Sakarya 1. Ağır Ceza Mahkemesi, Bu Kez Sevindirdi

Sakarya 1. Ağır Ceza Mahkemesi, emsal bir karara imza atarak kardeşinin sağlık karnesiyle doğum yapan kadına ceza vermedi.

Olay, Karasu ilçesinde meydana geldi. Kız kardeşine ait sağlık karnesiyle doğum yaptığı iddiasıyla hakkında dolandırıcılık yaptığı gerekçesiyle dava açılan S.K.'ya yargılandığı mahkeme tarafından ceza verilmedi.

Karasu ilçesinde oturan 33 yaşındaki S.K., Karasu Devlet Hastanesi'ne doğum yapmak için başvurdu. Sosyal güvencesi olmayan S.K., hastane masraflarını karşılamak için kız kardeşi A.D.'nin sağlık karnesini alarak doğumu kardeşi yapmış gibi gösterdi. Hastane yönetiminin fark etmesi üzerine S.K. hakkında, "Sosyal Sigortalar Kurumu'nu yaklaşık 400 lira zarara uğratarak dolandırıcılık yaptığı" iddiasıyla Sakarya 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. S.K. mahkemede verdiği ifadesinde, "eşi ile arasının bozuk olduğunu, kendisine bakmadığını ileri sürerek başka çaresi olmadığı için bu yolu seçtiğini" söyledi.

Karne Habersiz Alınmış

Kız kardeşi A.D. ve eşi A.D. ise, sağlık karnesinin kendilerinden habersiz alındığını belirtirken, S.K.'nın hiçbir geliri olmadığı ve zor durumda olduğunu doğruladılar.

Sakarya 1. Ağır Ceza Mahkemesi, üç yıla varan hapis cezası istemiyle yargılanan S.K., kız kardeşi ve eniştesi için emsal niteliğinde bir karar verdi. Mahkeme karar duruşmasında, genç kadının hiçbir geliri ve sosyal güvencesi olmadığı için suçu işlemek zorunda kaldığı tespitinde bulundu.
Ceza Verilmedi

Mahkeme heyeti, "Devlet, görevini yerine getirmediği ve yaşama hakkını koruyacak kadar sağlık güvencesi sağlamadığı için suç işlenmiştir" diyerek S.K.'ya ceza vermedi.

Ayrıca mahkeme heyeti, bu gerekçelerle kız kardeşine doğum için sağlık karnesini verdiği öne sürülen A.D. ile eşi A.D.'nin de beraatına karar verdi.

SAVCI İTİRAZ ETTİ

Mahkemenin bu kararına Cumhuriyet Savcısı itiraz etti. Yargıtay'a giden itiraz dilekçesinde Cumhuriyet Savcısı, kız kardeşinin sağlık karnesi ile doğum yapan S.K.'nın resmi makamlara başvurarak yeşil kart alabileceğini belirtti.

Öte yandan mahkeme kararını duyan S.K. büyük bir mutluluk yaşadı.
14 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]