Sakarya AFAD, tüm afetlere hazır

Sakarya Afet ve Acil Durum Arama ve Kurtarma Birliği, kurulduğu günden bu yana 489 göreve çıktı, 13 yıllık süre içerisinde 445 kişinin hayatını kurtardı. 41 araç ve yüz üzerinde personeli ile hizmet veren Sakarya AFAD Müdürü İsmail Dilaver, birliklerinde enkaz altındaki bir vatandaşın kalp atışlarını duyabilecek sensörleri olduğunu söyledi.

Marmara depreminden sonra 2001 yılında 93 dönüm alan üzerine kurulan Sakarya Afet ve Acil Durum Arama ve Kurtarma Birliği, 13 yıl içerisinde her yıl kendini biraz daha geliştirerek Türkiye’nin önde gelen birlikleri arasında yer aldı. Kurulduğu günden bu yana 489 göreve çıkan Sakarya AFAD, bu görevlerde 445 kişiyi sağ kurtardı. Şuan 119 personel ve 41 araçla olası afetlere hazır bir görüntü çizen Sakarya AFAD, kendi eğitimlerinin yanında Türkiye’nin çeşitli illerinde bulunan kurum ve kuruluşların personellerine de arama kurtarma konusunda eğitim veriyor. Şimdiye kadar 18 bin 566 kişiye arama kurtarma eğitimi veren Sakarya AFAD, bünyesinde bulundurduğu yüksek teknolojinin ürünü ekipmanlar ile her türlü afet olayına müdahale edebilecek seviyede. AFAD tarafından Adapazarı, Akyazı, Hendek, Sapanca ve Geyve ilçelerine deprem ivme-ölçer istasyonları kurulmuştu.

Sakarya’nın 1999 depreminden sonra daha hazırlıklı olduğunu vurgulayan Sakarya AFAD Müdürü İsmail Dilaver, 2000 yılından sonra Sakarya’nın kurulan arama kurtarma birlikleriyle birlikte afet sonrasına hazır bir duruma geldiğini söyledi.

Tedbirler alındı

Sakarya’da afet öncesi tedbirlerin alındığını ifade eden Dilaver, “Buna örnek verecek olursak, Sakarya’da artık yüksek katlı binalar yapılmamaya başlandı. Çünkü Sakarya zemini sakat bir zemin, öyle söyleyebiliriz. Sakarya’da binalar sağlam zeminlere kaydırılmaya çalışıldı. Vatandaşların bilinçlendirilmesi açısından afetle ilgili eğitimlerimiz okullarda ve vatandaşlarımızın toplu olduğu yerlerde devam ediyor” dedi.

Enkaz altındaki kişinin kalp atışlarını duyabilecek sensörlerimiz var

Sakarya’nın afet öncesine hazır olduğu gibi afet sonrasına da hazır olduğunu kaydeden Dilaver, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bir binayı yerinden kaldırabilecek güçte araçlarımız ve malzemelerimiz var. Bunlar havalı kaldırma yastıklarından tutun, kesme ayırma aletlerine kadar. Hepsi aracın üzerinde mobilize bir şekilde duruyor. Bir binada her türlü aramayı yapabilecek kapasitedeyiz. Şöyle söyleyeyim enkaz altında baygın vaziyette yatan bir insanın kalp atışını dahi duyabilecek hassasiyette sensörlerimiz var. Enkazın altında görüntüyü aktarabilecek cihazlarımız var. Mobil olarak enkazın içerisine girip, içerideki görüntüyü dışarıya aktarabilecek ve arama kurtarmayı yapmayı sağlayabilecek malzemelerimiz var.”
Afetlerden öncesinin de çok önemli olduğunu belirten Dilaver, sözlerini şöyle tamamladı: “Türkiye’de afet olmadan önce riskler belirlenip, afet sonrasının önlemleri alınmaya başlandı. Buna göre depremden önce binaların hazırlanması ve kurulacak binaların yerlerinin seçimi çok önemlidir.” 
9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]