Rektör Elmas'tan deprem uyarısı

Sakarya’da 1999 depremini hasarsız atlatan ancak yeni yönetmeliğe uymayan çok katlı binaların büyük tehlike oluşturduğu belirten Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Muzaffer Elmas, Kentsel Dönüşüm de ise sürecin hızlandırılması gerektiğini söyledi.

17 Ağustos 1999 Marmara depremini Sakarya’da yaşayan ve o zamanlar Sakarya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanlığını yapan Sakarya Üniversitesi Rektörü Muzaffer Elmas, depremin 16. yıldönümünde önemli açıklamalarda bulundu.

Türkiye’nin 1999 Marmara depreminden sonra gerçek sorunu algılayamadığını ifade eden Rektör Elmas, şöyle konuştu: “Türkiye genel olarak depremi algılayamadı. Uzun yıllar fay hatları ile geçti süre, olayın kendisiyle uğraşılmadı. Daha sonra Türkiye’de yönetmelik değişti, mevcut yapılan ve yapılmış binalar ile ilgili yönetmelik çıktı. Tabi son olan Van depremi soruna temas konusunda dönüm noktası oldu. Yıkılan binaların yerine tekrar bina yapımındaki zorluk düşünüldüğünde yeniden kentsel dönüşüm öne çıktı. Türkiye kentsel dönüşümle birlikte işin özüne döndü.”

"Deprem davul çalarak gelmez"


Sakarya’da depremden sonra yeni yapılan binaların yeni yönetmeliğe uygun yapıldığını ve yeni yerleşim bölgelerine geçildiğini belirten Elmas, sözlerini şöyle sürdürdü: “Orta hasarlı binalar az sayıda kaldı. Sakarya’da en önemli sorun, 1999 depremini yaşamış, hasarsız atlatmış ancak yeni yönetmeliğe uygun olmayan çok katlı binalar. Deprem davul çalarak gelmediği için hazırlıklı olmadığımız zaman sorun oluşturuyor. Marmara bölgesinde 25-30 yıl arası periyotlarda deprem yaşandığını düşünürsek, 15 yıl geride kaldı, bu zaman daralıyor. Zaman daraldıkça tehlike artıyor. Sakarya’da sayıları 2 bin 500’e yakın olan bu bina stoğunun acilen çözülmesi lazım.”

"Herkesin elini taşın altına koyması gerekiyor"


Kentsel Dönüşümün hızlandırılması gerektiğini ifade eden Elmas, “Uygulamalardaki sorunları aşmak için herkesin gayret göstermesi gerekiyor. Türkiye’de çok sık seçim olduğu için taraflar bu konuda radikal kararlar almakta zorlanıyor. Herkes sorun çözülsün istiyor ama zarar vermesini istemiyor. Bu iş öyle olmaz, herkesin elini taşının altına koyması gerekiyor” dedi.

"Çözüm üretmek yerine korku yaratıyorlar"


Yer bilimcileri ve bilim adamlarının da yaptıkları açıklamalarına dikkat etmesi gerektiğini belirten Elmas, “Yaptıkları açıklamalarla halka korku veriyorlar. Depreme karşı yapılması gerekenler konusunda destekleyici açıklamalar yapılması gerekiyor. Panik havası yaratılmaması lazım. Çözümün üzerine gitmek yerine korku yaratıyorlar” diye konuştu.

"Öğrenciler uyarılıyor"


Sakarya’da tehlike oluşturan, yeni yönetmeliğe uygun olmayan özel yurtların bulunduğunu kaydeden Elmas, sözlerini şöyle tamamladı: “Dışarıda üniversitemize gelen öğrenciler ne yazık ki duyarlılık göstermiyor, umursamıyor. Yönetmeliğe uygun olmayan özel yurtlarda kalıyorlar. Biz yeni gelen öğrencilerimize kayıt sırasında bu konuda gereken uyarıları yapıyoruz.”
8 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]