Rüstem Keleş, canlı yayında Sapanca Gölü için konuştu

Habertürk Canlı yayınında konuşan SASKİ Genel Müdürü Rüstem Keleş, “Kuraklık gölde ciddi bir soruna yol açarken diğer yandan endüstriyel kullanım Sapanca Gölü için büyük risk taşıyor. Su kaynağımızı korumak zorundayız. Biz Sapanca Gölü’nü riske edemeyiz” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü Rüstem Keleş, katıldığı Habertürk Televizyonu canlı yayınında Sapanca Gölü ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Rüstem Keleş şu ifadeleri kullandı:

“Geçtiğimiz yıllara göre şu anda çok ciddi bir kuraklık yaşıyoruz. Kuraklığın etkisini zaten çekilmeye baktığımızda da görüyoruz. Sapanca Gölü şu anda son 8 yılın en düşük seviyesinde. En önemli neden kuraklık. Gölün ekolojik dengesini olumsuz etki yapacak duruma şu an için yarım metre kalmış durumda. Bir taraftan kuraklık devam ediyor. Diğer taraftan da gölün endüstriyel kullanımı da söz konusu. Biz Sakarya olarak Sapanca Gölü\'nden istifade ediyoruz. Bunun yanında komşumuz Kocaeli’de Yuvacık Barajı\'nın boşalmış olması nedeniyle Sapanca Gölü’ne yüklenmiş durumda. Dolayısıyla her iki ilin de içme ihtiyacı Sapanca Gölü’nden kaynaklanmış durumda. Burada asıl önemli olan konu, özellikle komşumuz Kocaeli sınırlarından yapılan endüstriyel amaçlı su çekimi. Endüstriyel amaçlı kullanımı da bunun üzerine eklediğimiz zaman ortaya bu manzara çıkıyor. Şu anda maalesef Sapanca Gölü’nde su bütçesi zorlanmaktadır. Şu an göle bakıp, gölde su var ve bu su bitmez diyemeyiz. Su kaynağının uzun vadeli bir şekilde ekolojik sürdürülebilirliğini devam ettirmesi için su bütçesine riayet edilmelidir. Bu bir zorunluluktur. Aksi takdirde kısa süre için belki bir şey söylememiz doğru olmayabilir ancak uzun vadede çok ciddi sorun yaşayabiliriz, su kaynağı riske girer. Biz Sapanca Gölü’nü riske edemeyiz.”
10 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]