"Roman mahallesinde oturuyorum diye iş vermiyorlar"

Sakarya Romanlar Derneği yönetim kurulu üyesi Ersin Aydın(39) Rizeli ve Laz kökenli olmasına rağmen yıllardır Romanlarla birlikte yaşıyor.

Roman mahallesinde oturduğu için önyargı nedeniyle düzenli bir işi olmadığını vurgulayan Aydın, "Çocukluktan beri Romanların içindeyim. Onlardan ayrılamıyorum. Romanları çok seviyorum. Eşimde Bulgaristan göçmeni. O da Romanları çok seviyor” dedi.

"Romanlara karşı önyargı mevcut"

Kendisinin Rizeli Laz olmasına rağmen Roman mahallesinde oturduğunu öğrenenlerin şaşırdığını belirten Aydın, “Hepimiz insanız. Hepimiz Adem Peygamber ile Havva annemizin çocuklarıyız. Neden insanlar bu kadar şaşırıyorlar anlamıyorum. Her milletin iyisi ve kötüsü var.  Ancak Romanlara karşı bir önyargı mevcut. Gerçekten Romanları tanısalar bu önyargıdan kurtulurlar. Romanlarda bu ülkenin vatandaşı. Ben onların içinde büyüdüm. Onlardan kopamadım. Halen Roman Mahallesi\'nde oturuyorum ve çok mutluyum." diye konuşuyor.

Eşinin Bulgaristan göçmeni olduğunu, eşinin de Romanlardan ayrılmak istemediğini vurgulayan Aydın, şunları kaydediyor: “Ölene kadar Romanların içinde oturacağız. Eşimde hayatından çok memnun. çok iyi komşuluk ilişkilerimiz var. Roman mahallesinden ayrılmayı hiç düşünmedim. Onlar bizim kardeşlerimiz. Bu sebeple Romanların hakkını savunmak, seslerini duyurmak için Roman derneğinde görev aldım. Çok misafirperver ve fedakar insanlar. Bu insanlara yeterince sahip çıkılmamış. İş, aş, ekmek verilmemiş. “

"Roman mahallesinde oturuyorum diye iş vermiyorlar"

İş oldukça inşaat işleriyle uğraştığını, düzenli ve sigortalı bir işe girmek için çaba harcadığını anlatan Aydın, ancak Roman mahallesinde oturduğu için kendisine iş verilmediğini dile getiriyor. Aydın, “Başvuru formunu doldurunca adres kısmına bakanlar Roman mahallesi olduğunu anlıyor. Yüz ifadeleri değişiyor. ‘Tamam siz gidin sizi ararız’ diyorlar ama bugüne kadar bir çok yere başvurmama rağmen işe alınmadım” ifadelerini kullanıyor.

Sakarya Romanlar Derneği Başkanı Orhan Tanyel’de Ersin Aydın’ı çok sevdiklerini belirterek “Bizden birisi. Biz zaten insanların etnik kimliklerine bakmıyoruz. Hepimiz kardeşiz ve bu ülkenin vatandaşıyız” şeklinde konuşuyor.
11 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]