Rektör Elmas, 3 dönemdir devam eden 3+1 modelini değerlendirdi

Sakarya Üniversitesi’nin nitelikli eleman yetiştirmek amacıyla hayata geçirdiği, bir dönem işletmelerde eğitim projesi meyvelerini vermeye başladı. Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, 3 dönemi geride bırakan 3+1 Eğitim modelini değerlendirdi.

3 dönemi geride bırakan projede üniversite, iş dünyası ve öğrencilerin memnuniyeti Türkiye’nin hizmet ve üretim kalitesine olumlu yansımalar yapıyor. Tüm meslek yüksekokullarında uygulanmasıyla Türkiye’de ilk olma özelliği taşıyan 3+1 Eğitim sistemi, lisans programlarında da uygulanmaya konuldu. İşletmeler, bahar dönemi için ihtiyaç duyduğu öğrencileri üniversitenin www.muys.sakarya.edu.tr adresinden talep edebiliyor.

Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, iş dünyasının nitelikli eleman ihtiyacı ve ara eleman yetiştirme ihtiyacının aslında Türkiye’de 20 yıldır konuşulan bir konu olduğunu dile getirerek, “Bizler de bu eksikliği ciddi bir projeyle hayata geçirmek için Meslek Yüksekokulu ekibimizle birlikte yoğun bir çalışma içine girdik. Nihayetinde ortaya çıkan 3+1 Eğitim modeli adı altında 2 yıl önce başlattığımız uygula ile üç dönemdir işletmelere öğrencilerimizi gönderiyoruz. Bu proje, Sakarya Üniversitesi’nde yaptığımız en başarılı projelerden biri oldu. Bu uygulama sayesinde hem öğrencilerimiz sanayiyle, çevreyle, kamu kuruluşlarıyla, sivil toplum kuruluşlarıyla iş yapmış oluyorlar, hem de iş dünyası üniversiteyle yakınlaşarak ihtiyacı olan nitelikli elemanın yetişmesine katkı sağlıyorlar. Meslek yüksekokullarında yakaladığımız başarıdan esinlenerek, lisans programlarında da öğrencilerimizin 1 dönem işyerlerinde uygulama yapması için çalışmalara devam ediyoruz” dedi.

3+1 Eğitim Modelinin sektörle etkileşiminin oldukça verimli olduğunu kaydeden Rektör Elmas, “Şu anda üniversite olarak kurumsal işbirliğine girdiğimiz 2 bine yakın firma var. Bunun bile olması üniversitenin dış paydaşlarla ilişkisini geliştirmede önemli bir etkendir. Bu uygulama neticesinde Üniversite ve iş dünyası her zamankinden daha fazla birbirlerini tanımaya başladılar. Öğrencilerimizle birlikte öğretim elemanlarımızda iş dünyasının temsilcileri ile görüşüyorlar. Gelecekte bu görüşmeler de faydaya dönüşecek ve ortak projeler üretilmeye başlanacaktır. Yıllardır beri Üniversite, sanayi ve iş dünyası işbirliği konuşulur; ancak gerçekçi bir adım atılamazdı. Bizde sanayicilerle rektörlük olarak görüştüğümüzde bu konunun çözümü için bir şeyler söyleniyordu, ama şimdi ‘çok güzel bir proje’ deniyor. Artık bize düşen, buradaki olumlu atmosferi kullanarak, projenin eksiklerini gidererek, daha iyi uygulanmasını sağlamaktır” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin geleceğinin bu tip projelerle şekilleneceğini kaydeden Rektör Elmas şunları söyledi:

“Türkiye’nin geleceği bu projelerle şekillenecek. Türkiye artık Uluslararası kalitede mal ve hizmet üretmek zorunda olan bir ülkedir. Bunu da ancak bu konuda eğitimli insanlarla yapabilecektir. Sanayiciler kendini uluslararası rekabete açık tutmak zorunda olduğu gibi Üniversiteler de uluslararası eğitim düzeyini yakalamak zorunda. Özellikle mesleki eğitimde üniversitede olmayan araç gereçleri tanıma açısından bu uygulama ile öğrencilerimizi sanayide mevcut olan aletlerle ve atmosferle tanıştırıyoruz. Bu uygulama geleceğin Türkiye’si açısından önemli bir açılımdır. Bu projenin yansımaları ancak 3-5 sene içerisinde ortaya çıkacaktır. İş dünyası ile entegre bir şekilde yetişmiş öğrencilerimizin ortaya koydukları hizmet ve üretim kalitesi ile iş dünyasındaki etkinliği ortaya çıkacaktır. Bu uygulama ile öğrenci kendisine güvenecek, sanayici öğrenciyi tanıyacak ve beklentilerine uygun bir şeklide üniversiteyle birlikte öğrenciyi yetiştirmiş olacaktır.”
10 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]