Sakarya polisinden büyük operasyon 47 kişi gözaltında!

Marmara\'yı sarsan 17 Ağustos depreminde şehir merkezinin yüzde 80\'i yıkılan Adapazarı\'nda, depremden sonra binalarda kullanılan beton analizlerinde usulsüzlük yapıldığı yönündeki ihbar üzerine Sakarya  Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin gerçekleştirdiği operasyonda, aralarında Sakarya Üniversitesi\'nde görevli bir profesör, bir doçent, iki öğretim görevlisi, bir hazır beton firmasının sahibi ile yapı denetim firması yetkililerinin bulunduğu 47 kişi gözaltına alındı. Firmaların inşaatlarda kalitesiz beton kullanılmalarına rağmen uygun raporu verildiği iddia ediliyor.

Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı\'na gelen bir ihbar sonrasında yaklaşık bir yıl önce başlatılan soruşturma kapsamında, Sakarya  Emniyet Müdürlüğü\'ne bağlı Kaçakçılık ve İstihbarat Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından bu sabah saatlerinde Adapazarı şehir merkezinde bulunan yapı denetim firmaları ve bir hazır beton firmasına baskın yapıldı. Aynı anda Sakarya  Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümünde bulunan laboratuvarda da arama yapıldı. Aramalar sonrasında polis aralarında Sakarya Üniversitesi\'nde Malzeme Bölümü\'nde görevli bir profesör ve bir doçent ile iki öğretim görevlisi, bir beton firmasının sahibi ve yapı denetim firması yetkililerinin bulundugu 47 kişiyi gözaltına aldı. İnşaatların denetimiyle sorumlu olan yapı firmalarının temsilcilerinin kalitesiz beton kullanılan inşaatlarda standartlara uygun beton kullanıldığına dair raporlar tanzim ettikleri öne sürülüyor.

Sakarya\'da deprem sonrası yapılan yapı denetim firmalarının kontrolünda olan binalarla ilgili raporlar da incelemeye alınırken, Sakarya İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Hüsnü Gürpınar, operasyondan çok fazla bilgi sahibi olmadıklarını belirterek, "Konu yargıda olduğu için bir şey söylemek doğru değil. Burası bir deprem bölgesi. Ancak üniversitenin adının geçmesi hoş bir olay değil" dedi.

Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas ise olaya üniversitenin adının karışmasının üzücü olduğunu belirterek, "4-5 ay süren bir çalışma. Bizden belgeler alınmıştı. Ayrıntısını bilemiyorum. Beton numuneleriyle ilgili bir durum. Süreci takip edecegiz. 1999 depreminden beri Sakarya Üniversitemize bağlı insaat bölümü, gerek bölgede gerek Türkiye\'de çalışmalar yaptı. Bu kadar hizmetlerin bu  olayla anılması üzücüdür\' diye konuştu.
Sakarya'da beton numune analizlerinde usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla ilgili yürütülen soruşturmada gözaltına alınan 47 şüpheliden 11'i serbest bırakıldı.

Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı'nın beton numune analizlerinde usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla ilgili başlattığı soruşturma kapsamında önceki gün gözaltına alınan 47 şüpheliden 11'i ifadeleri alındıktan sonra savcılık talimatıyla serbest bırakıldı. Diğer 36 şüphelinin İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'ndeki işlemleri sürüyor. Gözaltındaki şüphelilerin yarın adliyeye sevk edilmesi bekleniyor.

Şüpheliler, 'örgütlü şekilde rüşvet', 'sahte belge düzenlemek' ve 'nitelikli dolandırıcılıkla suçlanıyor. Soruşturmada, beton numune analizlerinin yapıldığı, aralarında üniversite laboratuvarının da bulunduğu bazı laboratuvarlarda, kalitesiz betona usulsüzlük yapılarak kaliteliymiş gibi rapor verildiği, 1999 Marmara depremi sonrasında orta hasarlı olarak tespit edilen bazı binalara rüşvet karşılığı sağlam raporu verildiği öne sürülüyor.

Beton numune analizlerinde usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla gözaltına alınan şüphelilerden 33'ü, nöbetçi mahkemeye sevk edildi.

Geçen dönem Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı adayı olan Enver Toçoğlu da mahkemeye çıkarılan isimler arasında yer aldı. Toçoğlu, sağlık kontrolü için getirildiği hastanede suçlamaları kabul etmezken ne olup bittiğini anlamaya çalıştıklarını söyledi.

Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı'nın beton numune analizlerinde usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla ilgili başlattığı soruşturma devam ediyor. Sakarya İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince 30 Nisan'da gözaltına alınan aralarında ünlü isimlerin de bulunduğu şüphelilerin emniyet ve savcılık sorguları tamamlandı. 47 şüpheli hakkında yürütülen soruşturmada, 9 şüpheli ifade işlemlerinin ardından savcılık talimatıyla serbest bırakıldı. Olaya adı karışan 5 şüpheli hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Mahkemeye sevk edilenlerin arasında hazır beton firmasının sahibi ve bazı öğretim üyeleri de bulunuyor.

"Mahkemeye çıkıp derdimizi anlatacağız"

Şüphelilerden biri olan Enver Toçoğlu mahkeme öncesi sağlık kontrolü için getirildiği Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yaptığı açıklamada, “Valla biz de ne olduğunu bilemedik. Bütün arkadaşlarla konuşuyoruz. Herkes suçsuz olduğunu söylüyor. Biz de üniversiteye teknik rapor için başvurduk. Üniversiteye verdiğimiz bu raporun 100 lirasını döner sermayeye diğeri 500 lirayı da masraflar için verdik. Onlarla ilgili yazı yazdırdık. Bu konuşma için buraya geldik. Oğlumun durumu da o da rapor için telefon etmiş. Olay bundan ibaret. Kiminle konuşuyorsam herkes suçumuz yok diyor. Mahkemeye çıkıp derdimizi anlatacağız. Hayırlısı Allah’tan” dedi.

Savcılığın gizlilik kararı aldığı soruşturmada şüpheliler, 'örgütlü şekilde rüşvet', 'sahte belge düzenlemek' ve 'nitelikli dolandırıcılıkla suçlanıyor. Suçlamalarda ayrıca, beton numune analizlerinin yapıldığı, aralarında üniversite laboratuvarının da bulunduğu bazı laboratuvarlarda kalitesiz betona usulsüzlük yapılarak kaliteliymiş gibi rapor verildiği öne sürülüyor.

Sakarya'da, beton numune analizlerinde usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında, mahkemeye sevk edilen 33 şüpheli serbest bırakıldı.

Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, beton numune analizlerinde usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla ilgili başlattığı soruşturma kapsamında, İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince gözaltına alınan; aralarında iki öğretim üyesi, hazır beton firmasının sahibi, bazı yapı denetim firmalarının yetkilileri ile usulsüzlük yapıldığı öne sürülen laboratuvarların yetkililerinin de bulunduğu T.B., Ü.B., M.S., G.A., E.K., İ.G., H.A., M.S., S.S., A.C.A., E.T., M.T., T.T., İ.K., M.N.C., L.H., K.Y., S.A., Y.Y., H.Ö., B.E., A.Ç., N.İ., M.H., H.A., O.Z., C.K., T.K., K.K., M.Y., S.S., A.K. ve T.Y. mahkemece serbest bırakıldı. Nöbetçi 3. Sulh Ceza Mahkemesi, şüphelilere adli kontrol ve yurt dışına çıkış yasağı getirdi.

Beton numune analizlerinde usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında, 30 Nisan'da düzenlenen operasyonda 42 şüpheli gözaltına alınmıştı. 9 şüpheli, ifade işlemlerinin ardından savcılık talimatıyla serbest bırakılmış, aranan 5 şüpheli hakkında ise yakalama kararı çıkartılmıştı. Savcı, 33 şüpheliyi nöbetçi mahkemeye sevk ederken, şüphelilerden 25'i hakkında tutuklama, 8'i hakkında ise adli kontrol uygulanması talep etmişti. Savcılığın gizlilik kararı aldığı soruşturmada şüpheliler, 'örgütlü şekilde rüşvet', 'sahte belge düzenlemek' ve 'nitelikli dolandırıcılık'la suçlanıyor.

Soruşturmada, beton numune analizlerinin yapıldığı, aralarında üniversite laboratuvarının da bulunduğu bazı laboratuvarlarda, kalitesiz betona usulsüzlük yapılarak kaliteliymiş gibi rapor verildiği öne sürülüyor.

Beton numune analizlerinde usulsüzlük soruşturmasında savsının 25 şüphelinin serbest bırakılmasına yaptığı itiraz üst mahkeme tarafından kabul edildi.

İtiraza bakan mahkeme, 1 profesör dışında 24 şüpheli için yakalama kararı çıkarttı. Şüpheliler, yakalanarak cezaevine gönderilecek.

Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, beton numune analizlerinde usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla ilgili başlattığı soruşturma kapsamında, aralarında iki öğretim üyesi, hazır beton firmasının sahibi, bazı yapı denetim firmalarının yetkilileri ile usulsüzlük yapıldığı öne sürülen laboratuvarların yetkililerinin de bulunduğu 42 şüpheli 30 Nisan'da gözaltına alınmıştı.

Şüphelilerden 9'u, emniyet ve savcılık işlemlerinin ardından serbest bırakılmıştı. Şüphelilerden 25'i tutuklama, 8'i de adli kontrol uygulanması talebiyle 3 Mayıs'ta nöbetçi Sakarya 3. Sulh Ceza Mahkemesi'ne sevk edilmişti. 'Örgütlü şekilde rüşvet', 'sahte belge düzenlemek' ve 'nitelikli dolandırıcılık' iddialarıyla hakim karşısına çıkan şüpheliler, adli kontrol ve yurt dışı yasağı uygulanarak serbest bırakılmıştı.

Soruşturmayı yürüten savcı, tutuklanmalarını talep ettiği 25 şüphelinin serbest bırakılmasına, 6 Mayıs'ta Sakarya 3. Asliye Ceza Mahkemesi'ne başvurarak itirazda bulunmuştu. İtirazı değerlendiren mahkeme, 25 şüpheliden 24'ü hakkında yeniden yakalama kararı çıkarttı.

Sakarya’da çürük binalara sağlam raporu veren, yeni binaların da beton numunelerini değiştirdikleri iddia edilen 24 şüpheli hakkında yeniden yakalama kararı çıkarıldı.

Soruşturmanın ikinci dalgasında ise bazı hazır beton ve yapı denetim firmalarının yetkililerinin de aralarında bulunduğu 45 kişinin ifadesinin alındığı öne sürülüyor. İkinci dalgada henüz gözaltıların bulunmadığı belirtildi.

Sakarya’da sağlam raporu istenen eski binalar ile yeni binaların beton numunelerinde usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla başlatılan soruşturmada zanlıların serbest bırakılmasına karşı savcının üst mahkemeye yaptığı itiraz kabul edildi. 25 şüpheliden 24’ü hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Bu arada soruşturmanın ikinci dalgası da başladı.

1,5 yıllık teknik ve fiziki takip


Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı soruşturma inşaat sektöründeki denetim eksikliklerini gün yüzüne çıkardı. 1999 Marmara Depremi’nde binlerce insanın hayatını kaybettiği Sakarya’da rüşvet karşılığında hasarlı binalara sağlam, inşaatlarda kullanılan kalitesiz betonlara da kaliteli raporu verildiği iddiaları herkesi hayrete düşürdü. Savcılığın bir şikâyet üzerine başlattığı soruşturmada 1,5 yıllık teknik ve fiziki takibin ardından 30 Nisan’da operasyonlar gerçekleştirildi. İki öğretim üyesi, bir hazır beton firmasının sahibi, bazı yapı denetim firmalarının yetkilileri ile usulsüzlük yapıldığı öne sürülen laboratuvarların yetkililerinin de aralarında bulunduğu 42 şüpheli gözaltına alındı.

3 suçtan dolayı hakim karşısına çıktılar


Şüphelilerden 9’u, emniyet ve savcılık işlemlerinin ardından serbest bırakıldı. 25’i tutuklama, 8’i de adli kontrol uygulanması talebiyle 3 Mayıs’ta nöbetçi Sakarya 3. Sulh Ceza Mahkemesi’ne sevk edildi. ‘Örgütlü şekilde rüşvet’, ‘sahte belge düzenlemek’ ve ‘nitelikli dolandırıcılık’ iddialarıyla hakim karşısına çıkan şüpheliler, adli kontrol ve yurtdışı yasağı konularak serbest bırakıldı. Soruşturmayı yürüten savcı ise tutuklanmalarını talep ettiği 25 şüphelinin serbest bırakılmasına, Sakarya 3. Asliye Ceza Mahkemesi’ne başvurarak itirazda bulundu.

Bunun üzerine mahkeme, 25 şüpheliden 24’ü hakkında yeniden yakalama kararı çıkardı. Sakarya Üniversitesi’nde görevli bir profesörün serbest bırakılmasına yapılan itiraz ise mahkeme tarafından kabul edilmedi. Yakalama kararı çıkartılan, aralarında beton firmasının sahibi ve bir yardımcı doçentin de bulunduğu şüpheliler, polis tarafından yeniden gözaltına alınacak. Nöbetçi Sulh Ceza Mahkemesi’ne sevk edilecek olan şüpheliler, yakalama kararı tutuklamaya çevrildikten sonra cezaevine gönderilecek.

İkinci dalga

Öte yandan savcı soruşturmanın ikinci dalgasını da başlattı. Bu çerçevede bazı hazır beton ve yapı denetim firmalarının sorumlularının da aralarında bulunduğu 45 kişinin ifadelerine başvurulduğu ileri sürülüyor. İkinci dalgada usulsüzlük yapıldığı öne sürülen ancak tespit edilemeyen binaların belirlenmesine çalışıldığı belirtiliyor.

500-2.500 lira rüşvet

Öte yandan soruşturmada kat çıkılacak binalar, orta hasarlı binalar ve inşaat halindeki binaların beton numunelerinde usulsüzlük yapıldığı ileri sürülüyor. Bazı yapı denetim firmalarının, inşaatlardan alınan kalitesiz beton numunelerini sağlam başka numunelerle değiştirerek laboratuvara götürdüğü ve bu şekilde sağlam raporu aldığı, laboratuvarların ise rüşvet karşılığında kalitesiz betonları kaliteli numunelerle değiştirerek rapor hazırladığı öne sürülüyor. Laboratuvarlar 500-2.500 lira arasında rüşvet almakla suçlanıyor.

Adapazarı Kaymakamlığı Hizmet Binası

Soruşturulan binalar arasında yer alan Adapazarı Kaymakamlığı Hizmet Binası inşaatından laboratuvara gönderilmek üzere alınan ve inşaatta bırakılan beton numunelerinin gece başka numunelerle değiştirildiği iddia ediliyor. Binanın müteahhidinin, numuneleri değiştirdikleri iddia edilen şüpheliler hakkında suç duyurusunda bulunduğu öğrenildi. Savcılık, soruşturma kapsamındaki yapı denetim firmaları ile rapor vermekle yetkili laboratuvarların yaptığı tüm işlemlerin incelenmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na yazı yazdı. Bakanlık, savcılığın talebi üzerine iddialarla ilgili inceleme başlattı.

Valilik, 17 Ağustos 1999 depreminde hasar gördüğü gerekçesiyle orta hasarlı bina sahiplerinin geniş rapor almaları için Sakarya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği laboratuvarını yetkili kılmıştı. 245 bina sahibi başvuruda bulunmuştu. Orta hasarlı binalarla ilgili rapor süreçlerinin dondurulacağı ya da başka bir laboratuvara yeniden incelettirilebileceği belirtiliyor. Sakarya Valisi Mustafa Büyük de orta hasarlı binalarla ilgili durumun yeniden inceleneceğini açıkladı.
Sakarya'da, beton numune analizlerinde usulsüzlük soruşturmasında serbest bırakıldıktan sonra savcının yaptığı itiraz üzerine haklarında yakalama kararı çıkartılan 24 şüpheliden 14'ü yakalama kararı tutuklamaya çevrildikten sonra cezaevine gönderildi.

Aralarında bir yardımcı doçentin de bulunduğu 10 kişinin teslim olması bekleniyor.

Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, beton numune analizlerinde usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla ilgili başlattığı soruşturma kapsamında haklarında yeniden yakalama kararı çıkartılan 24 şüpheliden 14'ü dün akşam saatlerinden itibaren İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'ne gelerek teslim oldu. Aralarında 1 yardımcı doçentin bulunduğu 10 kişinin de polise teslim olması bekleniyor.

Teslim olan 14 şüpheli, akşam saatlerinde yakalama kararı mahkemece tutuklamaya çevrildikten sonra cezaevine gönderildi. Öte yandan şüphelilerin avukatları tutuklama kararlarına itiraz etti.

Beton numune analizlerinde usulsüzlük soruşturmasında aralarında öğretim üyesi, hazır beton firmasının sahibi, bazı yapı denetim firmalarının yetkilileri ile usulsüzlük yapıldığı öne sürülen laboratuvarların yetkililerinin de bulunduğu 42 şüpheli 30 Nisan'da gözaltına alınmıştı. Şüphelilerden 9'u, emniyet ve savcılık işlemlerinin ardından serbest bırakılmıştı. Şüphelilerden 25'i tutuklama, 8'i de adli kontrol uygulanması talebiyle 3 Mayıs'ta nöbetçi Sakarya 3. Sulh Ceza Mahkemesi'ne sevk edilmişti. 'Örgütlü şekilde rüşvet', 'sahte belge düzenlemek' ve 'nitelikli dolandırıcılık' iddialarıyla hakim karşısına çıkan şüpheliler, adli kontrol ve yurt dışı yasağı uygulanarak serbest bırakılmıştı.

Soruşturmayı yürüten savcı, tutuklanmalarını talep ettiği 25 şüphelinin serbest bırakılmasına, 6 Mayıs'ta Sakarya 3. Asliye Ceza Mahkemesi'ne başvurarak itirazda bulunmuştu. İtirazı değerlendiren mahkeme, dün 25 şüpheliden 24'ü hakkında yeniden yakalama kararı çıkartmıştı.
Hasarlı binalara 'sağlam raporu', yeni yapılan binalarda düşük kaliteli beton numunelerine 'uygun raporu' verildiğinin ihbarıyla başlayan Beton Operasyonu'nda bakanlık müfettişleri devreye girdi.

Müfettişlerle birlikte Sakarya’ya gelen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mücahit Demirtaş, Sakarya Valisi Mustafa Büyük ile birlikte basın toplantısı düzenledi. Demirtaş, açıklamasında, yeni binalarla ilgili bir sıkıntı olmadığının altını çizerek gerekli incelemeleri yapacaklarını söyledi. Demirtaş ayrıca, böylesine önemli bir konuda hiç kimsenin yanlış yapma lüksü olmadığını söyleyerek Sakarya’daki soruşturmaya dahil olan beton firması sayısının 3 olduğunu, bütün firmaların zan altında bırakılmaması gerektiğini anlattı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın talimatıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mücahit Demirtaş başkanlığındaki müfettiş heyeti, Sakarya’da incelemelere başladı. Yapılan çalışmalar hakkında Sakarya Valiliği Toplantı Salonu’nda Sakarya Valisi Mustafa Büyük ve Müsteşar Yardımcısı Mücahit Demirtaş ortak bir basın açıklaması yaptı.

Sakarya Valisi Mustafa Büyük, Sakarya’da 5 bin 780 yeni binanın inşaatının devam ettiğini belirterek şöyle konuştu: "30 yapı denetim firması var. 19’u aktif devam ediyor. 11’i hakkında şimdiye kadar görülen eksikliklerle ilgili ya izinleri iptal edilmiş ya da çalışmaları askıya alınmış durumda. Bunu dışında özelikle beton santrali olarak hizmet veren 17 firma bulunuyor. Yapı denetim firmalarının bu beton santrallerinin üretimlerinin incelemelerini yaptığı 4 adette laboratuvarlarımız var. Cumhuriyet Savcılığımız bize bilirkişi raporlarını da ekleyerek gereğinin yapılması için bilgiler tevdi etti. Bunlarla ilgili yapılacak işlemleri de başlatmış durumdayız. İncelemeye konu yapı sayısı 20 civarında binlerce binadan bahsediliyor aslında yapı sayısı 20’lerde. Beton incelemelerinde olumsuzluk olarak gözüken yeni yapılarda herhangi bir durum yok. Daha çok eski yapıların beton kalitesi ile bazı değerlendirmeler var.”

Demirtaş da yaptığı açıklamada, Bakanın talimatıyla birlikte müfettiş arkadaşlarla birlikte Sakarya’ya incelemeye geldiklerini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Adı büyük depremlerle anılan Sakarya’da yapı denetim firmaları ve çevre şehircilik yetkilileri tarafından çok sıkı denetim yapılıyor. Söz konusu operasyon kapsamında adı geçen 3 laboratuvarın çalışmalarının askıya alınması talimatını verdik. Gerekli tedbirler alınacak. İncelemeye konu olan 26 binanın 23’ü yeni binalar. Bunlarla ilgili hem savcılığın talimatıyla hem çevre şehircilik il müdürlüğümüzün hem de afet müdürlüğü görevlileri tarafından yeniden inceleme yapıldı. İddia edildiği gibi bir netice ile karşılaşılmadı. Betonların kendi sınıfları konusunda uygun oldukları tespit edildi. Eski binalarla ilgili yapılan testlerde olması gerekenden yüksek olduğu gibi bir sonuç ortaya çıktı. İnşaatı devam eden yapı sahipleri endişelenmesin onların denetimleri devam ediyor. Bu yaşananlardan bir ders çıkarılarak denetimleri daha da artıracağız. Endişelenecek bir durum yok. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da deprem güvenliğini tehlikeye atacak hiçbir binaya ve kuruluşa izin verilmeyecektir. Bunu yapanlar gerekli cezai işlemlere tabi kalacaktır.”

Gazetecilerin Sakarya Valilik Konağı’nın da sahibi beton operasyonunda gözaltına alınan bir firma tarafından yapıldığı ve konağın incelemeye tabi olup olmayacağı konusundaki sorusunu cevaplandıran Vali Mustafa Büyük, şunları söyledi: “Yeni binalarla ilgili incelenen hiçbir binada olması gereken değerlerin altında bir sonuç çıkmadı hepsi yönetmeliklere uygun bir şekilde yapılmış. Bizim incelemelerimiz şu aşamada soruşturma kapsamındaki binalar. İncelenen binalar arasında kamu binaları var şahıslar tarafından yapılan binalar da var ama bunların hangileri olduğunu açıklayacak durumda değiliz. Soruşturma ve yargı süreci devam ediyor. Bizim açımızdan bu soruşturmada ağırlıklı olarak beton santrallerinin olumsuzluğu ve laboratuvarlarla ilgili olumsuzluklar gündemde buna ağırlık verildi. Doğrudan şu kamu binasında sıkıntı var diye bir durum yok ama olduğunda da bunları inceleme durumundayız.”

Yanlış Yapma Lüksü Yok

Müsteşar Yardımcısı Demirtaş ise, Sakarya’nın depremlerle anılan bir şehir olduğunu söyleyerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Burada yanlış yapmanın lüksü yok. Hiç kimsenin hem kamunun hem ticari kuruluşlarının kesinlikle yanlış yapma lüksleri yok. Sakarya ilimiz 30 yılda bir tekrarlanan depremlerle anılan bir ilimiz. Burada büyük ölçekli planlar yapılıyor. Büyük ölçekli yeni şehirler kurulurken böyle basit bir konuda herkesin görebileceği bir konuda da suistimal yapılacak bir konuda da açık bir alan bırakmayacağız. Bakanlığımızın bu konuda her türlü denetim yetkisi de var. Bu yetkiler kullanılarak bunu yapanlara gerekli cezai müeyyide uygulanacak. Sakarya’da yaşayan vatandaşlarımız müsterih olsunlar endişeye mahal yok.”
Beton operasyonunda yakalama kararı bulunan 6 şüphelinin itirazı reddedildi

Sakarya'da, beton numune analizlerinde usulsüzlük soruşturmasında haklarında yakalama kararı bulunan şüphelilerden 6'sının tutuklama kararına yaptığı itiraz mahkemece reddedildi.

Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, beton numune analizlerinde usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla ilgili başlattığı soruşturma kapsamında haklarında yakalama kararı bulunan şüphelilerden 6'sının avukatları aracılığıyla Sakarya 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ne yaptığı itirazlar mahkemece usul yönünden reddedildiği öğrenildi.

Soruşturma

Beton numune analizlerinde usulsüzlük soruşturmasında aralarında öğretim üyesi, hazır beton firmasının sahibi, bazı yapı denetim firmalarının yetkilileri ile usulsüzlük yapıldığı öne sürülen laboratuvarların yetkililerinin de bulunduğu 42 şüpheli 30 Nisan'da gözaltına alınmıştı. Şüphelilerden 9'u, emniyet ve savcılık işlemlerinin ardından serbest bırakılmıştı. Şüphelilerden 25'i tutuklama, 8'i de adli kontrol uygulanması talebiyle 3 Mayıs'ta nöbetçi Sakarya 3. Sulh Ceza Mahkemesi'ne sevk edilmişti. 'Örgütlü şekilde rüşvet', 'sahte belge düzenlemek' ve 'nitelikli dolandırıcılık' iddialarıyla hakim karşısına çıkan şüpheliler, adli kontrol ve yurt dışı yasağı uygulanarak serbest bırakılmıştı.

Soruşturmayı yürüten savcı, tutuklanmalarını talep ettiği 25 şüphelinin serbest bırakılmasına, 6 Mayıs'ta Sakarya 3. Asliye Ceza Mahkemesi'ne başvurarak itirazda bulunmuştu. İtirazı değerlendiren mahkeme, 25 şüpheliden 24'ü hakkında yeniden yakalama kararı çıkartmıştı. Şüphelilerden 15'i yeniden gözaltına alınıp cezaevine gönderilmişti. Yakalama kararı bulunan 9 şüphelinin aranmasına devam ediliyor.
Sakarya'da, beton numune analizlerinde usulsüzlük soruşturmasında haklarında yakalama kararı bulunan 9 şüpheliden 3'ü polise teslim oldu.

Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, beton numune analizlerinde usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla ilgili başlattığı soruşturma kapsamında haklarında yakalama kararı bulunan şüphelilerden 3'ü İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'ne teslim oldu. 6 kişinin daha aranmasına devam ediliyor.

Soruşturma


Beton numune analizlerinde usulsüzlük soruşturmasında aralarında öğretim üyesi, hazır beton firmasının sahibi, bazı yapı denetim firmalarının yetkilileri ile usulsüzlük yapıldığı öne sürülen laboratuvarların yetkililerinin de bulunduğu 42 şüpheli 30 Nisan'da gözaltına alınmıştı. Şüphelilerden 9'u, emniyet ve savcılık işlemlerinin ardından serbest bırakılmıştı. Şüphelilerden 25'i tutuklama, 8'i de adli kontrol uygulanması talebiyle 3 Mayıs'ta nöbetçi Sakarya 3. Sulh Ceza Mahkemesi'ne sevk edilmişti. 'Örgütlü şekilde rüşvet', 'sahte belge düzenlemek' ve 'nitelikli dolandırıcılık' iddialarıyla hakim karşısına çıkan şüpheliler, adli kontrol ve yurt dışı yasağı uygulanarak serbest bırakılmıştı.

Soruşturmayı yürüten savcı, tutuklanmalarını talep ettiği 25 şüphelinin serbest bırakılmasına, 6 Mayıs'ta Sakarya 3. Asliye Ceza Mahkemesi'ne başvurarak itirazda bulunmuştu. İtirazı değerlendiren mahkeme, 25 şüpheliden 24'ü hakkında yeniden yakalama kararı çıkartmıştı. Şüphelilerden 6'sının avukatları aracılığıyla Sakarya 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ne yaptığı itirazlar mahkemece usul yönünden reddedilmişti.
Sakarya'da, beton numune analizlerinde usulsüzlük soruşturmasında hakkında yakalama kararı bulunan öğretim üyesi Düzce'de bir evde yakalandı.

Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, beton numune analizlerinde usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla ilgili başlattığı soruşturma kapsamında hakkında yakalama kararı bulunan öğretim üyesi M.S.'nin Düzce'de bir yakınının evinde saklandığını tespit eden İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri harekete geçti.

Polis, şüpheliyi evde yakaladı. Adliyeye sevk edilen M.S., yakalama kararı tutuklamaya çevrilerek Ferizli L Tipi Cezaevi'ne konuldu. Soruşturma kapsamında yakalama kararı bulunan 5 şüphelinin daha arandığı öğrenildi.

Soruşturma

Beton numune analizlerinde usulsüzlük soruşturmasında aralarında öğretim üyesi, hazır beton firmasının sahibi, bazı yapı denetim firmalarının yetkilileri ile usulsüzlük yapıldığı öne sürülen laboratuvarların yetkililerinin de bulunduğu 42 şüpheli 30 Nisan'da gözaltına alınmıştı. Şüphelilerden 9'u, emniyet ve savcılık işlemlerinin ardından serbest bırakılmıştı. Şüphelilerden 25'i tutuklama, 8'i de adli kontrol uygulanması talebiyle 3 Mayıs'ta nöbetçi Sakarya 3. Sulh Ceza Mahkemesi'ne sevk edilmişti. 'Örgütlü şekilde rüşvet', 'sahte belge düzenlemek' ve 'nitelikli dolandırıcılık' iddialarıyla hakim karşısına çıkan şüpheliler, adli kontrol ve yurt dışı yasağı uygulanarak serbest bırakılmıştı.

Soruşturmayı yürüten savcı, tutuklanmalarını talep ettiği 25 şüphelinin serbest bırakılmasına, 6 Mayıs'ta Sakarya 3. Asliye Ceza Mahkemesi'ne başvurarak itirazda bulunmuştu. İtirazı değerlendiren mahkeme, 25 şüpheliden 24'ü hakkında yeniden yakalama kararı çıkartmıştı. Şüphelilerden 6'sının avukatları aracılığıyla Sakarya 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ne yaptığı itirazlar mahkemece usul yönünden reddedilmişti.
Sakarya'da, beton numune analizlerinde usulsüzlük soruşturmasında hakkında yakalama kararı bulunan teknisyen saklandığı evde yakalandı.

Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, beton numune analizlerinde usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla ilgili başlattığı soruşturma kapsamında hakkında yakalama kararı bulunan Sakarya Üniversitesi'nde görevli teknisyen A.Ç.'nin Serdivan İlçesi İstiklal Mahallesi'ndeki bir evde saklandığını tespit eden İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri harekete geçti.

Polis, sabah saatlerinde düzenlediği operasyonla şüpheliyi evde yakaladı. Adliyeye sevk edilen A.Ç., yakalama kararı tutuklamaya çevrilerek Ferizli L Tipi Cezaevi'ne konuldu. Soruşturma kapsamında yakalama kararı bulunan 4 şüphelinin daha arandığı öğrenildi.

Sakarya'da, beton numune analizlerinde usulsüzlük soruşturmasında hakkında yakalama kararı bulunan bir kişi polise teslim oldu.

Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, beton numune analizlerinde usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla ilgili başlattığı soruşturma kapsamında hakkında yakalama kararı bulunan H.K, İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'ne teslim oldu. Adliyeye sevk edilen şüpheli, yakalama kararı tutuklamaya çevrilerek Ferizli L Tipi Cezaevi'ne konuldu. Soruşturma kapsamında yakalama kararı bulunan A.V. ve M.S. isimli kadının aranmasına devam ediliyor.
Sakarya'da beton numune analizlerinde usulsüzlük soruşturmasında tutuklu bulunan 22 şüphelinin tutukluluk incelemesini yapan nöbetçi mahkeme, 10 kişi için tahliye kararı verdi.

Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, beton numune analizlerinde usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla ilgili başlattığı soruşturmanın ilk dalgasında tutuklanan 22 şüphelinin tutukluluk hallerini gözden geçiren Sakarya 4. Sulh Ceza Mahkemesi, şüphelilerden eski siyasetçi Enver Toçoğlu ve iki oğlu M.T., T.T. ile birlikte beton firması sahibi H.A., H.Ö., K.K., L.İ., M.H., N.İ. ve S.A. hakkında tahliye kararı verdi. Bir öğretim üyesinin de aralarında olduğu 12 şüpheli için tahliye kararı çıkmadı.

Sakarya'da beton numune analizlerinde usulsüzlük soruşturmasıyla ilgili iddianame hazırlandı.

Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, beton numune analizlerinde usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla ilgili başlattığı soruşturmanın iddianamesi tamamlandı.

Soruşturmayı yürüten savcı, yaklaşık sayfadan 190 sayfadan oluşan iddianame Sakarya 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi. Savcı, yaklaşık 70 şüpheli hakkında ceza talep etti. Şüphelilere, 'suç işlemek amacıyla örgüt kurmak', 'örgüte üye olmak', 'örgütlü şekilde rüşvet', 'sahte belge düzenlemek' ve 'nitelikli dolandırıcılık' gibi suçlamalar yöneltiliyor. Mahkeme, iddianameyi kabul ederse şüphelilerin yargılanmasına başlanacak.

Sakarya'da beton numune analizlerinde usulsüzlük soruşturmasıyla ilgili iddianame mahkeme tarafından kabul edildi.

Soruşturmayı yürüten savcı, yaklaşık sayfadan 190 sayfadan oluşan iddianameyi 7 Ağustos'ta Sakarya 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ne göndermişti. Dosyaları inceleyen mahkeme, iddianameyi kabul etti. Savcının yaklaşık 70 şüpheli hakkında ceza talep ettiği iddianamede şüphelilere, 'suç işlemek amacıyla örgüt kurmak', 'örgüte üye olmak', 'örgütlü şekilde rüşvet', 'sahte belge düzenlemek' ve 'nitelikli dolandırıcılık' gibi suçlamalar yöneltiliyor. Davanın ilk duruşması 11 Ekim'de görülecek.

17 Ağustos 1999’daki Marmara depreminde binlerce insanın hayatını kaybettiği Sakarya’da beton numune analizlerinde usulsüzlük soruşturmasıyla ilgili mahkemece kabul edilen iddianamenin detayları ortaya çıktı.

Aralarında iki öğretim üyesi, belediye başkanı, eski siyasetçi, beton ve yapı denetim firması sahiplerinin de yer aldığı 12’si tutuklu 70 şüpheli hakkında hazırlanan iddianamede, suçların 4 ayrı örgütlü yapı tarafından hiyerarşik yapı içerisinde işlendiği tespiti yer alıyor. 41 eylem, delilleriyle birlikte ayrıntılı anlatılıyor. Bazı inşaatlara dökülen ve kalitesi düşük çıkan beton numunelerinin laboratuvar sonuçlarının rüşvet karşılığında yükseltildiği belirtiliyor. İncelenmek üzere alınan numunelerin gizlice değiştirildiği, inşaatlardan numune alınmaksızın rapor düzenlendiği ifade ediliyor. Binalar arasında kaymakamlık, hastane, cami, yurt, su depoları da bulunuyor. Ayrıca inşaatlara dökülen ve yapılan incelemede düşük çıkan beton sonuçlarının yüksek gösterilerek sahte raporlar düzenlendiği kaydediliyor.

İşte iddianamedeki suçlamalar

Sakarya’da rüşvet karşılığında çürük binalara sağlam, inşaatlarda kullanılan kalitesiz demir ve betonlara da kaliteli raporu verildiği iddialarına ilişkin hazırlanan iddianame geçtiğimiz hafta Sakarya 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edildi. Sakarya Üniversitesi (SAÜ) İnşaat Mühendisliği bölümünde görevli iki öğretim üyesi, bir tekniker, bir beton firmasının sahibi, yetkilileri ve çalışanları, bazı yapı denetim firmaları ile yapı malzemeleri laboratuvarlarının yetkilileri ve mühendisleri, eski siyasetçi, bir belediye başkanı, bina sahipleri ile öğrencilerin yer aldığı 70 sanığa, ‘suç işlemek amacıyla örgüt kurmak’, ‘kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği’, ‘rüşvet almak ve vermek’, ‘kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık’, ‘suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak’, ‘resmi belgede sahtecilik’ suçlamaları yöneltiliyor. Savcı, şüphelilerin örgüt yapılarına ilişkin iddialara ayrıntılı şekilde yer veriyor. İddianamede, suçların 4 ayrı örgütlü yapı tarafından hiyerarşik yapı içerisinde işlendiği tespiti yer alıyor. 11 şüpheli, örgüt yöneticisi olmakla suçlanıyor. Tespit edilen 41 farklı eylem, iddianamede ayrıntılı şekilde delilleriyle birlikte anlatılıyor.

İddianamede, beton firmalarınca inşaatlara dökülen ve laboratuvar ortamında yapılan incelemede düşük çıkan beton sonuçlarının gerçek olmayan değerlere göre yüksek gösterilerek sahte raporlar düzenlendiği kaydediliyor. İnşaatlardan beton numunesi alınmadan inceleme yapılmış gibi değerler verilerek beton inceleme raporları hazırlandığı, beton dökülen inşaattan numune alınmaksızın başka inşaatlardan veya beton şantiyelerinden temin edilen betonların raporda adı geçen inşaattan alınmış gibi gösterildiği belirtiliyor. Yine inşaatlarda kullanılan demirlerden numune alınmaksızın numune alınmış gibi gösterildiği, özellikle ruhsatsız binaların beton testlerinin ruhsat alınma tarihine göre, geriye dönük uyarlama yapıldığı, eski yapılara ilişkin beton karot numunesi alınmaksızın veya eksik karot numunesi alınarak tam numune alınmış gibi raporlar düzenlendiği, eski yapılara ilişkin düşük çıkan inceleme sonuçlarının da gerçeğe aykırı olarak istenen seviyeye yükseltildiği dile getiriliyor.

İddianamede Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nce yapılacak denetimler öncesinde beton firması görevlilerince üretim kalitelerinin yükseltildiği, ani denetimlerde düşük kaliteli betonlardan numune alınması halinde de bu numunelerin muhafaza edildikleri yerden gizlice alınarak kaliteli beton numuneleri ile değiştirildiğine de dikkat çekiliyor. Bu kapsamda Adapazarı Hükümet Konağı’nın yeni hizmet binasının yapımı sırasında Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nce denetim için alınan beton numuneleri, bırakıldığı yerden gizlice değiştirilmiş. Bunu yapmak için de kameraları söküp, bekçiyi oyalamışlar. İddianamede bu olaya, beton firmasının görevlisi C.K. ile aynı firmada görevli M.S. arasında gerçekleştiği ileri sürülen telefon dinleme kayıtları delil olarak gösteriliyor.

Görüşmede yer alan konuşmaların bir bölümü şöyle:

C.K: Şimdi o tüpün değişmesi lazım

M.S: Hı hı

C.K: Özel idarenin işiymiş. Kaymakamlık binasıymış.

M.S: Çıktın mı yola?

C.K: Gidiyoruz inşaata.

M.S: Peki tamam. Napcaksın. Nasıl müdahale edecen?

C.K: Bakayım şimdi oraya gideyim de değiştircem ya komple alıp geleceğim. İnşaatın içine alınmış numune o kötü.

M.S: Birileri görürse orda o zaman da sorun olur

C.K: Yanımda Y… var. Birimiz bekçiyi oyalatacak. Birimiz numuneleri karşılaştırıp şey yapacağız işte oyuna getireceğiz.

M.S: Hadi kolay gelsin.

C.K: İnşallah operasyonu başarıyla sonuçlandırırız.

(Bu görüşmeden 15 dakika sonra)

C.K: Tamam numunelere el koyduk.

M.S: İyi hadi bakalım. Hadi bi de onu geri getireceksin herhalde.

C.K: Tamam o şey ee yerine getirdik. Sıkıntı olmadı da orda kamera varmış.

M.S: Eee

C.K: Kamerayı da söktürdüm internetten. Ondan sonra koyduk.”

Hastane olarak kullanılacak binaya sağlam raporu verildi

İddianameye göre, Ferizli ilçesinde hastane olarak kullanılacak 2 ayrı binaya ise SAÜ’de görevli öğretim üyesi M.S. tarafından rüşvet karşılığında usulsüz inceleme raporu verildi. Bilirkişi tarafından yapılan incelemede, binalardan bir blokun güçlendirilmesi gereken binalardan olduğuna dair mühendis tarafından düzenlenmiş analiz rapor bulunmasına rağmen rüşvet anlaşması karşılığında gerçeğe aykırı olarak binaların sağlam olduğuna dair rapor düzenlendiği tespit edildi.

‘Bekçiyi oyalayıp numuneyi değiştirelim’

İddianameye göre, Adapazarı Hükümet Konağı’nın yeni hizmet binasının yapımı sırasında denetim için alınan beton numuneleri bırakıldığı yerde gizlice değiştirildi. Bunu yaparken kameralar söküldü, bekçi oyalandı. Beton firmasının görevlisi C.K. ile aynı firmada görevli M.S. arasında gerçekleştiği ileri sürülen telefon dinleme kayıtları delil olarak dosyaya konuldu. Görüşmede C.K., numuneleri değiştireceğini söylüyor. M.S.’nin “Birileri görürse orda o zaman da sorun olur.” uyarısı üzerine C.K. “Yanımda Y… var. Birimiz bekçiyi oyalayacak. Birimiz numuneleri karşılaştırıp şey yapacağız, işte oyuna getireceğiz.” karşılığını veriyor.

Kaynak: Zaman

10 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]