Sakarya Halkı Hâlâ Akıllanmadı mı?

Marmara depreminde 4 bin kişinin hayatını kaybettiği Sakarya'da hala 2 bin 15 konut onarılmayı bekliyor.

Her deprem haberi Sakarya'nın yüreğini ağzına getiriyor. Kütahya'nın Simav ilçesinde yaşanan deprem, Sakarya'da hasarlı yapıları yeniden hatırlattı. Neredeyse tamamında ikamet edilen hasarlı yapılar konusunda uzmanlar bir kez daha 'olası bir depremde hasarlı yapılar ve çok katlı hasarsız yapıların can ve mal kaybına sebep olabileceği' uyarısında bulundu.

Sakarya İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Hüsnü Gürpınar, depremden kaçışın olmadığını ve bir gün bu bölgede her an yeni bir deprem olabileceğini kaydetti. "Eski deprem tarihinden uzaklaştıkça, yeni bir deprem yaklaşıyor" uyarısında bulunan Gürpınar, şehirdeki hasarlı konutların can ve mal kaybına sebep olabileceğini vurguladı. Gürpınar, hasarlı yapılarla birlikte deprem yönetmeliğinden önce yapılmış çok katlı binaların da büyük risk taşıdığının altını çizerek, bu binaların da deprem yönetmeliğine göre iyileştirilmesi gerektiğini belirtti.

17 Ağustos 1999 depreminde büyük yıkıma uğrayan Sakarya'da depremin izleri halen silinmedi. Aradan 10 yıl geçmesine rağmen 2 bin 15 konut onarılmadı. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından orta hasarlı konutların son onarım süresi 31 Aralık 2008 tarihi olarak açıklanmıştı. Şu ana kadar bakanlıktan sürenin uzatımı konusunda herhangi bir açıklama yapılmadı. Yasaya göre süre uzatımı olmazsa 2 bin konut orta hasarlıdan ağır hasarlıya çevrilerek yıkılacak.

15 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]