Saçların Kurutulmaması Sinuzite Davetiye Çıkarıyor

İş kaybına sebep olan ve yaşam kalitesini düşüren sinüzitin önemli bir bir sebebinin de saçları yıkar yıkamaz yatmak olduğu belirtildi.

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Opr.Dr. Mehmet Kale, sinüzitin kafatası içindeki burun boşluğuna açılan hava boşluklarının yüzeyindeki zarın iltihabı şeklinde tanımlanabileceğini söyledi. Sinüzitin önemli bir sebebinin de saçları yıkar yıkamaz yatmak olduğunu belirten Kale, "Saçlar yıkandıktan sonra en az 45 dakika yada 1 saat boyunca yatmamak sinüzitten koruyucu bir etkendir" dedi. Saçlar yıkandıktan sonra havlu ya da saç kurutma makinesiyle iyici kurutulması gerektiğini vurgulayan Kale şu uyarılarda bulundu: "Saç iyice kurutulsa bile yatmak için acele edilmemeli. Kişi yattıktan sonra beden fonksiyonları zayıflar. Vücut ısısı ve bedenin savunması azalır. Bu sebeple saçları yıkayıp özellikle ıslak ya da nemli bir şekilde hemen uykuya dalmak sinüzite davetiye çıkartır. Saçın hafif nemli kalması bile uyku halinde kafa bölgesinde üşümeye sebep olur. Bu sebeple atalarımız 'Uyuyan kişinin üzerine kar yağmış gibi olur' demişler ve kişinin üzerini mutlaka mevsime göre kalın ya da ince bir örtü ile örtmüşlerdir."

Serin havalarda sık görülen üst solunum yolları enfeksiyonları, sigara, havadaki zararlı gazlar, alerjik durumlarında sinüzite yol açabileceğini vurgulayan Kale, sinüzitin belirtilerini ise şöyle sıraladı: "Kulaklarda basınç ve ağrı hissi, aşağıya eğildiğinde artan baş ağrısı, koyu sarı yeşile dönük burun akıntısı, geniz akıntısı, alın göz çevresinde dolgunluk hissi ve ağrı, koku ve tat alma duyusunun azalması, zaman zaman görülen ateş, halsizlik, öksürük, ağız kokusu. Bu belirtiler göründüğünde mutlaka doktora başvurulmalıdır."

15 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]