Sakarya, 'kürek' ve 'kano'nun merkezi olacak

Kürek ve Kano Federasyonları, Sakarya Nehri\'nden inşaat işleri için kum alınmasıyla oluşan Mollaköy göletlerinde yapılacak uluslararası kano ve kürek parkuruyla olimpiyatlarda şampiyonluklar hedefliyor.

Kürek Federasyonu Başkanı İlhami İşseven, yaptığı açıklamada, kum ocaklarının bulunduğu bölgedeki Mollaköy göletlerinin fizibilite çalışmalarıyla uluslararası müsabakalara evsahipliği yapabilecek merkeze dönüştürülebileceğini bildirdi.  İşseven, projenin yapılacağı göletlerdeki su seviyesinin düşmesinin söz konusu olmayacağını belirterek, bölgenin kenarından geçen Sakarya Nehri\'nin "birleşik kaplar usulüyle" göletleri alttan destekleyerek su seviyesini dengede tutacağını anlattı.

Göletle ilgili çalışmalar sonucunda ortaya 3 kilometrelik bir göl çıktığını belirten İşseven, "Şu an göletin içerisinde kum adacıkları var, buraların temizlendiği şekliyle bir proje geliştirdik. Bu projede yaklaşık 8 parkur olacak. Bu parkurlar 2 bin metre Uluslararası Kürek Federasyonları Birliği (FISA) standartlarında yapılacak. Bu alan içerisinde yarış pistinin bitiş ve başlangıcın uç kısımlarında ısınma ve soğuma alanları da olacak ve bununla birlikte son 250 metrede yarışlarının izlenmesi için tribünde yapılacak" diye konuştu.

İşseven, uluslararası alanda henüz önemli bir yarışı Türkiye\'ye getiremediklerine dikkati çekerek, kürekte büyük organizasyonlara evsahipliği yapabilmek için FISA onaylı sabit parkur gerektiğini ifade etti.  Parkurlarla milli takım ve uluslararası müsabakalar için spor merkezinin de yapılacağını belirten İşseven, ayrıca vatandaşların aileleriyle vakit geçirebilecekleri alanlar yapmak için de belediyeyle görüştüklerini söyledi. Kürek sporunun yurt dışında çok önemli bir spor dalı olduğunu vurgulayan İşseven, bu sporun Türkiye\'de istenilen seviyelere henüz gelemediğini bildirdi. İşseven, "Yurt dışında veteranlar dalında yapılan müsabakalara 7 bin katılım oluyor. Bu açıdan bakıldığı zamanda bölge insanın ekonomisi açısından da çok olumlu proje olacak" şeklinde konuştu.

"Gençler için üniversitenin önünü açan bir spor dalı"

Küreğin, gençlerin önünü açan bir dal olduğuna işaret eden İşseven, "Üniversitelere uluslararası yatay geçiş yapabiliyor, yüzde 100, yüzde 50 burs alabiliyorlar. Bu spor ABD ve Avrupa\'da çok yaygın olduğu için derece yapmış sporcularımız rahatlıkla üniversitelerde bedava okuma şansı kazanabiliyor. Türkiye\'de bütün spor dallarında altyapı çalışması var, ancak kürekte bu durum söz konusu değil. Bu projeyle hem kürek sporunda Türkiye\'nin olimpiyatlardaki başarısının artacak ve buna bağlı olarak da ülkenin bu spor dalında önü açılacak" diye konuştu.

İşseven Türkiye\'de bütün spor dallarında altyapı çalışmasının olduğunu, ancak kürekte bu durumun söz konusu olmadığını öne sürerek, altyapının sağlanmasıyla kürekte Türkiye\'nin olimpiyatlardaki başarısının artacağını, buna bağlı olarak da ülkenin bu spor dalında önünün açacağını söyledi.

Mollaköy göletlerinin, hem sportif hem de eğlence alanı olarak kullanılabilecek yapıda olduğunu belirten İşseven, bölgede 12 ay boyunca oluşacak hava şartlarının da kürek sporunu yapmaya engel olmadığını kaydetti.

"Mollaköy göletleri kano ve küreğin ihtiyaçlarına cevap verebilecek niteliğe sahip"

Kano Federasyonu Başkanı Sami Mengütay da Türkiye\'de kano branşında olimpik bir tesis bulunmadığını belirterek, Mollaköy\'de yapılacak tesisle ülkede bu branşın daha hızlı gelişeceğini ve uluslararası müsabakalara evsahipliği yapacak konuma geleceğini kaydetti.

Olimpik tesislerin yapım maliyeti yüksek olduğu için federasyonların bu konuda adım atamadığını belirten Mengütay, federasyon olarak sporcuların olimpik şartlarda antrenman yapabilmeleri için 9 parkurluk bir alana ihtiyaç duyduklarını, Mollaköy göletlerinin de bu tür ihtiyaca cevap verebilecek özelliğe sahip bir yer olduğunu ifade etti.

Tesisin proje aşamasının tamamlandığını belirten Mengütay, "Mollaköy Projesi gerçekleşirse olimpiyatlarda en çok madalya kazanan güreş, atletizm ve halter gibi branşların yanında kano ve kürek de kendini gösterecektir" diyerek sözlerini tamamladı.
10 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]