Sağlıklı Bir Yaşam İçin Doğalgaz Kullanın

Hava kirliğinin ömrü kısalttığını belirten uzmanlar, doğalgazın kullanılmasıyla hava kirliğinin azalacağını ve bunun da insan sağlığını olumlu etkileyeceğini belirtti.

Uzmanlar, hava kirliliği konusunda uyarılarda bulundu. Hava kirliliğinin birçok sağlık problemlerine neden olduğunu vurgulayan uzmanlar, kirliğinin önlenmesi için doğalgazın kullanılmasını tavsiye ediyor. Sakarya Vatan Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Dursun Bostancı da, doğalgazın hava kirliliğini önlemede çok önemli olduğunu belirtti. Hava kirliliğinin özellikle çocukları ve yaşlıları olumsuz etkilediğini kaydeden Op. Dr. Dursun Bostancı, "Hava kirliliğinde en çok kimler etkilenir diye bakıldığında öncelikle vücutlarında müdafaa mekanizmaları tam gelişmediği için bebekler ve çocukları ardından yaşlıları görmekteyiz. Gebe ve emzikli annelerin de kirli havadan etkilenen riskli grupta olduğunu unutmamak gerekir. Müzmin solunum ve dolaşım sistemi yani akciğer, kalp ve damar hastalığı olanlar da bu risk grubundadırlar. Yine bu risk grubu içinde düşük sosyo ekonomik seviyedeki insanları da saymak mümkün. Hava kirliliği nedeniyle insanlarda solunum fonksiyonlarında bozulmalar, solunum hastalıklarında artış, kronik kalp damar ve solunum hastalıklarında alevlenmeler, kanser hastalıklarında artma, erken ölüm insidansında artmalar olması kaçınılmazdır" dedi. 

Hava kirliğinin ömrü kısalttığını kaydeden Bostancı, ''Bazı gelişmiş ülkelerde yapılan araştırmalarda hava kirliliği olan yerlerde yaşayanlarda 1-2 yıl daha kısa yaşam süresi olduğu hakkında çalışmaların olduğunu görmekteyiz. Sakarya'da da hava kirliliğinin azaltılması, tedbirlerin alınması yönünde özellikle üniversitemizde ciddi çalışmaların olduğunu görmekte ve memnun olmaktayız. Alınacak tedbirlerden belki de en önemlisi bölgemizde doğalgaz kullanımını yaygınlaştırmaktır diye düşünüyorum. Yıllar önce, bölgemize doğalgaz daha gelmeden, özellikle kış mevsimlerinde Sakarya'nın üzerine sanki kabus gibi kirli havaya bağlı sis bulutu çökerdi. Doğalgaz kullanımı giderek arttıkça bu sis bulutu ciddi şekilde azalacaktır. Bizim işimiz sağlık olduğundan, alınması gereken diğer tedbirler hususunda gerekli sözü bu işin erbapları söylemelidir" ifadelerini kullandı. 

Hava kirliliğinin insanların ve tabiatın dengesini kesin olarak olumsuz yönde etkilediğini vurgulayan Bostancı, ''Unutulmaması gereken şu hususu son cümle olarak belirtmekte yarar var. Tüm Sakarya'daki evlere doğalgaz kullanımı sağlamış bile olsak, diğer tedbirleri almadığımız taktirde hava kirliliğini önlemede çok ciddi yol alınsa da tam başarılı olmak mümkün değildir. Bunun için, üzerlerine görev düşen kurum ve kuruluşların bu görevlerini sabırla devam ettirmeleri gerekmektedir. Bizler de fert olarak bu tedbirlerde üzerimize düşen görevleri yapmalıyız ve en azından aşırı enerji kullanımından kaçınmalıyız" şeklinde konuştu.

14 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]