SAGİR, "Soma'da yaşananları facia olarak görmek..."

Sakarya’da her Cumartesi gerçekleştirilen adalet ve özgürlükler eyleminin 453. Hafta basın açıklamasını platform adına Diriliş Saati Dergisi yaptı. Serdar Duman’ın okuduğu basın açıklamasında ana gündem Soma’da yaşanan faciaydı.

Açıklamaya “Soma’daki facia içimizi yakmaya devam ediyor. Allah(c.c)’tan ölenlere rahmet, yaralılara acil şifa ve geride kalanlara sabır diliyoruz” sözleriyle başlayan Duman, yaşananları salt bir kaza olarak görmenin, İslam’ın kaza ve kader anlayışını sulandırarak sorumluların suçlarını örtbas eden bir anlayışa teslim olmak anlamına geleceğini belirtti.  

Facianın gözle görülür nedenlerinin yanı sıra bir de gözden kaçan esas nedeninin olduğunu vurgulayan Duman, bu nedenin “özelleştirmelerle ayyuka çıkan kapitalist politikalar” olduğunu ifade etti.  “Tüm yaşamı ve insanı sadece üretim/tüketim ilişkileri üzerinden tanımlayan kapitalizmin başta ülkemiz olmak üzere tüm insanlığı nasıl ifsad ettiği artık görülmelidir” ifadelerine yer verilen açıklamada, neoliberal politikaların kendi döneminde tavan yaptığı AKP Hükümeti’ne de seslenildi: “Uyguladığınız neo-liberal politikalar; malın/servetin emanet olduğunu unutan, sadece ve ne pahasına olursa olsun çok zengin olmayı hedefleyen, paylaşma/dayanışma gibi kavramlara tamamen yabancılaşmış bir sermaye sınıfını, cumhuriyetin ürettiği imtiyazlı zenginlere eklemlemeyi becermiştir. Şimdi bu müstekbir sınıfın nasıl bir canavara dönüşebileceğinin işaretleri ortaya çıkmaya başladı.”

Hükümetin yaşananları bir komplo olarak nitelendirmesinin, üzerinde konuşulması gereken birtakım gerçeklerin çarpıtılmasından başka bir şey olmadığı dile getirilen açıklamada, “Başbakanın kibri bırakıp bir Müslüman gibi olup biteni doğru anlama zamanı geldiği” söylendi. Açıklamada ayrıca, işverenin de özrünün kabahatinden büyük olduğu vurgulandı: “Madende kaza anında sığınılabilecek güvenilir yaşam alanlarının oluşturulmadığı ortaya çıktı. Şayet yaşam alanları olsa idi, işçilerin bu alanlarda toplanarak günlerce hayatta kalmaları mümkün olabilirdi.” Çalışma Bakanlığı’nın konuyla ilgili yapacağı açıklamanın da takipçisi olacaklarını belirten Duman, sendikaya da bazı sorular yöneltti: “İş güvenliği açısından bu denli sorunlu bir iş yerinde niçin hiçbir tepki ortaya konulmamıştır? Niçin iş güvenliği zafiyeti konusunda yeterli hassasiyet gösterilememiştir? Sendikanın bu iş yerine dönük yetkililere ulaştırılmış ciddi bir iş güvenliği raporu mevcut mudur?”

Açıklamada son olarak hükümet, özelleştirme, taşeronluk sistemi gibi politikalardan vazgeçmeye; ama her şeyden önce kapitalist mantığı sorgulamaya davet edildi.
9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]