde çalışan Tamer Yaman sel felaketinde suya kapılarak kaybolmuştu. 70 kişiden oluşan AFAD ekibi ve askeri helikopter desteğiyle yapılan arama sonucunda 4 gün sonra Yaman'ın cesedine ulaşılmıştı. Yaman'ın yaklaşık 2 ay önce askerden geldiği ve sel felaketinden 4 gün önce tavuk çiftliğinde işe başladığı belirtilmişti.
9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]