Sakarya ilk sanat galerisine kavuştu

Sakarya Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan Sakarya Sanat Galerisi vatandaşların anket çalışması sonucu belirlediği isimle Kent Park\'ta yapılan törenle hizmete girdi.

Kent Park\'ın içinde bulunan Sakarya Sanat Merkezi\'nin açılış törenine Sakarya Valisi Mustafa Büyük, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, AK Parti Sakarya Milletvekilleri Ali İhsan Yavuz ve Ayhan Sefer Üstün, Adapazarı Kaymakamı Dr. İsmail Gündüz, Sakarya İl Emniyet Müdürü Mustafa Aktaş, Sakarya İl Sağlık Müdürü Uz.Dr. Murat Alemdar, Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı İbrahim Aktürk, Gençlik ve Spor İl Müdürü Salih Koşu, SATSO Başkanı Mahmut Kösemusul, Sakarya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Hasan Alişan, Serdivan Belediye Başkanı Yusuf Alemdar, Arifiye Belediye Başkanı İsmail Karakullukçu ve çok sayıda davetli katıldı.

Açılış töreni Doğu Rüzgarı isimli grubun ilahi ve tasavvuf müzikleriyle başladı. Müzik dinletisinin ardından program, koleksiyoner iş adamı Remzi Gür’ün konuşmasıyla devam etti. Remzi Gür konuşmasında, "Eserlerin sahipleri ben değilim, Osmanlı Devletidir. Ben sadece muhafaza ediyorum. Benden sonraki nesil de koruyacaktır. Bu eserler tarihsel süreç karşısında incelendiğinde Osmanlı’nın gücünü ve dünyaya olan bakışını daha iyi anlaşılacaktır. Osmanlı\'yı tanımayanlar bu eserleri incelediklerinde Osmanlı Devleti\'nin ihtişamını görecektir. Bu kağıtlarda, fermanlarda sadece bazılarında padişahın özel bir sözü var \'Mucibince amel oluna\' diyor ki söylediğim gibi yapın. Bu vesileyle hepinizi saygıyla selamlıyorum, Sayın Zeki Toçoğlu\'na da tekrar bu eserleri sizin görünüşe açmış olması için vermiş olduğu imkandan dolayı teşekkür ediyorum. Sakarya\'ya, Türkiye\'ye milletimize bu güzel eserin Sakarya Kültür Merkezi\'nin hayırlı olmasını diliyor, sebep olanlara teşekkür ediyorum ve saygılar sunuyorum" şeklinde konuştu.

Zeki Toçoğlu "Şehirlerimiz sunulan hizmetle çağ atladı"dedi

Sakarya Büyükşehir Başkanı Zeki Toçoğlu da yaptığı konuşmada, "Sakarya Büyükşehir Belediyesi olarak şehrimize kültür sanat faaliyetlerinin farklı etkinliklerle geniş kitlelere ulaşması amacıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Anadolu\'nun kültür başkenti sloganıyla yürüttüğümüz çalışmalarımızla şehrimize yeni Kültür Merkezleri, Sanat alanları kazandırarak yolumuza devam ediyoruz. Bugün Sakarya\'da bir ilki daha gerçekleştirdiğimiz Sanat Galerisi\'nin açılışında sizlerle birlikte olduğum memnuniyeti paylaşıyorum. Sakarya Sanat Merkezi\'nin şehrimizin, ülkemizin kültür hayatına olumlu katkılar sağlamasını diliyorum. Türkiye son yıllarda çok önemli bir değişim yaşıyor. Alt yapı hizmetleri ve üst yapıda hayata geçirilen projelerle ülkemiz, şehirlerimiz adeta çağ atladı. Yeni bir belediyecilik anlayışı ortaya konularak sorunlar kısa bir sürede çözüldü, hizmetler ivme kazandı. Bütün bu çalışmalar içerisinde kültür sanat alanına yapılan yatırımlar da kat ve kat arttı. Ve bu süreçte görüldü ki artık belediyecilik sadece alt ve üst yapı hizmetlerini sunmakla sınırlı değildir. Yerel yönetimde aynı zamanda şehir kurmanın erdemine yakışan bir anlayışla, şehirlerin ruhuna uygun hizmetleri de geliştirmelidirler. Ait olduğunuz medeniyetin izlerini bugüne taşımayan, kendi kültürünüzü evrensel değerlerle harmanlayıp sizin ruhunuzu beslemeyen bir şehir bizim arzu ettiğimiz bir şehir olamaz. Bizim derdimiz geleneğimizi bugüne taşıyarak şehirlerimiz çağın şartlarına uygun bir şekilde dizayn etmektir. Aynı zamanda şehirlerimizin geleneğini korumak ve yaşatmaktır, şehrin dilini konuşmaktır, şehrin ruhunu beslemektir, şehirde ki tarihi ve kültürel mekanları muhafaza etmektir. Büyükşehir Belediyesi olarak kültürel hayatı canlı bir kent oluşturma hedefi doğrultusunda önemli adımlar attık. Ve bugün Sakarya\'nın ilk sanat galerisini açılışını gerçekleştirmenin tatlı gururunu yaşıyoruz. Sanat galerimizde yürüttüğümüz çalışmalar sonucunda 2 sergi salonu, sunum odası ve kafetaryayı hemşerilerimizin hizmetine sunuyoruz. Sözlerime son verirken Sakarya Sanat Galerisi\'nin şehrimize, ülkemize hayırlı olmasını diliyor sizleri saygıyla selamlıyorum" diye konuştu.

Vali Büyük ise padişahları örnek verdi

Sakarya Valisi Mustafa Büyük ise, "Sakarya benzer iller ile kıyaslandığı zaman kültür sanat etkinlikleri ve mekanları açısından her zaman Türkiye\'nin ilk 10\'unda yer almıştır. Bazen 7\'nci sıradayız, bazen 8\'nci sıradayız. Bu sıralamanın kaynağı tabi ki ilin çeşitli kurumları valiliğin, üniversitenin, il kültür turizm müdürlüğümüzün gerçekleştirdiği etkinliklerinin ve mekanlarının payı var ama en büyük pay belediyelerimizin ve başta Büyükşehir Belediyemizin. Ben bu kadar güzel mekan ve etkinlik programlarıyla kültür sanat adına güçlü bir yer edinmemizi sağlayan tüm kurum ve kuruluşları tebrik ediyorum, teşekkürlerimi iletiyorum. Büyükşehir Belediyemizin son dönemde yaptıklarıyla daha da bunun ileriye ve ön sıralara gelmemizi de sebep olacağını belirtmek istiyorum. Kültür Sanat adına her alanın destek vermesi için bu sene bir güzel sanatlar lisemizi de açtık faaliyete başladı. Onunda ilave bir katkısı olacak mutlaka. Bugün ki açılış yapacağımız sanat merkezinde padişahlarımızın fermanları vardı belki ilave olarak onu da şöyle bahsetmekte yarar var, her padişahın bir sanatçı tarafı var, en azından bir alanda da sanatkar. Birçoğu şair ama hiçbir padişahın tespitlere göre sanata ilgisiz olması mümkün değil. Her birinin mutlaka bir sanatkar denilecek kadar uzmanlığı var, bizde kendimize buradan bir ders çıkarsak iyi olur. Ben tebrik ediyorum hayırlı olmasını temenni ediyorum, başarılar diliyor ve hepinize saygılar sunuyorum" dedi.

Konuşmaların ardından kurdele kesimiyle Sakarya Sanat Galerisi’nin açılışı gerçekleştirildi. Açılışın ardından ise davetliler Sanat Galerisini gezerek, Remzi Gür Koleksiyonu’nda yer alan Ferman Seçkisi Sergisini inceledi.
Eski TZDK Yemekhanesi’nde (Eski Nüfus Müdürlüğü Binası) gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda, atıl halde bulunan bina aslına uygun olarak restore edilerek 375 ve 280 metrekare büyüklüğünde iki sergi salonu, sunum odaları ve kafeteryanın yer aldığı proje kapsamında, Sakarya ilk modern sanat galerisine kavuştu. Galerinin adı ise vatandaşlar tarafından belirlendi. Büyükşehir Belediyesi resmi internet sayfası üzerinden yürütülen anket çalışmasına yoğun ilgi gösteren vatandaşlar, şehrin ilk galerisine ‘Sakarya Sanat Galerisi’ adını vererek sanat galerisinin açılışını gerçekleştirdi.
10 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]