Sakarya Oto Sanatkarları Meslek Odası Genel Kurulu gerçekelştirildi

Mevcut üyesi en çok olan Sakarya Oto Sanatkarları Meslek Odası Genel Kurulu Orhan Gazi Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Aynı zamanda Sakarya Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği Başkanı da olan mevcut başkan Hasan Alişan’ın tek aday olduğu genel kurula katılım oldukça yoğun oldu.

Orhan Gazi Kültür Merkezi’nde düzenlenen Genel Kurul’a Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, AK Parti Sakarya Milletvekili Şaban Dişli, Serdivan Belediye Başkanı Yusuf Alemdar, Sakarya Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği Başkanı Hasan Alişan, Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Başkanı Fevzi Apaydın, Düzce Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği Başkanı Mustafa Kayıkçı ile birlikte meslek odası üyeleri katılım gösterdi.

Kurulda konuşma yapan SESOB Başkanı Hasan Alişan, “Sakarya Büyükşehir Belediye’miz Sakarya’nın gelişmesi bu bölgenin kalkındırması ile ilgili bölgemizde 2 bin hektarlık alan yani 2 bin dönümlük bir bölgeye Dörtyol sanayi bölgesi Kentsel Dönüşüm alanı ilan etmiştir. Esnafın tırnaklarıyla, yağın, pasın içerisinde kazanmış olduğu edinimlerin, haklarını vererek, gelişmiş Sakarya gelişmiş Türkiye için Kentsel Dönüşümün şart olduğunu, bunu önümüzdeki dönemde destekleyeceğimizin altını ısrarla bir kez daha çiziyorum. Herkesin zor şartlarda kazanılan hakkını hiçe saymak değil, bugünün değeriyle hatta bu insanların bugün ki şerefi ve değerleriyle birlikte verilmesinin doğru olacağını düşünüyoruz. Bu konuda çalışmalarımız devam etti ve çalışmalarımız devam edecektir” dedi.

"
Mevcut sanayilerimizin çeşitli sorunları var"

Mevcut sanayilerin çeşitli sorunları olduğunu belirten Alişan, “Mevcut sanayilerimizin çeşitli sorunları var. Tabi ki sadece kentsel sorun, kentsel dönüşüm sorunu değil. Çeşitli yerden sorunlar var, teknolojiye mağlup olduk. Verilen desteklerin yetersiz olduğunu, verilen imkanların hızlı gelişen teknolojiye sermaye değerlerine ayak uydurma toplumumuz için bir aşikardır. Bunun için bölgelerde istişare toplantıları yaptık, bölgelerde sorunlarımızı tartıştık, sorunlarımızın çözümü noktasında da gayret sarf etmeye çalıştık. O dönemin en önemli sorunlarından bir tanesi Dörtyol sanayi bölgelerinde 1989 yılında açılan 2 sanayinin birleşmesi, ticari aktivitelerinin birbirine paralel çalıştığı sanayide kavşak yapılmıştır. Sadece insanları yanıltma politikasını ortaya koyarak 1 kişi ölen bir kavşağı bir bürokratın sayesinde kapatıldı. Uzun yıllar açılması için gayret sarf ettik” diye konuştu.

Sakarya’daki tamirci sektörünün Türkiye’de örnek bir sektör olduğunu söyleyen Alişan, “Sakarya’daki tamirci sektörü, Türkiye’de örnek bir sektör ve iş yaptırmak için sıra istemekteyiz. Fakat büyük rakamlar kazanan sanatkarlarımızın bugün ki şartlara baktığımız zaman yönetimi işletmecilik mantığı değil, sanat mantığı önde olduğu için sermaye olarak maalesef gerilere düştüler. Biz işte bu girişimcilik eğitimi, planlama, programlama, hesap yapma, geleceği planlama gibi eğitimler bizim için son derece önemli. Bu konuda sadece bizim grupta 128 arkadaşımıza gelişimcilik eğitimi verilmiştir. Bu konularla ilgili değişim-döğüşüm, desteklemelerle ilgili çeşitli konferanslar, çeşitli seminerler yapmaya çalıştık. Birçok arkadaşlarım katılım gösterdi, duyarsız olan arkadaşlarımız da var ama biz meslek kuruluşları olarak ancak bu tür organizasyonları yapma onlara iştirak etmemizi sağlama, gelişen şartları, sunulan imkanları size getirmek için gayret sarf ediyoruz” şeklinde konuştu.


"Bizim imkanlarımız mütevazi"

Değişim-dönüşümü sağlamak için eğitime ihtiyaç olduğunu söyleyen Alişann, “Değişim-dönüşümü sağlamak için eğitime ihtiyacımız var, eğitim yapmak zorundayız, gelişmek zorundayız. Biz Türkiye’de ilk kez bir meslek kuruluşu olarak 4 meslek dalında akredite olduk, yani belgelendirme kuruluşu olduk Sakarya birliği olarak. Bizim Sakarya dipsiz kuyu gibidir, bir şey yapmaya kalkarsan sizi aşağı doğru çekerler. Bizim imkanlarımız mütevazi. Biz kendi arkadaşlarımızla, kurul arkadaşlarımızla bir şeyler üretip imal etmeye çalışıyoruz. Tam 1 buçuk yıldan beri çalıştık bu konuyla ilgili, toplumdan gizledik. Birisi engel olmasın, birisi bu işlerden kopya çekmesin diye. Oysaki bu kanun, yönetmelik bize göre değil. Şimdi şükürler olsun ki Türkiye’de ilk defa bugün 4 meslek ile başladık, inşaat sektöründe başladık yarın bu meslek dallarımızı geliştirerek otomotiv sektöründe de hizmet vermeye çalışacağız. Bu eğitimlerle ilgili ekibimizi, üyelerimizi çeşitli fuar etkinliklerine götürdük. Maksadımız gelişen teknolojiyi görüp, o imkanları yaratmaları, beraber havayı teneffüs edip birliktelik ve sosyal bir aktivite olsun aynı zamanda teknoloji, ürün, tezgah yarışını yenelim diye dönemimiz boyunca çeşitli seminerler, fuarlar gibi bunları organize ederek bir yerlere katıldık” dedi.

Sakarya Valisinin arabasını Sakarya’da tamir ettirdiğinin önemli bir şey olduğunun altını çizen Alişan, “Sayın Valimiz aracını Sakarya’da tamir ettiriyor, bunlar önemli. Devlet’in imkanı olan, makam sahibi, para sorunu olmayan bir kişi Dörtyol sanayimizde aracını tamir ettiriyor. Ve diyor ki ben Sakarya’daki sanatkarıma güveniyorum diye afiş astılar. Sorunu bir başkalarına atarak çözüm bulmak yerine, lütfen bizim meslek ve sanatla ilgili konularda kendimizi geliştirmemiz gerekiyor. Kendimizi bu işe adamak zorundayız aksi takdirde mesleğimiz de yok olma tehlikesi ile karşı karşıyayız. Her geçen gün işsizlik sorunu, her geçen gün iş yapamama sorunu, her geçen gün yılların ustası servislerde usta olarak çalışmasını göz göre göre seyretmemiz benim yüreğimi acındırmaktadır. Onun için gelişen teknoloji imkanları kapsamında kendimizi geliştirelim. Hiçbir zaman küçük düşünmedim, benim hiçbir zaman küçük beyinlerle işimde olmadı. Ben sistemi tartışmak istiyorum, biz geleceğimizi tartışmak istiyoruz, var olan yanlışı tartışmak yerine Sakarya’daki oto sanatkarlar odasının hedeflerinin ne olduğunu tartışmak istiyorum. Bunun için her türlü tartışmaya, fikir birliğine açığız. Bunun için ne yapmak gerekiyorsa sizler adına bende elimden geleni gayreti göstereceğimi ifade ediyorum” şeklinde konuştu.

"
Teknoloji her gün yenileniyor"

Alişan’ın ardından konuşma yapan Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Başkanı Fevzi Apaydın, “Teknoloji her gün yenileniyor. Biz bu dönem çarkı içerisinden esnaf ve sanatkar olarak düştüğümüz zaman, o çarkı bir daha yakalayamayız. O çarkla birlikte dönmek zorundayız. Onunda sadece ve sadece bilimle yakalanacağı bir gerçektir. Paramız olabilir, servetimiz olabilir ama o teknolojiyi yakalayamazsak sadece bizim bilim ve kültürümüz buna müsaade etmez, geri düşeriz. Bizim belediye başkanlarıyla birlikte hareket etmemiz bir gerçektir. Bildiğimiz üzere son 30 şehrin arasındadır Sakarya, büyükşehir ve bütün şehrin. Belediye başkanlarımızın yetkileri çok fazlasıyla donatılmıştır, biz onlarla beraber çalışırsak daha çok kazanırız. Onlarla birlikte hareket edersek, taşıdığımız yük ve insana daha faydalı oluruz” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu ise, “Biz görevimize başladığımız günden beri esnaf arkadaşlarımızla, onların sorunlarının çözümü konusunda, çözüm ortağı olarak gayret göstermeye çalıştık. Değerli oda başkanlarımız ve kıymetli birlik başkanımızla beraber esnafımızın sorunlarını onların bize ilettikleri, bizden çözümünü bekledikleri konulara çözüm bulmaya kendi yetkimizin sınırları içerisinde olanlara katkı sağlamaya çalıştık” şeklinde konuştu.
10 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]