Richmond Oteli davası başlıyor

CHP Milletvekili Aday Adayı Murat Albaş 2011 yılında otele ait ruhsatın kanun ve yönetmeliklere aykırı olduğu iddiası ile suç duyurusunda bulunmuştu.

Sapanca Cumhuriyet Savcılığı\'nın izin isteğine İçişleri Bakanlığı, izin vermemişti. Bunun üzerine Murat Albaş Danıştay Birinci Dairesi\'ne itiraz ederek otele verilen ruhsatın kanun ve hükümlere uygun olmadığını belirtti. Danıştay Birinci Dairesi, ön inceleme emri verilmesine, İçişleri Bakanlığının “işlem yapılmasına gerek olmadığı" kararının da kaldırılmasına karar verdi. Karar üzerine İçişleri Bakanlığı tarafından Görevlendirilen mülkiye müfettişi Richmond Nua Wellness Spa Otel\'de yaptığı teknik inceleme sonucunda, otelin toplam inşaat alanı olarak izin verilen 7 bin 438 metrekareden 11 bin 595 metrekareye, izin verilen 6 katın ise 8 kata çıkarıldığını, projede gözüken ve yapılması zorunlu sığınak alanının kaldırıldığını, göl kıyısının kıyı kanununa göre vatandaş kullanımına açık olması gerektiği halde usulsüz bir şekilde kapatıldığını, Sit alanı olan bu yerde otel bahçesine kaçak olarak yüzme havuzu ve restoran olarak kullanılan tek katlı yapı yapıldığını, tüm bunlara Sapanca Belediyesi görevlilerinin izin verdiğini veya göz yumduğunu ve ilgili kişilere haksız menfaat sağlandığını tespit ederek rapor düzenledi.

İçişleri Bakanlığı, 1. Derece Doğal Sit Alanı ve Sapanca Gölü Mutlak Koruma Alanı içerisinde otel yapımı için Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından izin verilerek onaylanan mimari projenin daha sonra değiştirildiği halde, kurul izni alınmadan yapı tadilat ruhsatı düzenleyerek ilgili kişilere haksız menfaat sağlandığı iddiası ile Sapanca Belediye Başkanı İbrahim Uslu, İmar Müdürü Erdinç Sözer ve Yapı Kontrol Şefi Suat Balkaya hakkında soruşturma izni vermişti.

İlk Celse 02 Temmuz 2013

Sapanca Cumhuriyet Başsavcılığı\'nın İddianame Dosyasını Sapanca Asliye Ceza Mahkemesi\'ne sunduğu görüldü. Böylece ilk Celse 02 Temmuz 2013 de görülmeye başlanacak.

Sapanca Cumhuriyet Başsavcılığı\'nın, Sapanca Belediye Başkanı İbrahim USLU hakkında TCK nın 257/1, 43/1, 53/1, 2863 SK.65/1-C ve yine TCK 53/1.Maddeleri uyarınca; 2 yıldan 5 yıla kadar ceza istemi ile yargılanmasını talep ettiği görüldü.

Sapanca Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü Erdinç SÖZER ve Yapı Kontrol Şefi Suat BALKAYA için TCK 257/1, TCK 53/1, 2863 SK.65/1-C ve yine TCK 53/1 \'den, Murat ILGAZ için TCK 257/1, TCK 53/1\'den yargılanmalarını talep ettiği görüldü.

Suç duyurusunda bulunan Murat Albaş,şunları söyledi:

“Sapanca Richmond Otel hukuksuz bir zeminde hukuksuz bir temel üzerine yapılmış bir oteldir. 2883 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıkları Kurulu kararlarına, Sapanca Gölü Koruma, İSKİ, imar kanunlarına aykırı bir yapıdır. 2011 yılında bununla ilgili yasal suç duyurumuzu yaptık. Sakarya Valiliği komisyon kurdu. Komisyon yaptığı araştırma sonucunda soruşturmaya gerek olmadığı kararı verdi. Bu yanlı bir karardı bizde belgelerimizle Danıştay’a itirazımızı yaptık. Belgeleri inceleyen Danıştay Birinci Dairesi bizim bu talebimizi yerinde gördü ve İçişleri Bakanlığı’ndan konunun incelenmesini istedi. İçişleri Bakanlığı’ndan gelen müfettiş, raporunu tamamlamış, olması gerektiği gibi bu hukuksuz durumu vurgulamış ve Sapanca Richmond Otel’in yapımına izin verenler hakkında soruşturma izni vermiştir. Bundan sonraki süreçte Bölge İdare Mahkemesi\'ne bu otelin ruhsat iptali için ayrı bir dava açacağız”

Sapanca havzasında vatandaşın barınma amaçlı temel ihtiyacı olan ev yapımına Büyükşehir ve Sapanca Belediyesi tarafından müdahale edildiğini belirten Albaş, şunları söyledi: “Bu merciler vatandaşın bahçesine ektiği bitkilere, meyvelere bile gölü kirletecek diye izin vermezken, göle sıfır bir bölgede böyle devasa bir otelin yapımına, Bayındırlık Bakanlığı’nın olumsuz görüşüne rağmen izin vermiştir. Ben bu şikâyeti yaparken Sapanca’ya yatırım yapacak girişimcilere engel olmak için yapmadım. Burada belediye, milli serveti ve girişimciyi zarara uğratmıştır. Biz otel yapılmaması veya yapılan bir otelin yıkılması taraftarı değiliz. Fakat Sapanca’ya yapılması düşünülen böyle tesislerin hukuki zemini ve altyapısı olan yerlere yapılmasından yanayız. Sapanca Richmond Otel ayrıca kıyı koruma kanununa da muhalefet edilerek yapılmıştır. Şu an otelin her tarafı duvar ve telle çevirilidir. O kıyı, o havza vatandaşa kapalıdır. Bununla ilgilide başvurumuzu yaptık.”

Geçen günlerde göle 200 metre mesafede bulunan yaşlı bir teyzenin koruma amaçlı yaptığı evin 2. Koruma kuşağında olmasına rağmen Büyükşehir Belediyesi ekipleri tarafından yıkıldığını söyledi.

O gün orada olduğunu anlatan Albaş, sözlerine şöyle devam etti:

"Teyzemizin ağlamasını feryatlarını dinledim. Büyük üzüntü duydum. Buranın insanlarına farklı muamele, yatırımcıya farklı muamele yapılması düşündürücüdür. Bizim mücadelemiz yatırımcının doğru temellere yönlendirilmesi, hukuksuz işlerin durdurulması ve vatandaşın mağduriyetinin giderilmesi yönünde bir çalışmaydı. Yüksek yargıya teşekkür ediyorum.’’dedi
10 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]