Sakarya İşgücü Piyasası raporu açıklandı

İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu 2014 yılı Sakarya işgücü piyasası araştırması sonucunu açıkladı.

İstihdamın artırılması ve işsizliğin azaltılması; işgücü arz ve talebinin doğru olarak tespit edilmesine ve buna uygun politikaların geliştirilmesine yönelik olarak İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu tarafından 2014 yılı 12 Mayıs-27 Haziran tarihleri arasında Sakarya İşgücü Piyasası Talep Araştırmasıyapılması uygun görülmüştü. Söz konusu analiz çalışması Sakarya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü tarafındangerçekleştirilmiştir.

Yapılan çalışma ile Sakarya’dakiişgücünün yapısı, sektörler bazında çalışanların mesleklere ve cinsiyete göre dağılımları, ihtiyaç duyulan işgücü için eğitim ve beceri durumları, temininde güçlük çekilen meslekler ile güçlük çekilme nedenleri ve 2015 yılı için işgücü piyasasının mesleki değişimineilişkin bilgiler derlenmiştir.

Bu çalışma ile, Sakarya işgücü piyasasının bir anlamda fotoğrafı çekilerek, Sakarya’daki sektörlerin işgücü ihtiyacı tespit edilmiştir. Çalışma sonucunda, İl düzeyinde sektörel olarak istatistiksel ve anlamlı veriler üretilmiştir.

Araştırma bilimsel ve anlamlı sonuçlara sahiptir

Alan çalışması, Türkiye İstatistik Kurumu ile birlikte tespit edilen Sakarya’daki özel sektörde faal olan 10+ istihdamlı işyerlerinde tam sayım yöntemi ile gerçekleştirilmiştir. Uluslararası sektörel ve mesleki sınıflandırmalar kullanılarak yapılan araştırmada 1.645 işyerinde uygulama yapılmıştır.

Çalışma kapsamında Sakarya ilinde 3.039 kişilik açık iş bulunmaktadır. Buna ek olarak, Sakarya’nın “açık iş oranı” % 3,8 olarak hesaplanmıştır. Başka bir deyişle, Sakarya’da her 100 kişilik kadronun 96,2’si dolu 3,8’i ise boş olup doldurulmaya hazırdır. Saha çalışmasında uygulama yapılan işyerlerinin % 27’si, açık işi olduğunu belirtmiştir.Başka bir deyişle, yaklaşık her 4 işyerinden 1’inin açık işi bulunmaktadır. Açık işler için yaklaşık olarak %54,5 oranında asgari bir eğitim düzeyi talep edilmektedir. Açık işler için %0,8 oranında çıraklık eğitimi, % 23,1 oranında lise altı eğitimliler, % 24,2 lise ve dengi eğitimliler ve %6,4 lise üstü eğitimliler talep edilmektedir. Açık işler için talep edilen ek beceriler incelendiğinde; açık işlerin %2,3’ü için yabancı dil yeterliliği, %5,4’ü için bilgisayar kullanımı, %6,2’si için satış ve pazarlama, % 7,1’i için proje tabanlı çalışma, %9,4’ü için etkin hesap yapabilme, %12,1’i için sorun çözme ve bağımsız karar verme becerileri, %14’ü için iletişim ve ifade etme, yüzde 21’i için takım çalışması becerileri, %40’ı için mesleğe ilişkin yeterli bilgi ve %63,7’si için fiziksel yeterlilik talep edildiği tespit edilmiştir.

Sakarya’da açık işlerin en fazla olduğu mesleklerin; Dikiş Makinesi Operatörü, Gazaltıı Kaynakçısı, Otomotiv Montajcısı, Plastik Enjeksiyon Operatörü, Otomotiv Kablo Elemanı, Garson-Servis Elemanı, Satış Danışmanı, Temizlik Görevlisi, Şoför (Yük Taşıma)olduğu tespit edilmiştir.

Sakarya İşgücü Piyasası Talep Araştırmasına göre, işyerlerinin % 41,3’ü eleman temininde güçlük çektiğini belirtmiştir. Başka bir deyişle, yaklaşık her 5 işverenden 2’si işgücü piyasasında aradığı elemanı bulurken zorlanmıştır.

Sakarya İşgücü Piyasası Talep Araştırması sonuçları 30 Haziran 2015 tarihi itibariyle istihdamda 4775 kişilik net artışın beklendiğini bize göstermektedir. Başka bir deyişle, işverenler bugüne kıyasla, 30 Haziran 2015 tarihinde istihdamın net olarak % 6,2 artmasını beklemektedir.

30 Haziran 2015 tarihinde sektörler itibariyle net istihdam değişimine oransal olarak bakılacak olursa, en yüksek net istihdam artışı beklenen dört sektörün; %54,7 ile imalat,  %12,1 ile Toptan ve perakende ticaret, %10,8 ile İnşaat ve %8,6 ile İdari ve destek hizmet faaliyetleri olduğu görülmektedir.

Sakarya işgücü piyasası analizi raporlaştırılmaktadır

Çalışmanın sonuç raporunda Sakarya’nın işgücü piyasası arz ve talep yönüyle ele alınarak Sakarya’nın işgücü piyasa yapısı ve işgücü piyasasının ihtiyaçları ortaya konulacaktır. Aktif İstihdam Politikalarının; özellikle de işgücü yetiştirme kurslarının tespit edilen ihtiyaçlara göre açılması planlanmaktadır.

Sakarya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü Sakarya İşgücü Piyasası Talep Araştırması ile bilimsel temelden yoksun bir konu durumunda olan yerel işgücü piyasa yapılarının ve işgücü piyasası ihtiyaçlarının daha iyi anlaşılmasını hedeflemektedir. Ayrıca, Sakarya ilinde geliştirilecek istihdam politikaları; araştırmanın sonuçları dikkate alınarak oluşturulacaktır. Önümüzdeki dönemlerde de, Sakarya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü tarafından her yıl en az bir defa bu kapsamda araştırmalar yapılması hedeflenmektedir.

Bu verilerin daha kapsamlı ve ayrıntılı sonuçlarının da kapsandığı “Sakarya İşgücü Piyasası Analizi Raporu” 2014 yılı Ekim ayı içerisinde yayınlanacaktır. Bu raporla, Sakarya işgücü arzı ve talebine ilişkin temel veriler derlenecektir.
İl istihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu toplantısında araştırmanın sonuçları değerlendirilmiştir. Sakarya Valisi Hüseyin Avni ÇOŞ araştırmanın; ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına, çalışma hayatının tüm aktörlerine, sivil toplum örgütlerine, üniversitelere, araştırmacılara ve tüm kamuoyuna faydalı olmasını temenni etmiştir.
9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]