Ramazan sonrası yaylalara akın

Ramazan ayından sonra henüz tatil planı yapmayanları, deniz ve kumdan başka alternatif arayanları ve doğa ile baş başa kalmak isteyenleri buz gibi suyu, serin havası ve muhteşem güzellikteki yaylalar bekliyor.

Sakarya’da bulunan 20’yi aşkın yayla doğal güzelliğiyle göz kamaştırırken henüz insan eli değmemiş çevresi de keşfedilmeyi bekliyor.

Hava sıcaklıklarının bunalttığı bu sıcak yaz günlerinde serinlemek, rahat bir nefes almak için artık ulaşımı çok kolay olan yaylalara çıkmak, doğa ile baş başa kalmak, ahşap kulübelerde konaklamak mümkün. Sakarya’da birbirinden güzel, tertemiz havaya sahip 22 yayla misafirlerini bekliyor. Bu yaylalardan sadece biri olan Akyazı ilçesinin 40 kilometre güneyinde yer alan Acella Yaylası, muhteşem doğasıyla mest ediyor. Dev ıhlamur ağaçları, birbirinden güzel mis kokulu çamları, orman gülü ve bodur şimşir ağaçları ile dikkat çeken Acella, serin sularıyla da ferahlatıyor. Yaylanın tam ortasında bulunan Enişte Deresi ise yaylaya başka bir güzellik katıyor. Kuş seslerinin eksik olmadığı yayla huzur veriyor. Yaylanın en üst noktasında yer alan bölgedeki ahşap kulübelerde elektrik de bulunmuyor. Şehrin gürültüsünden kaçıp, sadece doğanın sesini dinlemek isteyenler için Acella tüm cömertliğini sergiliyor. Yaylada çadırda kalmak istemeyenler için küçük ahşap kulübeler gece konaklamayı kolaylaştırıyor.

Yaylalara günü birlik turlar ya da özel araçlarla kolayca ulaşılabiliyor. Yaylalarda ayrıca yöresel şenliklerde düzenleniyor. İstanbul’a oturanlar için de Sakarya yaylaları bu metropol kentin arka bahçesi kadar yakın bulunuyor. İstanbul’dan Sakarya’nın en uzak yaylasına ulaşmak en çok 3 saati alıyor. İstanbul’un gürültüsünden kaçıp doğanın sesini dinlemek isteyenlere yayalar kucak açıyor.

Sakarya\'nın bazı yaylaları

Soğucak Yaylası: 900 dönüm kadar bir araziye sahip olan Soğucak Yaylası, bin 100 metre yüksekliğinde ve Sapanca’ya 17 kilometre mesafede. Sapanca-Muradiye köyü istikametinden, Erdemli köyüne gelmeden önce sağa ayrılan yolu takip ederek, 35 dakika kadar süren bir yolculukla yaylaya ulaşmak mümkün. Soğucak temmuz ayının ikinci haftasına denk gelen yayla şenlikleriyle ünlü. Yayla şenlikleri kapsamında, bisiklet ve at yarışları, karakucak güreş müsabakaları, folklor gösterileri ve sanatçıların katılımıyla halk konserleri düzenleniyor.

Kırca Yaylası: Bilecik istikametinden gelip, Pamukova’yı 2 kilometre geçtikten sonra, sağ taraftan Karapınar yoluna sapılıyor. Yayla Karapınar köyünden 13 kilometre 30 dakika mesafede bulunuyor. Alifuatpaşa’ya 30-35 dakika uzaklıkta olan yayla civarında Menekşeoruç ve Menekşeolak köyleri yer alıyor. Her yılın Temmuz ayında yaylada şenlikler yapılıyor.

Katırözü Yaylası: Yayla, Pamukova’ya bağlı Eskiyayla köyü sınırları içerisinde. Eskiyayla köyü) üzerinden Katırözü Yaylası’na varılıyor. Soğuk kaynak suları ve geniş piknik alanları ile eşsiz bir doğal güzelliğe sahip olan yaylanın üst yanında bulunan mağarada sarkıt dikitler bulunuyor.

Kirpiyan Yaylası: Geyve’den 28 kilometre mesafede bulunuyor. Taraklı istikametinde Doğantepe yol ayrımından sola dönülerek Kamışlı köyü yolu ile yaylaya ulaşılabiliyor.

Keremali Yaylası: Akyazı’ya 17 kilometre ve 30-35 dakika uzaklıkta olan Keremali Yaylası’nda yayla evleri bulunuyor. Değişik yüksekliklerde birbirine yakın dört yayladan oluşuyor.

Sultanpınar Yaylası: Akyazı’ya 45 kilometre uzaklıkta bulunan Sultanpınar Yaylası orman ile çevrili geniş ve düzlük bir alana kurulu. Huzur verici bir ortam sunuyor.

Çiğdem Yaylası: Hendek ilçesinde bulunuyor. Hendek-Karadere üzerinden Dikmen ve Çiğdem köylerine, buradan da bin 500 metredeki Çiğdem Yaylası’na ulaşılabiliyor. \'Topukotu\' olarak adlandırılan çimle kaplı geniş alanı, küçük ve hafif eğimli tepeleri hoş bir manzara barındırıyor. Yaylada her yıl Temmuz ayının ikinci haftasında şenlikler düzenleniyor.

Karagöl Yaylası: Taraklı ilçesinin 21 kilometre kuzeydoğusunda Samanlı Dağları’nın uzantısı olan dağlar üzerinde yer alan yayla deniz seviyesinden yüksekliği bin 200 metre. Etrafı tamamen çam, kayın, köknar ve meşe ağaçları ile kaplı olan Karagöl Yaylası, 567 hektar alana sahip.
10 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]